Komunisté nemají ambici být součástí vlády, komentuje Grospič budoucnost kabinetu

Stanislav Grospič v Interview ČT24: KSČM nemá ambici být součástí vlády (zdroj: ČT24)

Komunisté nemají v případě, že dojde k personální obměně vlády, ambici být její součástí. V Interview ČT24 to řekl místopředseda ÚV KSČM Stanislav Grospič. Debaty o možné přestavbě kabinetu (a odchodu sociální demokracie) otevřel pat kolem odvolání ministra kultury, které žádá ČSSD a váhá s ním Hrad.

„Pokud by došlo pouze k obměně této vlády, je to věc koaličních partnerů, případně toho, kdo by chtěl vládu dál vést. Pro nás bude zásadní naplňování našich sedmi programových podmínek, my nemáme ambici být členy této vlády,“ řekl Stanislav Grospič a jako důvod uvedl třeba odlišný postoj k zahraniční politice, jakou prosazuje ČSSD a hnutí ANO.

Že by v poslední době o možné účasti ve vládě komunistická strana jednala, Grospič odmítl. „Myslím, že programové rozdíly jsou tak velké, že může být řeč pouze o naplňování našich sedmi podmínek,“ doplnil.

Prezident Miloš Zeman, po němž sociální demokraté požadují, aby dodržel ústavu a odvolal Antonína Staňka (ČSSD) z postu ministra kultury, ve čtvrtek prohlásil, že případný odchod ministrů sociální demokracie z vlády by byl jen její personální rekonstrukcí. Vznikla by podle něj nová většina bez ČSSD, která by kabinet Andreje Babiše (ANO) podporovala.

ČSSD usiluje o odvolání Staňka z funkce ministra kultury a o jmenování Michala Šmardy (ČSSD) jeho nástupcem. Zeman ale odmítl Staňkovu demisi přijmout a dosud nevyhověl ani návrhu na jeho odvolání, který mu na konci května poslal předseda vlády. Podle Zemana má prezident právo na vyjádření pochybností.

Klíčem je dohoda v koalici

Grospič se domnívá, že vláda má ústavně zaručené právo na svou obměnu. „A tady si myslím, že je trošku zádrhel politického rébusu. Pan prezident prostě není přesvědčen, že ten, kdo má vystřídat pana ministra kultury, je osoba, která bude pokračovat v určité práci a činnosti vlády,“ soudí.

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka se debata s prezidentem nevede o tom, že by Zeman nechtěl jmenovat Šmardu, ale že odmítá odvolat Staňka. Hamáček dodává, že ale není možné, aby Staněk úřad řídil, neboť není schopen uklidnit a stabilizovat situaci na ministerstvu po kritice změn v Národní galerii a olomouckém muzeu umění. Doplnil také, že Staňka nenavrhl odvolat kvůli tomu, že odvolal ředitele NGP Jiřího Fajta, v tom měl ministr jeho podporu.

Stanislav Grospič vidí cestu ze současné situace v dohodě obou koaličních partnerů. Podle něj je míč nyní na jejich straně a poté bude mít prostor prezident zareagovat na jejich návrhy. „Případnou ústavní žalobu bych viděl jako krajnost. Myslím, že nepřispěje ani jednomu z koaličních partnerů,“ domnívá se.

Na demonstracích zaznívá volání po vyrovnání s landsmanšaftem

Místopředseda ÚV KSČM také podotkl, že kauzy premiéra Andreje Babiše vadí komunistům, ale řídí se presumpcí neviny, a dokud nebude rozhodnuto, nehodlají měnit svůj stávající přístup. Rozsáhlé demonstrace, které pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii, sice nepodceňuje, ale vnímá v nich nebezpečnou snahu vytvářet tlaky mimo orgány činné v trestním řízení nebo parlamentu.

„Vidím v těch protestech ještě jednu velkou nebezpečnou věc. I na Letné zaznívalo volání po otázkách vyrovnání se sudetoněmeckým landsmanšaftem, hledání otázek, které teď míří třeba na prolomení Benešových dekretů. A to je třeba z mého osobního hlediska naprosto nepřijatelné,“ prohlásil v Interview ČT24 Grospič.