Šmarda zvažuje vstup do vlády, proti níž se dříve vymezoval. Moc tomu nerozumím, říká Babiš

UDÁLOSTI: Babiš má výhrady k nominaci Šmardy na ministra kultury (zdroj: ČT24)

Svou případnou účast ve vládě vnímá kandidát na nového ministra kultury Michal Šmarda (ČSSD) jako možnost zkusit prosazovat stranický program a uklidnit spory v kultuře. Politika podle něj není černobílá. Reagoval tak na kritiku premiéra Andreje Babiše (ANO), který v úterý večer prohlásil, že Šmardův možný vstup do vlády nechápe, protože v minulosti vystupoval proti účasti ČSSD v kabinetu s ANO.

„Mě ta nominace překvapila. Šmarda, jak ho sleduju v médiích, byl zásadně proti vstupu ČSSD do vlády, tak mě překvapilo, že je nominovaný do vlády. Vystupoval velice negativně vůči vládě ČSSD s ANO, tak určitě budu mít zájem se s ním setkat a vyslechnout, jak to vlastně v té vládě myslí,“ řekl Babiš ve středu na veletrhu IDET v Brně.

Premiér uvedl, že dostal z Hradu dopis, ve kterém mu prezident Miloš Zeman vysvětluje, proč v úterý demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) odmítl přijmout. Sám Staněk řekl v rozhovoru pro Frekvenci 1, že odmítnutí demise vnímá jako ocenění své práce. Na ministerstvu chce pokračovat, dokud bude moci. „Pracuji na úkolu, který jsem dostal, tedy přípravě výběrového řízení na ředitele Národní galerie Praha,“ řekl rádiu.

Zeman navrhuje, aby Babiš počkal na výsledky trestního oznámení, které Staněk podal. Podle prezidenta odhalil Staněk na ministerstvu kultury „závažná ekonomická pochybení“ a neměl by být za tato odhalení trestán.

„Teď musím dostat žádost od (šéfa ČSSD) Hamáčka, předpokládám, že navrhne odvolání. Následně požádám prezidenta, aby Staňka odvolal,“ uvedl Babiš. Jan Hamáček již dopis s návrhem na Staňkovo odvolání odeslal a Babiš se chce s předsedou sociální demokracie sejít ještě tento týden. Termín však podle premiéra zatím domluvený nemají.

Hamáček přitom odmítl, že by bylo třeba čekat na výsledky trestních oznámení. „Šetření nemá na starosti ministerstvo kultury, ale Policie ČR. To znamená, nemá to žádný vztah k obsazení funkce ministra,“ zdůraznil.

Babiš sice potvrdil, že o odvolání Staňka požádá, zároveň ale Šmerdu kritizuje. „Dozvěděl jsem se o té nominaci, kterou tedy považuji za zvláštní. Musím si přečíst koaliční smlouvu, co tam máme k nominaci ministrů z hlediska jejich odbornosti,“ řekl Babiš. „V této chvíli ani neznám životopis (Šmardy), jaké má předpoklady, aby vykonával tuto funkci. Ministerstvo kultury je specifický resort. Jde o to, aby kandidát funkci zvládl,“ doplnil. 

Jan Hamáček je ale přesvědčen, že by mu Andrej Babiš do ministerských nominací neměl mluvit. „Mně také některé nominace na ministry hnutí ANO přišly zvláštní. Potřebujeme resort kultury uklidnit a stabilizovat situaci a to on (Šmarda) určitě zvládne,“ míní.

Koaliční smlouva mezi ANO a ČSSD podmínky pro odbornost ministrů nestanoví. Podle smlouvy další postup po návrhu kandidáta na ministra podléhá dohodě předsedy vlády s předsedou příslušné koaliční strany. Premiér by měl návrh předsedy dané koaliční strany respektovat, píše se ve smlouvě.

Místopředseda ČSSD a další kritik vstupu do vlády Roman Onderka dal najevo, že jsou jen dvě varianty dalšího vývoje. „První, jestli chce dodržet koaliční smlouvu a chce mít nadále koaliční svazek ANO a ČSSD, anebo jestli vyhoví panu prezidentovi,“ řekl. 

Šmarda: Chci zkusit uklidnit spory v kultuře

Kandidát na ministra kultury Michal Šmarda řekl, že ve stranickém referendu o účasti ČSSD ve vládě s ANO byla místní organizace Nové Město na Moravě proti. Na Vysočině ale byla v menšině. Dodal, že si místní organizace tehdy myslela, že být v opozici by bylo pro ČSSD vhodnější.

Události, komentáře: Politické spory o ministra kultury (zdroj: ČT24)

„Pan Babiš vnímá všechno emotivně a osobně. Politika není tak jednoduchá, že se dělí na lidi, kteří milují vůdce a kteří nenávidí vůdce. Takhle já to vnímat neumím,“ prohlásil Šmarda. Účast ve vládě prý zvažuje proto, aby se pokusil uklidnit spory v kultuře. „Tuto výzvu beru jako výzvu ke krizovému managementu na ministerstvu kultury. Jako sociální demokraté jsme udělali na ministerstvu kultury spoustu chyb,“ řekl v Událostech, komentářích.

Zmínil se o „nesmyslné válce“, zároveň ale zdůraznil, že nechce, aby ji jeho jméno ještě prohloubilo. „Současnou situaci na ministerstvu kultury nelze klást za vinu jenom panu Staňkovi. Došlo k tomu, že strany v sebe ztratily důvěru. Karty jsou rozdány tak, že není možné pokračovat a je potřeba vyměnit hráče,“ dodal.

Ke jménu Michala Šmardy se ale stavějí zdrženlivě i kritici současného ministra kultury Staňka. Shodují se, že ho neznají, obávají se, že s oblastí kultury nemá zkušenosti a chybí mu autorita. „Je mně zatím neznámý. Viděl jsem jeho tvář, nemohu říct, že by mě zneklidnila,“ řekl architekt Josef Pleskot. Dodal však, že je dobře, že Jan Hamáček někoho nominoval.

„Pokud by moje jméno mělo být důvodem k tomu, proč konflikty kolem kultury mají pokračovat, tak raději ať se přijde s jiným jménem. Na druhé straně by nebylo dobré, aby tohle pokračovalo donekonečna, aby pan  Hamáček nosil jména a pan Babiš se hrabal v jejich životopisech a zkoumal, jestli se náhodou někdy nevyjádřili proti němu,“ uvedl Šmarda.

Že ho lidé z kultury neznají, může podle něj být handicap, věří však, že ho dokáže překonat. Chce se se Staňkovými kritiky sejít a věří, že je přesvědčí, že chce resort stabilizovat. „Chci je přesvědčit tím, že budu k úkolu přistupovat s pokorou, otevřeně, nebudu si hrát na to, že umím problém vyřešit bez odborné rady, a dám na lidi, kteří tomu rozumějí,“ řekl.

Ministr Antonín Staněk oznámil rezignaci ke konci května po vlně kritiky za odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Zdůvodnil to údajnými významnými pochybeními v hospodaření obou institucí. Fajt i Soukup to odmítají. Podle některých opozičních politiků měl vliv na odvolání Fajta prezident, který měl s bývalým šéfem Národní galerie spory.