Babiš lituje přerušené tradice českého zbrojařství. Řekl to na veletrhu vojenské techniky IDET

Ministerstvo obrany plánuje podpis smlouvy na nákup 12 vojenských vrtulníků do konce roku. Ještě v letních měsících by měla být uzavřena smlouva na dodávky mobilních radiolokátorů MADR z Izraele. V blízké době předpokládá ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) také podpis smlouvy na dodávku obrněnců Titus. Zaznělo to na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně, kam přijede vystavovat 520 firem z 35 zemí. Zahájení veletrhu se zúčastnil premiér Andrej Babiš (ANO).

Babiš zdůraznil tradici českého zbrojařství. „Máme skvělé vojáky, slyším to všude po světě. Všichni mluví o našich zbraních. Je škoda, že se tradice zbrojařství u nás přerušila, protože jsme měli světové unikáty, a kdybychom pokračovali, nemuseli bychom dnes nakupovat ve světě,“ prohlásil premiér s tím, že v současnosti jsou české zbrojovky na vzestupu.

Vláda hodlá podle Babiše prosadit, aby dodavatelé pro českou armádu museli spolupracovat s tuzemskými firmami. „Dodavatel se musí zavázat, že minimálně 40 procent musí představovat dodávky od českých firem, českého průmyslu. Protože Česká republika je jedna z nejprůmyslovějších zemí na světě, máme know-how, máme skvělé lidí. Musíme prosadit, aby naše firmy mohly být alespoň subdodavatelé,“ zdůraznil Babiš.

Česku by podle něj prospělo, kdyby Thajsko zakoupilo cvičné letouny L-39NG. Země má zájem o tucet kusů, nákup by podle Babiše otevřel firmě Aero Vodochody asijský trh a letouny by pak mohl koupit třeba Vietnam nebo Singapur.

Zahájení veletrhu se vedle premiéra a ministra obrany zúčastnil také náčelník generálního štábu Armády České republiky Aleš Opata. 

Obrana plánuje nákupy za 80 miliard korun

Armáda by měla v příštích letech podle pověřeného náměstka pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filipa Říhy obdržet techniku až za osmdesát miliard korun. Nejvýznamnější zakázkou bude nákup nových pásových vozidel pěchoty (BVP) za více než padesát miliard korun. Ministerstvo nyní v tomto tendru posuzuje přihlášky účastníků.

obrázek
Zdroj: ČT24

Další významnou zakázkou je nákup vojenských vrtulníků. Česká vláda je chce od Spojených států. Nyní čeká na konkrétní nabídku z USA, která má přijít v červnu. Už teď je podle Babiše jasné, že cena vrtulníků se blíží představám české vlády. Metnara požádal, aby americkou stranu požádal o zlepšení platebních podmínek – podle premiéra není důvod, aby Česko platilo vysokou zálohu.

Teprve na základě červnové nabídky se vláda rozhodne, zda pořídí pouze víceúčelové helikoptéry nebo i bojové vrtulníky. Vybírat může z víceúčelových strojů UH-1 Venom a UH-60 Black Hawk a bojového AH-1 Viper. Metnar ve středu řekl, že očekává podpis smlouvy do konce roku.

„Je potřeba, aby ministerstvo vysvětlovalo, že stroje Black Hawk, o které máme zájem, jsou jiné, než koupili Slováci. Ty slovenské mají jen základní výbavu,“ upozornil premiér. Česko má zájem o vrtulníky s výzbrojí a pancéřováním.

Ještě v létě by měla být podepsána smlouva na osm mobilních radiolokátorů MADR z Izraele asi za 3,5 miliardy. Tato zakázka má několikaleté zpoždění. Ministr dříve uvedl, že by smlouva měla být uzavřena do konce pololetí. Ve středu poznamenal, že lze předpokládat její podpis v letních měsících.

Do finále se blíží i pořízení 62 obrněných vozidel Titus pro českou armádu za asi 6,7 miliardy korun. Dodá je firma Eldis Pardubice s.r.o. z koncernu Czechoslovak Group (CSG). Podle Metnara projedná návrh smlouvy kolegium ministra obrany, podpis smlouvy očekává v nejbližší době.

Naše armáda si zaslouží nejlepší technologie světa a my pro to uděláme maximum.
Andrej Babiš
premiér

Aero Vodochody opraví pro armádu letouny

Ministr obrany Metnar rovněž oznámil, že firma Aero Vodochody opraví pro českou armádu 16 letounů L-159. Hodnota zakázky na čtyři roky je 1,6 miliardy korun. Součástí prací jsou i některá vylepšení letounů. Smlouva byla podepsaná už dříve.

Česká armáda nyní provozuje 16 jednomístných letounů L-159 a pět dvoumístných cvičných letounů stejného typu. Aero jí v nejbližších dnech předá ještě další tři dvoumístné letouny.

Letouny L-159 Alca
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Oprava letounů je součástí periodických prací, tentokrát po šestnácti letech provozu. Podobnou opravu, po osmi letech provozu, dělalo Aero už v letech 2009 až 2013. Součástí aktuální zakázky je prověření všech letadlových částí včetně veškerých přístrojů, které Aero odesílá na kontrolu přímo k jejich výrobcům. 

Obrana také nakoupí od  firmy Tatra Trucks 31 vojenských těžkých terénních nákladních vozidel Tatra pro přepravu kontejnerů.  Smlouvu na zakázku v hodnotě asi 500 milionů korun podepsal ve středu na veletrhu náměstek Říha se zástupci firmy. Nakupované nákladní vozy budou podle ministerstva obrany schopné přepravovat kontejnery a manipulovat s nimi v náročných terénních podmínkách.

Představí se Česká zbrojovka i výrobce Gripenů

Při 15. ročníku veletrhu IDET se představí 400 firem, přičemž největším vystavovatelem bude česká armáda a ministerstvo obrany. Z českých firem přijede vystavovat například Česká zbrojovka, Omnipol, Glomex nebo Czechoslovak Group. Modelárna LIAZ představí bezpilotní vrtulník, vystavovat bude výrobce průmyslových rentgenů Eledus a firma Zetor Engineering ukáže obrněné vozidlo Gerlach.

Ze zahraničí se představí například švédská společnost Saab Technologies, která vyrábí stíhačky Gripen, americký výrobce letounů F-16 Lockheed Martin nebo finský výrobce obrněných vozidel Patria.

Veletrhy jsou do 31. května určené pro odbornou veřejnost. V sobotu, když už IDET nepokračuje, se na výstavišti koná akce Den bezpečnosti – Záchranáři dětem, která už je určena pro širší veřejnost.

Kromě IDET se na výstavišti uskuteční i 19. ročník veletrhu požární techniky PYROS a 10. veletrh bezpečnostní techniky a služeb ISET.