Stát si nechal tu lepší část majetku a nízké náhrady ještě zdanil. Zvážíme soud, tvrdí kněz

Romuald Štěpán Rob: Stát na náhradách církvím vydělal (zdroj: ČT24)

Na dohodě o majetkovém vyrovnání církví a státu republika vydělala, není důvod, aby stát ukrajoval z už tak nízké částky. Myslí si to kněz z odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského Romuald Štěpán Rob. Společnost podle něj těží i z fungování církví. Pokud se politici kvůli zdanění náhrad neobrátí na soudy, udělají to církve samy. Rob nevylučuje, že by případ mohla řešit i evropská justice. Řekl to v pořadu Interview ČT24.

„Ten příběh je jednoduchý. Došlo k loupeži, majetek byl uloupen KSČ a jím uchváceným státním zřízením, byl protiprávně užíván, stát se na tom obohacoval. A církvím se toho teď vrátilo málo, stát na tom vydělal, protože církve dostaly zpět tu horší polovinu majetku a v horším stavu. Stát si nechal tu lepší část, vyplatil za to malou částku a celkově z toho vyšel jako vítěz. Je to vlastně obdarování společnosti,“ shrnul debatu o církevních restitucích a náhradách z pohledu pražského arcibiskupství Romuald Štěpán Rob.

Zdanit příjem z „horší části“ majetku, jak o tom tento týden rozhodla sněmovna, proto podle něj není fér. „To není čistý příjem v tom smyslu, jak ho známe z jiných sfér. Byla to dohoda, na které stát vydělal. Církve a židovská obec vyšly státu maximálně vstříc a není důvod, aby stát ještě ukrajoval z toho, na čem se všechny strany dohodly. A jsem si jistý, že majetek, který státu zůstal a za který vyplácí náhrady, nebyl řádně doceněn,“ myslí si Rob. 

„Pokud by šlo o fér dohodu, tak by měl stát do dohody započítat i příslušenství a výnosy, které mu z užívání majetku církví plynuly. Všechno a v původním stavu,“ zdůraznil. 

Rob nevyloučil, že se církve obrátí na soud. „A nejsou tady jenom naše soudy, dá se pokračovat i dál. Bylo by zajímavé, kdyby to bylo zhodnoceno zvenku evropskými soudy. Jen přemýšlím nahlas. Ale takové jsou běžné postupy,“ uvedl. 

To, že poslanci přehlasovali senátní veto a podpořili zdanění náhrad, považuje za politický obchod. „Vládní strany potřebují, aby je komunisté podpořili. Tečka. Je v tom i kus populismu,“ uvedl Rob. „Komunisté ukázali, že jsou pořád tou stejnou KSČ, která tady likvidovala společnost, kulturu, církve, spiritualitu a hodnoty,“ doplnil.

Církve by podle něj měly lépe komunikovat, pak by společnost zdanění náhrad tolik nepodporovala. „Smlouvy o vrácení majetku nejsou zločin, je to obdarování společnosti. Domnívám se, že úloha hospiců, církví, církevních škol a nemocnic hraje poměrně velkou roli ve zkvalitnění a zkulturnění společnosti. Nejsme žádní škůdci. Ale ve společnosti je pořád hodně představ, které jí byly vtlačeny komunistickou masáží,“ zdůraznil Rob.

S komunistickou stranou, která na zdanění náhrad církvím trvala, ale náboženské společnosti podle něj přímo nekomunikovaly: „Nedomnívám se, že by se někdo od nás scházel s komunisty.“ 

Rob: Duka rozhodně nechce případy zneužívání tajit

Rob mluvil také o případech sexuálního zneužívání v církvi. Arcibiskupství v této souvislosti pracuje na spuštění kontaktního centra pro oběti. „Sháníme odborníky, aby ta pomoc byla na odborné i lidské úrovni. Odborníci budou z řad duchovních, lékařů, psychologů, psychiatrů, sexuologů. Na telefonní lince bude muž i žena, pracujeme na webové stránce,“ popsal přípravy Rob. Centrum hodlá církev představit 30. dubna.

„Domnívám se, že je třeba nejen postup ze strany církve, ale aby tady byl paralelně postup policejní, soudní, zejména pokud půjde o zneužívání nezletilých. Ale také je potřeba vše jasně prokázat. Kardinál Dominik Duka mi řekl, že je připraven se skutečnými oběťmi jednat, setkat se s nimi. Sám mi řekl, že se nevyplatí nic skrývat a je třeba jednat na rovinu,“ dodal.