Vojenská policie odložila případ zakázky na radary. O pochybeních mluvila exministryně Šlechtová

Vojenská policie ukončila prověřování zakázky na mobilní radary za několik miliard korun pro českou armádu. Policie případ odložila, protože nezjistila, že byl spáchán trestný čin. Informaci ČT potvrdil státní zástupce Miloš Klátik z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Na policii se loni v květnu obrátila tehdejší ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). Podle ní inspekce ministerstva zjistila u zakázky extrémně závažné nálezy.

„V uvedené trestní věci bylo vydáno policejním orgánem Vojenskou policií dne 12. června 2019 rozhodnutí, kterým policejní orgán usnesením odložil podezření, která byla prověřována v souvislosti se zadáváním veřejné zakázky ‚Mobilní 3D radiolokátor MADR – nákup‘, a to z důvodu, že ve věci nejde o podezření z trestného činu a není věc na místě vyřídit jinak,“ uvedl státní zástupce Miloš Klátik z pražského vrchního státního zastupitelství.

Připravovaný nákup radarů za 3,5 miliardy korun z Izraele nechala loni prověřit inspekcí ministerstva obrany tehdejší šéfka resortu obrany Šlechtová. V loňském květnu poté předala zjištění inspekce k prověření Vojenské policii. Hovořila o extrémně závažných pochybeních.

Ministryně: Rozplétala jsem sítě

Ministryně tehdy nechala prověřit i další zakázky, například nákup nových víceúčelových vrtulníků. Podle ní auditoři nalezli určitá pochybení i v marketingovém průzkumu, který si ministerstvo nechalo k této zakázce vytvořit. Za vrtulníky by mohla armáda dát až 13 miliard korun.

Kritici tehdy poukazovali na zdržení důležitých zbrojních tendrů. „Snažila jsem se všechno zadávat transparentně, čistě, rozplétala jsem na ministerstvu obrany spoustu klientelistických sítí,“ prohlásila loni v červnu Šlechtová. Jestli policie ukončila prověřování i některé z dalších zakázek, na které ministryně upozorňovala, dosud Vrchní státní zastupitelství v Praze nepotvrdilo.

Výběrové řízení na mobilní radary zrušil loni v prosinci kvůli pochybnostem ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Kvůli nutné potřebě nových radarů tehdy navrhl vládě, aby se radary koupily přímo od izraelské vlády. Letos v únoru pak ministr odvolal také náčelníka Vojenské policie Pavla Kříže. Nahradil ho plukovník generálního štábu Miroslav Murček. Rozhodnutí ministr zdůvodnil dlouhodobou nespokojeností se situací uvnitř Vojenské policie.

Zda je odložení případu pravomocné, nemůže státní zástupce definitivně potvrdit. „Zatím státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze nemá k dispozici informaci o tom, že by ve věci byla podána stížnost, současně však zatím policejní orgán státnímu zástupci nesdělil, že by rozhodnutí nabylo právní moci,“ upřesnil Klátik.