Největší potenciál oslovit voliče v eurovolbách má ANO. Za ním jsou Piráti

Do voleb do Evropského parlamentu zbývají necelé tři týdny. Podle volebního potenciálu, který pro Českou televizi v dubnu zpracovala firma Kantar CZ, si mezi voliči nejlépe vede hnutí ANO. Za ním se umístili Piráti, po nich následuje ODS. Celkem osm nejsilnějších subjektů pozve Česká televize do večerních předvolebních debat.

Volební potenciál hnutí ANO v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu dosahuje podle dubnového průzkumu 30 procent, a je tedy mezi ostatními kandidujícími subjekty nejvyšší. Hnutí tak může zopakovat své vítězství z roku 2014. Tehdy ho do europarlamentu zvolilo 16,13 procenta hlasujících. Díky tomu získalo ANO čtyři mandáty.

Druhý nejvyšší potenciál v letošních volbách vykazují Piráti, a to 23,5 procenta. Mají tak šanci si výrazně polepšit, před pěti lety totiž do europarlamentu vůbec nepronikli.

Za Piráty se ve volebním potenciálu umístila ODS s 19,5 procenty. Občanští demokraté obhajují dva mandáty europoslance.

Čtvrtý nejvyšší volební potenciál má koalice STAN a TOP 09, a to 18,5 procenta. Toto spojenectví jim v roce 2014 vyneslo druhý nejlepší výsledek a čtyři mandáty europoslance.

Z dalších stran by ČSSD letos mohla získat až 11 procent hlasů. Hnutí SPD a KDU-ČSL mají volební potenciál shodně 9,5 procenta. Osmá se umístila KSČM se sedmi procenty. Zatímco sociální demokracie, lidovci a komunisté získali europoslanecké mandáty minule, SPD by se mohla do europarlamentu dostat poprvé.

U všech ostatních politických uskupení není podle volebního potenciálu podpora vyšší než čtyři a půl procenta.

ČT odvysílá debaty

Umístění ve volebním potenciálu zpracovávaném agenturou Kantar CZ je určující také pro účast ve večerních předvolebních debatách České televize. Pozváno bude osm nejsilnějších subjektů. V debatách plánovaných na 16. a 21. května vystoupí vždy čtyři lídři jednotlivých kandidátek.

Lídři dalších kandidujících stran a uskupení se utkávají v předvolebních debatách v sobotu a v neděli v pořadu Politické spektrum na ČT24.

V předvečer voleb 23. května pak Česká televize nabídne závěrečnou debatu o vztahu národní a evropské politiky s předsedy všech stran a hnutí zastoupených ve sněmovně. 

  • Průzkum volebního potenciálu pro ČT provedla společnost KANTAR CZ s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 4. 4. až 25. 4. 2019 na vzorku 3000 respondentů, do modelu vstoupilo 2107 respondentů. Statistická chyba se pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 0,7 až 2,0 procentního bodu.