V červnu zavítá do Prahy Su Ťij. Politička, jejíž Nobelovu cenu zastínily etnické čistky

Myanmarská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij přiletí začátkem června na návštěvu České republiky. Setká se s premiérem Andrejem Babišem (ANO), prezidentem Milošem Zemanem, ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) i zástupci parlamentu. Vystoupí také na podnikatelském fóru a zúčastní se přednášky na Univerzitě Karlově.

Nositelka Nobelovy ceny za mír by měla v Česku pobývat od soboty 1. června do úterý 4. června na Babišovo pozvání. Součástí delegace budou ještě ministr pro investice a zahraniční ekonomické vztahy a ministr pro mezinárodní spolupráci. Su Ťij byla v Česku již v roce 2013 jako host konference Forum 2000, která je svázána s odkazem Václava Havla. Právě na Havlův návrh Su Ťij v roce 1991 získala Nobelovu cenu za mír.

Cílem oficiální návštěvy má být podle české diplomacie „potvrzení dlouhotrvajícího přátelství obou zemí“ a vytvoření předpokladů pro další prohloubení politických i hospodářských vztahů. Při návštěvě by mělo být slavnostně otevřeno rezidentní velvyslanectví Republiky Myanmarský svaz v Praze, uvedlo ministerstvo.

Krize kolem Rohingů

Do Česka měla Su Ťij přiletět už předloni v říjnu, návštěvu však odložila. „Důvodem je aktuální situace v Arakanském státě a nutnost její přítomnosti v zemi,“ stálo v tehdejším oznámení Černínského paláce. Mezinárodní organizace upozorňovaly, že myanmarská armáda v oblasti provádí etnickou čistku menšinového etnika Rohingů.

Su Ťij operaci v počátku podpořila, později odsoudila jakékoli porušování lidských práv. Váhavý postoj Su Ťij, která do té doby platila za symbol boje za lidská práva, vyvolal na mezinárodní scéně kritiku. Su Ťij byla zbavena řady mezinárodních poct.

Převážně buddhistický stát neuznává Rohingy jako etnikum. Považuje je za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva. Před násilnostmi uprchlo od loňského srpna z Myanmaru do sousedního Bangladéše více než 700 tisíc Rohingů.

Česko se angažuje v podpoře Myanmaru v oblasti lidských práv a rozvoje demokracie, uvádí dokument ministerstva zahraničí. „Česká republika dlouhodobě sleduje vývoj v této zemi a tradičně přispívala k mezinárodní podpoře demokratického hnutí. Po vítězství opozice v čele s Do Aun Schan Su Ťij ve volbách v listopadu 2015 dochází k pozvolným změnám v rámci demokratické transformace,“ uvedl v materiálu Černínský palác.

Nová vláda podle české diplomacie čelí řadě problémů, které jsou mnohdy dědictvím minulosti. „Současný vnitropolitický i bezpečnostní vývoj je stále výrazně ovlivňován postoji armády, která je v zemi i nadále velmi významnou silou,“ uvedlo ministerstvo. Rostoucího významu nabývá rovněž rozvoj obchodně-ekonomické spolupráce, dodal úřad.