Národní galerie přichází po odvolání Fajta o sponzory. S podporou váhá i nadace miliardáře Pudila

Události: Národní galerie Praha přichází kvůli odvolání Fajta o sponzory (zdroj: ČT24)

Národní galerii Praha (NGP) hrozí ztráta významného sponzora. Svou podporu jejím výstavním projektům pozastavila nadace podnikatele Petra Pudila a jeho manželky. Nadace to zdůvodnila odvoláním ředitele Jiřího Fajta, které označila za skandální.

S dubnovým odvoláním ředitele NGP Jiřího Fajta nesouhlasí nejen část umělců a sociální demokraté, kteří nyní s prezidentem a premiérem jednají o odvolání ministra Antonína Staňka (ČSSD), ale i někteří sponzoři. Podporu galerii už snížil například podnikatel Libor Winkler a spolupráci ukončila pojišťovna Kooperativa, i když ta svůj krok s Fajtovým odvoláním nespojila.

Nadace The Pudil Family Foundation ovšem kroky ministra Staňka výslovně kritizuje. „Způsob odvolání Jiřího Fajta považujeme za skandální a poškozující reputaci Národní galerie a České republiky v zahraničí. Stát bohužel naprosto selhává ve své roli správce Národní galerie,“ stojí v rozhodnutí nadace, kterou založil a vlastní jeden z českých miliardářů. 

„Rozumím panu Pudilovi, plně to respektuji. Nicméně neřekl bych, že jsme se rozešli ve zlém. Spolupráce pokračuje v jiném gardu. Dohodli jsme se, že zatím směřují své finance do restaurování a údržby děl,“ reagoval pověřený ředitel NGP Ivan Morávek.

Nadace Pudilových dlouhodobě podporovala výstavní program galerie. Stála například za výstavou německé umělkyně Katariny Grosse, která do velké dvorany Veletržního paláce přivezla svá obří plátna plná pestrých barev. Podpořila také výstavu Charta Story v Salmovském paláci, která představila život v československém disentu poskládaný kolem osobnosti básníka Ivana Jirouse.

Nadace tvrdí, že pokud ji současné vedení galerie přesvědčí o svých plánech, ke sponzorství se vrátí: „Jde nám o umění, nikoliv o politiku, a proto jsme připraveni se k otázce další podpory Národní galerie vrátit, jakmile budeme seznámeni s koncepcí nového vedení.“

Odvolaný Fajt varoval před odchodem sponzorů

Před odchodem některých sponzorů a projektů varoval při svém odvolání tehdejší ředitel galerie Jiří Fajt. Podle vedení galerie ale rozhodnutí Pudilovy nadace neohrozí program nejbližších sezon.

„Sponzorství není zdrojem financování základního provozu. Sponzorství je ve většině případů spojené s konkrétními projekty, akcemi a je proto téměř vždy časově omezené,“ doplnilo ministerstvo kultury.

Naopak výstava výtvarníka Milana Grygara, kterou plánovalo nové vedení galerie odsunout kvůli úsporám, se uskuteční v původním plánu. NGP pro ni získala novou podporu.