Mozková příhoda, poškození jater. Lékový ústav varuje před nežádoucími účinky léku na roztroušenou sklerózu

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varoval před lékem Lemtrada, který se užívá na roztroušenou sklerózu. Podle něj může poškodit srdce nebo játra, Evropská agentura pro léčivé přípravky ví i o fatálních případech nežádoucích účinků. V Česku užívá lék několik desítek lidí. Výstraha ale neznamená, že všichni musí Lemtradu přestat užívat.

Na riziko spojené s užíváním léku Lemtrada upozornila evropská agentura (EMA) společně s jeho výrobcem, společností Sanofi. „EMA přehodnocuje poměr přínosů a rizik léčivého přípravku Lemtrada, určeného pro léčbu roztroušené sklerózy, kvůli hlášeným závažným kardiovaskulárním reakcím,“ uvedl SÚKL. Podle agentury se objevila také onemocnění jater a poruchy imunity.

Výrobce léku odeslal lékařům dopis, který je o nových skutečnostech informuje. Uvádí, že hrozí jaterní poškození a autoimunitní hepatitida a že bylo hlášeno plicní krvácení, infarkt či mozkové příhody.

„Existují závažné pochybnosti, zda jsou současná opatření k minimalizaci rizik dostatečná pro zvládnutí těchto rizik,“ poznamenal SÚKL.

Lékaři nyní musí u pacientů, kteří již Lemtradu užívají, při podávání infuze sledovat životní funkce, krevní tlak a činnost jater. Nově mohou začít přípravek podávat jen dospělým pacientům, a navíc jen těm, u kterých nezabraly nejméně dva jiné léky.

Sami pacienti by podle Unie Roska sdružující nemocné roztroušenou sklerózou měli vyhledat lékaře, pokud se u nich do tří dnů po podání léků objeví náhlé srdeční problémy, potíže s dýcháním nebo bolest na hrudi či vykašlávání krve, případně mozková příhoda nebo zežloutnutí kůže.