Nikam jsme se neposunuli, řekl po dalším setkání s Babišem Hamáček. Na Šmardovi ČSSD trvá

Hamáček po jednání s Babišem: Na Šmardovi trváme. Spor se nevede o něj, ale o to, jak funguje Česká republika (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) zopakoval, že stojí o to, aby ČSSD změnila kandidáta na ministra kultury. Předseda ČSSD Jan Hamáček ale trvá na dodržování ústavy a nemá důvod ho měnit. Šéf sociálních demokratů to řekl po dalším setkání s Babišem, které se týkalo sporu o jmenování Michala Šmardy (ČSSD) ministrem kultury.

„Říkáme to celou dobu. Sociální demokracie trvá na dodržování ústavy a koaliční smlouvy. Z mého pohledu není žádný důvod, abychom našeho kandidáta měnili. To znamená, že za dnešek jsme se nikam zásadně neposunuli,“ prohlásil Hamáček po setkání.

Prezident Miloš Zeman se podle Hamáčka pohybuje zcela evidentně mimo ústavu. „Roli prezidenta podle ústavy vidím v tom, že hraje spíše roli rozhodčího fotbalového zápasu a neměl by trenérovi radit, jestli postaví obránce nebo útočníka. To je ten hlavní spor. Není to spor o Michala Šmardu. Je to spor o fungování České republiky a ústavy. Jsme přesvědčeni, že pravda je na naší straně,“ poznamenal Hamáček. Dodal znovu, že pokud nebude moci ČSSD vybírat své ministry, nemá ve vládě co dělat.

Návrh řešení od Babiše nezazněl

Hamáček řekl, že při jednání od Babiše neslyšel konkrétní návrh řešení. Připomněl, že v úterý se premiér sejde s prezidentem. „Uvidíme, jak ta schůzka dopadne, za sociální demokracii není žádná změna,“ uvedl vicepremiér. Babiš slíbil, že přijde s řešením 26. srpna, dodal. „Otázka je, jaké to řešení bude a zda bude případně v souladu s koaliční smlouvou,“ podotkl.

UDÁLOSTI: Pokračování sporu o nominaci Michala Šmardy na post ministra kultury (zdroj: ČT24)

Předseda ČSSD také odmítl Babišovu argumentaci, že formulace z koaliční smlouvy mu umožňují navrhovat ministra vybraného ČSSD, nikoliv přikazují. „Je tam také napsáno, že sociální demokracie má pět ministrů, tam žádný podmiňovací způsob není,“ upozornil.

Šmarda přitom na Facebooku změnu nominace nepřímo připustil. Není podle něj třeba z ní mít strach. „Máme docela dost lidí, kteří to určitě zvládnou. Odborně, manažersky, politicky i lidsky. Jen nevím, jestli můžeme panu premiérovi slíbit, že budou dost nekritičtí, tiší a poslušní,“ reagoval na Babišovu výtku, že útočil na další ministry ve chvíli, kdy ve vládě ještě ani nebyl.

Šmarda uvedl, že zvažuje, zda si s premiérem nepromluvit osobně. Zatím ho však o schůzku nepožádal. „Nechtěl jsem ho otravovat, byl na dovolené,“ poznamenal.

Pátek by mohl ukázat: Zůstane ČSSD jednotná? A ve vládě?

O situaci bude v úterý jednat Andrej Babiš s prezidentem Zemanem, v pátek by se potom měli o vývoji poradit sociální demokraté. Sejde se kompletní vedení strany včetně regionů a jednání má naplánované i poslanecký klub. Jasné by pak mělo být nejen to, jak ČSSD jako strana zareaguje, ale i zda zůstane jednotná.

Například poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna totiž již dal najevo, že by podpořil rekonstruovanou vládu ANO, i kdyby v ní sociální demokraté již nebyli. Otázkou také je, jak k situaci přistoupí exministr kultury Antonín Staněk.

Hamáček ale zásadní rozkol neočekává. „Jsem přesvědčen, že poslanecký klub bude postupovat jednotně. Je to na debatu poslaneckého klubu, ale nechte to na nás. Zatím vždycky jsme debatu v rámci sociální demokracie zvládli,“ ujistil.

Daniel Kroupa v Interview ČT24: „Sociální demokraté jsou v koutě.“ (zdroj: ČT24)

Politolog a bývalý politik Daniel Kroupa se domnívá, že se ČSSD na odchod z vlády sice připravuje, ale odejít ještě nechce. „Očividně se jim nechce odcházet ve věci ministra kultury. Takže předpokládám, že tato nedůstojná hra bude trvat ještě nějakou dobu,“ řekl Kroupa v Interview ČT24. Vhodná příležitost by podle něj mohla nastat, pokud by byl premiér Babiš obžalován v kauze Čapího hnízda.

Obdobně situaci vidí analytik týdeníku Ekonom David Klimeš. „Nic nenapovídá tomu, že by zrovna spor o ministra kultury, který pro voliče ČSSD určitě není ten nejzásadnější, rozbil koalici a ČSSD se nepodvolila,“ podotkl v 90' ČT24. Míní však, že vhodná příležitost pro odchod z kabinetu by se mohla pro sociální demokraty naskytnout na podzim po jednání o rozpočtu.

Daniel Kroupa se na druhé straně domnívá, že Babiš může za těchto okolností na odchod ČSSD více tlačit, protože rozpad koalice kvůli sporu o ministra kultury by jej nejspíše voličsky bolel méně. „Sociální demokraté víceméně počítají s tím, že budou muset z vlády odejít,“ poznamenal Kroupa.

Podle komentátora Lidových novin Martina Zvěřiny ale nebude odchod z vlády pro ČSSD výhodný za žádných okolností – zvlášť se jí ale nevyplatí ani zůstat. „Ani jedna varianta není pro ČSSD výhodnější, v obou jsou velké zápory. Nevím, jestli by to hnulo s jejich preferencemi, jestli by to pomohlo ke konsolidaci strany a jestli by to pomohlo v programovém tápání,“ shrnul.

90’ ČT24: Pokračující spor o ministra kultury (zdroj: ČT24)

Premiér souzní s prezidentem

Babiš se po návratu z dovolené připojil k názoru prezidenta Miloše Zemana, který dal v minulém týdnu najevo, že Šmardu ministrem nejmenuje. Zdůvodnil to jeho údajnými odbornými nedostatky a požádal Hamáčka o jiného kandidáta. Podle Babiše není Šmarda dobrým kandidátem, protože už před jmenováním svými výroky rozvrací vládu. Postrádá podle něj také jazykové znalosti, schopnost reprezentovat, vzdělání a respekt odborné veřejnosti.

Sociální demokraté podle Babiše již pochopili, že trvání na Šmardovi nemá smysl. Pokud chce Šmarda ČSSD pomoci, měl by se vzdát nominace, míní premiér. Hamáček o víkendu na Twitteru napsal, že ČSSD trvá na dodržení ústavy, podle které nemá prezident právo hodnotit kandidáty, a koaliční smlouvy, podle které má každá vládní strana právo nominovat své ministry. Podle Babiše ale ústava ani koaliční dohoda nebyly dosud porušeny.