V čele legionářské obce zůstane Budinský. Jsme jednotní a posilujeme, obhajoval svou práci

Předsedou Československé obce legionářské (ČsOL) se stal Pavel Budinský, který obhájil svůj mandát. Rozhodli o tom členové ČsOL na pravidelném sněmu; zvolili rovněž širší vedení organizace. Akce na pražském Vítkově se v sobotu zúčastnili mimo jiných i místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti), poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) nebo generálmajor Jan Kaše. ČsOL vznikla v roce 1921.

Předseda Československé obce legionářské Pavel Budinský
Zdroj: fnmotol.cz

Pro Pavla Budinského hlasovalo 54 z 65 účastníků sněmu. Ti zvolili rovněž místopředsedy, kterými se stali Emil Boček, Tomáš Pilvousek, Václav Kuchynka a Tichomír Mirkovič.

Váleční veteráni, potomci legionářů, ale i příznivci legionářských myšlenek v sobotu také bilancovali poslední čtyři roky fungování organizace. „V posledních letech posílila ČsOL své celostátní postavení. Získali jsme nové partnery a na veřejnosti vystupujeme jednotně. Jsme organizace s jasnou vizí,“ řekl na úvod sněmu nyní staronový předseda Budinský.

„V minulosti se v obci legionářské na některé části zapomínalo – jako byli jugoslávští partyzáni nebo východní fronta. Napravili jsme to a dnešním dnem jsme splnili, na co měli tihle pánové nárok, ocenit jejich práci ve prospěch republiky i obce legionářské,“ dodal Budinský.

Na sněmu také váleční veteráni a jejich potomci a příznivci mimo jiné hodnotili loňské oslavy stého výročí boje legií za vznik samostatného státu. „Myslím, že veřejnost má na nás pozitivní vliv a my na ni taky. Doufám, že jsme pro republiku něco udělali. Myslím, že si toho občané váží,“ řekl Boček, místopředseda obce a poslední žijící československý stíhač, který během druhé světové války létal ve Velké Británii.

Podobná slova pro zhodnocení vztahu legionářské obce a společnosti zvolil také místopředseda Mirkovič: „Český národ nás vnímá velice kladně a uznává nás. Když je pietní akt, tak činitelé z kultury, obrany, z vlády přijdou mezi nás, a my jsme ještě raději, když přijdeme mezi ně. Český národ se na nás velice dívá.“

ČsOL vznikla 22. května 1921 a jde o spolek sdružující veterány československého zahraničního a domácího odboje, válečné veterány nebo účastníky zahraničních misí. ČsOL se stará o 358 druhoválečných veteránů, 29 účastníků třetího odboje a 937 novodobých válečných veteránů. Obec sdružuje téměř 3800 členů v České republice i v zahraničí.