Praha je podle Kisky neoficiálně třetí největší slovenské město. Lukeš od něj dostal vyznamenání

Praha je neoficiálně třetím největším slovenským městem, díky počtu Slováků žijících ve městě. Při návštěvě české metropole to prohlásil slovenský  prezident Andrej Kiska. Zavzpomínal při tom, jak v mládí do Prahy jezdíval za přáteli, kulturou i pivem. Od pražského primátora Zdeňka Hřiba dostal klíč od bran Prahy. Slovenský prezident také položil věnce k pamětní desce Alexandera Dubčeka na budově bývalého Federálního shromáždění.

„S Prahou je spojený život nás, Slováků. Praha byla pro mě osobně větší část života mým hlavním městem,“ řekl Kiska. „Praha je třetím největším slovenským městem, protože podle neoficiálních statistik tu žije více než 100 tisíc Slováků a slyšet slovenštinu v obchodech je zcela běžné,“ dodal. Podle primátora Hřiba žije v Praze největší slovenská komunita na světě.

Problémy s bydlením

S pražskými radními Kiska jednal asi 20 minut. „Zjistili jsme, že skutečně stále naše národy mají mnoho společného. Dotkli jsme se tématu týkajícího se například bydlení, které trápí všechny metropole, nebo dopravy. To jsou všechno věci, které jsou spojené s dnešní dobou,“ řekl Hřib.

Podle Kisky jsou problémy Bratislavy v bydlení podobné těm pražským. Je to často otázka toho, že mladí lidé nemohou sehnat nájemní bydlení. „Jsou majitelé, kteří si koupí mnoho bytů, využívají Airbnb a mají podstatně větší příjmy, než kdyby ty byty pronajímali mladým rodinám. Tato situace je stejná v Bratislavě, Praze, ale například i ve Vysokých Tatrách,“ řekl slovenský prezident. Radní s Kiskou mluvili i o tom, jak se v Praze žije menšinám.

„Já věřím, že spolupráce, která byla navázána mezi Prahou a Bratislavou, bude dále pokračovat,“ uvedl primátor. Praha pomáhala slovenskému hlavnímu městu například se zakládáním metropolitního institutu, obdoby pražského Institutu plánování a rozvoje.

Po jednání se Kiska nejdříve podepsal do starobylé knihy hlavního města Prahy a pak převzal symbolický klíč od města.

Vyznamenání pro Lukeše

Slovenský prezident také v pondělí udělil vyznamenání řediteli Národního muzea Michalu Lukešovi, konkrétně Řád bílého dvojkříže, nejvyšší slovenské vyznamenání udělované cizincům. Kiska uvedl, že je rád, že ho mohl udělit historikovi a slovakistovi, který se od 26 let stará o Národní muzeum a který zvládl náročnou rekonstrukci historické muzejní budovy. „Jsou věci, které my Slováci Praze závidíme, patří mezi ně i toto nádherné Národní muzeum,“ dodal Kiska.

Andrej Kiska a Michal Lukeš s Řádem bílého dvojkříže
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Lukeš svou odbornou práci věnoval Slovensku a podle svých slov se snažil na české dějiny hledět slovenskýma očima. „Z té odborné práce a ze stáží na Slovensku jsem si potom odnesl Slovensko v srdci. Je to opravdu můj druhý domov. (…) O to víc je pro mě toto dnešní vyznamenání nejenom velkou ctí, ale opravdu osobním zážitkem,“ sdělil ředitel Lukeš.

Řád bílého dvojkříže je určen mimo jiné těm, kdo se mimořádně zasloužili o rozvoj vztahů mezi Slovenskem a vlastí vyznamenaného nebo významně přispěli k šíření dobrého jména Slovenska ve světě.

Medaile od univerzity

Na Univerzitě Karlově Kiska získal medaili za humanistické postoje a příspěvek k přátelství mezi Českem a Slovenskem. Na následnou besedu si ho přišlo poslechnout několik set lidí, zhruba polovinu zcela zaplněné auly Právnické fakulty tvořili Slováci. Kiska v debatě apeloval na osobní angažmá studentů ve společenských záležitostech. „Každý, kdo si myslí, že by chtěl mít lepší Českou republiku, Slovenskou republiku, ale nechce přiložit ruku k dílu, si lepší Česko ani Slovensko nezaslouží,“ uvedl. Jeho projev ocenili posluchači potleskem vstoje.

Kiska na dotaz studentů také zopakoval, že se po červnovém konci v prezidentské funkci hodlá dál politicky angažovat. Vytvoří politickou stranu a bude usilovat o spolupráci podobně zaměřených subjektů, které mají blízko k občanské společnosti, proti vládnoucí straně Směr a proti krajní pravici. „Musíme se spojit a vzít si zpět naši zemi,“ řekl Kiska.

Milionář a filantrop Kiska byl zvolen prezidentem Slovenska v roce 2014 a v letošních prezidentských volbách již o další zvolení neusiloval. Vystřídá ho tak právnička a protikorupční aktivistka Zuzana Čaputová, která v březnu zvítězila nad místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem ve druhém kole voleb se ziskem 58,4 procenta hlasů.

Kiska přijede do České republiky a do Prahy před koncem ve funkci hlavy státu ještě jednou, a to 30. května. Bude to jeho poslední návštěva v roli slovenského prezidenta.