„Mají právo demonstrovat, ale pokud ty příští volby nedopadnou jinak, tak mají smůlu.“

Účastníci demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za spravedlivou justici podle prezidenta Miloše Zemana protestují proti výsledku svobodných voleb, zatímco demonstrace v roce 1989 po svobodných volbách volaly. Zeman neočekává, že by Babišova vláda skončila dřív než v řádném termínu za 2,5 roku. Řekl to v úterý v Jihlavě. Místopředseda spolku Milion chvilek, který protesty organizuje, Benjamin Roll sdělil, že volby pořadatelé respektují. Občané však mají právo se ozvat, když cítí ohrožení, uvedl.

Poslední demonstrace proti Babišovi se v neděli na pražské Letné zúčastnilo na 283 tisíc lidí (podle údajů operátora T-Mobile) a setkání svolané spolkem Milion chvilek pro demokracii bylo nejpočetnějším protestem od sametové revoluce.

Protesty vyvolala dubnová demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a výběr jeho nástupkyně. Kněžínek odchod z vlády oznámil den poté, co policie navrhla podat obžalobu v kauze Čapí hnízdo, kde mezi obviněnými figuruje i Babiš.

Zeman: Protestujeme proti výsledku svobodných voleb

„Vždy reaguji na dotazy týkající se demonstrací dvěma stručnými větami: V demokratické svobodné společnosti má každý právo demonstrovat. A za druhé: Vlády se mění v demokratické svobodné společnosti demokratickými svobodnými volbami, a nikoli demonstracemi,“ uvedl na dotaz novinářů. 

Pokud chtějí demonstranti dosáhnout odvolání premiéra Babiše, pak by mu podle Zemana musela být vyslovena nedůvěra ve sněmovně nebo musí být poražen ve volbách. „Takže jinými slovy: lidé, kteří jsou nespokojeni s výsledkem voleb, mají právo demonstrovat, ale pokud ty příští volby nedopadnou jinak, tak mají smůlu,“ dodal.

Zeman v souvislosti s místem protestu zavzpomínal, jak on sám v roce 1989 volal po svobodných volbách. „Na Letné jsem skončil svůj projev právě větou – chceme svobodné volby. Dnes demonstrujeme proti výsledku svobodných voleb,“ soudí. Poslední volby do Poslanecké sněmovny se konaly na podzim roku 2017, Babišovo hnutí ANO v nich získalo 29,64 procenta hlasů a s velkým náskokem zvítězilo.

„Znovu a znovu opakujeme, že volby respektujeme. Nikdy jsme výsledek voleb nezpochybnili,“ sdělil Roll, podle kterého je nepřijatelné, jak s důvěrou voličů Babiš nakládá. „Je trestně stíhaný a přitom je v pozici, kterou vytváří tlak na justici. Ovlivňuje rozdělování dotací a přitom je navázán na Agrofert,“ uvedl.

„Normální strana by již svého předsedu v takové situaci vyměnila. V minulosti končili politici kvůli mnohem menším podezřením. Samozřejmě definitivní změna může nastat až po volbách. To však všichni dobře vědí a nijak to nebere právo občanů ozvat se, když cítí nějaké ohrožení,“ doplnil Roll.

Třikrát méně lidí než za revoluce

K možnému setkání se zástupci spolku Milion chvilek Zeman v úterní debatě s obyvateli Humpolce řekl, že to pokládá za zbytečné. „Na Hrad zvu politiky a ty politiky zvu samozřejmě i do Lán, velmi pravidelně a velmi často. Zatímco tito lidé nejsou nikým voleni,“ řekl. Odpověděl tak muži z publika, který uvedl, že podle jeho názoru by měl prezident lidi spojovat. „Vždyť to by mohly být vaše děti. Jaký je to pro vás problém pozvat tyto lidi na Hrad a pobavit se s nimi?“ zněl jeho dotaz.

Zeman v Humpolci také řekl, že na Letné bylo v neděli maximálně 250 tisíc lidí, podle něj třikrát méně než v listopadu 1989. Nedělní počty demonstrujících podle Zemana představují jen asi dvě procenta oprávněných voličů, což podle něj není záruka masivní nebo aspoň významné podpory.

Setkání s prezidentem se na humpoleckém náměstí zúčastnilo 200 až 300 lidí. Objevily se i dva transparenty. Na jednom stálo: „Miloši, vaše návštěva v Bílém domě Trumpa potěší“, na druhém: „Souhlasím s ústavní žalobou na tohoto prezidenta“.

Cesta po Vysočině

Zeman v úterý zahájil svou pátou oficiální návštěvu Kraje Vysočina. Před představiteli kraje znovu podpořil dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. „Tato elektrárna se už dvakrát zaplatila, což se málo ví,“ řekl Zeman. Za silného spojence v prosazování dostavby označil současného ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO).

V dalších dnech Zeman navštíví Třebíčsko a Žďársko. Oficiální návštěvu ukončí 27. června v Bystřici nad Pernštejnem. V kraji pak stráví několik dní dovolené v Novém Veselí, kde spoluvlastní nemovitost.