K památným dnům by měl přibýt 21. srpen jako den obětí invaze. Vláda na návrh poslanců kývla

Vláda podpořila zařazení 21. srpna mezi významné dny. Měl by připomínat invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Návrh vznikl jako poslanecká iniciativa, podepsalo ho na 90 poslanců z osmi politických klubů. Nepřipojili se pouze komunisté. Teď o něm bude jednat Poslanecká sněmovna.

Zákon o státních svátcích současná sněmovna měnila několikrát a nejspíše v tom bude pokračovat. S podporou vlády do ní jde návrh na doplnění nového významného dne – Památného dne obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Podle předkladatelů patří noc z 20. na 21. srpna 1968 k nejtragičtějším datům československé moderní historie. „Bezdůvodný vpád vojsk Varšavské smlouvy znamenal nejen konec demokratizačních a humanistických snah o reformu socialistického systému v Československu, ale také značné oběti na životech nevinných civilistů,“ stojí ve zdůvodnění návrhu.

Oběti invaze, které má významný den uctít, autoři návrhu v důvodové zprávě vyjmenovali. Zároveň navrhli, aby sněmovna projednala předpis zrychleně – zákon by tak mohl být schválen už v prvním čtení.

Poslanci v nynějším volebním období už rozhodli o přejmenování svátku 17. listopadu ze Dne boje za svobodu a demokracii na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva

Mezi významné dny zařadila sněmovna i 8. říjen jako Památný den sokolstva. Na své projednání čeká také poslanecký návrh, aby mezi významné dny patřil 17. leden jako Den mateřských škol. Poslanci STAN pak předložili návrh, podle kterého by se 1. květen slavil nejen jako Svátek práce, ale i jako Den vstupu ČR do Evropské unie.