Turecký nejvyšší soud potvrdil tresty dvěma Čechům. Odsedí si šest let a tři měsíce

Události ČT.: Definitivní trest pro dva Čechy v Turecku (zdroj: ČT24)

Turecký nejvyšší soud potvrdil trest pro dva české občany, kteří byli soudem nižšího stupně odsouzeni k 75 měsícům vězení. Češi už v Turecku nemají další možnost odvolání, ale mohou se pokusit podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva.

Českou dvojici zadržely turecké úřady na hraničním přechodu s Irákem. Při kontrole u nich byly nalezeny materiály, letáky a fotografie, které podle Turků svědčily o tom, že oba zadržení patří ke kurdským milicím YPG nebo s nimi přinejmenším spolupracují. Češi tvrdili, že jsou humanitární aktivisté a že mířili do Iráku, kde chtěli zřídit polní nemocnici.

„Nejvyšší soud v Ankaře potvrdil původní verdikt soudu nižší instance ve výši šest let a tří měsíců pro oba Čechy,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Ministerstvo se o rozsudku dozvědělo od právních zástupců obou Čechů.

Dvojice už v Turecku vyčerpala všechny možnosti, jak verdikt zvrátit, může se ale obrátit na Evropský soud pro lidská práva. „Česká republika se v případě podání stížnosti může připojit na stranu stěžovatele. Nelze ale předjímat, zda soud případ přijme,“ uvedla Valentová.

Ministerstvo zahraničí bude podle mluvčí případ dál sledovat. Náměstek ministra pro řízení právní a konzulární sekce Martin Smolek již požádal o jednání se zástupci tureckého ministerstva zahraničí a spravedlnosti.

O zapojení české diplomacie se zmínil i premiér Andrej Babiš (ANO). Chce se nejdřív poradit s
ministrem vnitra Janem Hamáčkem (CSSD), který řídí i resort zahraničí. „Určitě se budeme snažit angažovat přes nějaké naše kanály. V této chvíli ale nejsem schopen říct, jakým způsobem,“ řekl Babiš.

Všelichová a Farkas zůstávají ve věznici ve Vanu na jihovýchodě Turecka. Jejich fyzický stav je dobrý a jejich rodiny jsou v kontaktu s českou konzulkou, řekla Valentová.

Česká diplomacie se snažila o vyhoštění dvojice do Česka

Česká diplomacie dřív usilovala o vyhoštění dvojice do Česka. Spekulovalo se i o tom, zda by si dvojice mohla trest odpykat v českém vězení. Ministerstvo zahraničí pak ale došlo k závěru, že to není možné. Padla také varianta usilovat o návrat dvojice za tu cenu, že by Česko uznalo verdikt tureckého soudu.

„Myslím si, že to jde obtížně, protože to odporuje ústavě. Je dost těžké, aby u nás někdo byl ve vězení za něco, co u nás není pokládáno za trestný čin. My nepokládáme YPG za teroristickou organizaci, a tudíž těžko může být u nás někdo trestán za něco, co je s ní spojeno,“ uvedl v srpnu minulého roku tehdejší šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Česko by totiž muselo uznat, že YPG je teroristickou organizací. A to je v rozporu s linií tuzemské zahraniční politiky.

Vydáno pod