Desítky stran tají své hospodaření, další mají ve zprávě chyby. Úřad jim rozdal pokuty

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí rozdal asi stovce stran a hnutí pokuty přes 1,5 milionu korun. Důvodem bylo jejich neprůhledné hospodaření za loňský rok. Úřad kontroloval 257 stran a hnutí, oznámila mluvčí úřadu Linda Hrubešová. Podle ní se správní řízení týkala menších stran, které nemají zastoupení v Parlamentu ČR. Nejvyšší pokuta byla 35 tisíc korun.

Úřad správní řízení zahájil po kontrole výročních finančních zpráv za rok 2018 i vedení transparentních účtů. Povinnost odevzdat zprávu k začátku letošního dubna mělo 257 stran a hnutí.

„Po intenzivní komunikaci s problematickými subjekty jsme byli nuceni přikročit k udělení sankcí ve správním řízení v celkové výši 1 596 000 Kč. Zprávu vůbec nedodalo 60 stran a hnutí a osm subjektů ani po výzvě neodstranilo v dodané zprávě chyby,“ uvedl člen vedení úřadu Jiří Navrátil, koordinátor agendy hospodaření politických stran a hnutí.

S výročními finančními zprávami úřad kontroloval i zvláštní účty, které musí být ze zákona transparentní a slouží stranám pro příjem darů a státních příspěvků. Úřad zjistil, že mu 65 registrovaných stran a hnutí stále neoznámilo adresu stránek svého transparentního účtu.

„Dostupnost zvláštních účtů je stejně jako dodání a zveřejnění výročních finančních zpráv klíčová pro transparentnost politického života. Tyto dva zdroje veřejnosti poskytují souhrnné informace jak o příjmech a dárcích jednotlivých stran a hnutí, tak například o jejich závazcích a věřitelích,“ zdůraznil Navrátil.

Za opakované prohřešky pokuta 35 tisíc korun

Za neodevzdání výroční zprávy může úřad udělit pokutu až 200 tisíc korun, v případě výročních zpráv s neopravenými údaji se může sankce vyšplhat až na dva miliony. „Nejvyšší pokuta dosáhla částky 35 tisíc korun a byla uložena 11 subjektům, které se porušení povinností dopustily opakovaně. Úřad se tedy držel nižší hranice a postupoval stále spíše preventivně,“ dodal předseda úřadu Vojtěch Weis.

U subjektů, které opakovaně nepředložily výroční finanční zprávu nebo jsou opakovaně trestány za nezveřejnění náhledů na své zvláštní účty, podá úřad podle Navrátila po ukončení správních řízení návrh na pozastavení činnosti. „Může skončit i jejich rozpuštěním,“ poznamenal.