Po srážce vlaku s kamionem se u Uhříněvsi vrátil provoz na obě koleje

Vlaky u Uhříněvsi opět jezdí po obou kolejích, přejezd pro auta se otevře v pátek ráno. Potvrdila to mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Nela Friebová. Vlaková doprava na úseku byla omezena od pátku, kdy se na přejezdu srazil vlak s kamionem.

Srážka mezi Říčany a Uhříněvsí v pátek kompletně zastavila provoz na kolejích na deset hodin, poté vlaky jezdily pouze po jedné koleji a sníženou rychlostí, a nabíraly tedy zpoždění. Provoz železnice drážní úřad obnovil ve čtvrtek kolem třetí odpoledne.

Na poškozené koleji zatím vlaky pojedou omezenou rychlostí padesáti kilometrů v hodině, na nepoškozené mohou jet rychlostí plnou. Řidičům se přejezd otevře v pátek kolem osmi ráno.

  • vyhláška 173/1995 Sb., kterou se vydává dopravní řád drah:
  • § 35
    (3) Přes přejezd vybavený přejezdovým zabezpečovacím zařízením, které nedává výstrahu uživatelům pozemní komunikace, a 60 m před ním smí jet vedoucí drážní vozidlo rychlostí nejvýšše 10 km.h-1 a musí opakovaně dávat akustickou výstrahu.
  • zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích:
  • § 29
    (1) Řidič nesmí vjíždět na železniční přejezd,
    (…)
    d) je-li již vidět nebo slyšet přijíždějící vlak nebo jiné drážní vozidlo nebo je-li slyšet jeho houkání nebo pískání; toto neplatí, svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení.
Záznam střetu kamionu s vlakem na přejezdu v Uhříněvsi (zdroj: ČT24)

Osobní vlak se s nákladním autem srazil v pátek 6. září. Podle Drážní inspekce stál kamion na trati mezi sklopenými závorami víc než dvě minuty před nehodou, výstražná světla i závory přitom fungovaly. Není jasné, proč řidič zůstal stát s vozem na trati mezi sklopenými závorami a neodjel.

Osm lidí se při srážce zranilo a vlak se zhruba 220 cestujícími vykolejil. Škoda na vlaku, trati i vozidle byla odhadnuta na víc než 35 milionů korun. Soud poslal osmašedesátiletého řidiče kamionu do vazby. Je obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti a poškození obecně prospěšného zařízení.

Při nehodě se poškodilo zhruba čtyři sta metrů trati, včetně výstražníku a závor, jeden sloup trakčního vedení zůstal zcela zdemolovaný, dva další byly poškozené. Za to řidiči vozu hrozí až osm let vězení.