Babiš jednal s Erdoganem o českých vězních. V Istanbulu se věnoval podnikatelům

Události: Andrej Babiš v Turecku (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) potvrdil, že v úterý jednal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem také o podmínkách věznění Markéty Všelichové a Miroslava Farkase. Ti jsou za mřížemi v Turecku už třetí rok kvůli podpoře kurdských milicí v Sýrii. Vládní delegace věnovala druhý den návštěvy v Istanbulu podpoře českých podnikatelů.

„Mám z toho dobrý pocit. Nechci říct konkrétně, ale mám dobrý pocit,“ naznačil Babiš ohledně případu dvou českých vězňů. „Pan prezident mi vysvětloval, že tito naši dva občané jsou považováni z turecké strany za teroristy, že o tom není pochyb, že se to dá zdokumentovat z jejich vyjádření,“ dodal.

Případ zaměstnává českou diplomacii roky. Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase zadrželi Turci před třemi lety na hranici s Irákem. Kontakty s kurdskými Lidovými obrannými jednotkami (YPG) se netajili, tvrdili ale, že jim šlo o humanitární pomoc.

Organizace je spojencem USA v boji proti takzvanému Islámskému státu. Ankara ale uskupení personálně a ideologicky propojené se zakázanou Kurdskou stranou pracujících (PKK), považuje za teroristické.

Víc než šestileté tresty pro dvojici potvrdily vyšší instance. Oběma Čechům zbývá už jen odvolání k ústavnímu soudu, případně evropskému soudu pro lidská práva.

Zbrojovky i potravináři

Vládní delegace druhý den návštěvy v Istanbulu jednala hlavně o ekonomických tématech. Setkala se například se zástupci koncernu Anadol Group, který spolupracuje například s kopřivnickou firmou Tatra.

Ta se chce ucházet o zakázku na dodání 476 nákladních vozidel pro tureckou armádu. České firmy se chtějí angažovat i v tendrech na dodávky radarů a specifických informačních systémů pro různé typy bojových vozidel.

Konalo se Turecko-české ekonomické fórum. Delegace po něm navštívila Technickou univerzitu Istanbul. Na závěr na potravinářském veletrhu CNR FOOD Istanbul 2019 premiér otevřel český výstavní stánek se zástupci sedm firem.