Babiš považuje kauzu Čapí hnízdo i po ukončení vyšetřování za politickou

Premiér Andrej Babiš nechce hodnotit vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a nechce ani komentovat, jestli případ dojde k soudu. Ve vyjádření pro Českou televizi zopakoval svůj názor, že věc je podle něj zpolitizovaná. Policie ukončila vyšetřování údajného dotačního podvodu v úterý. Případ teď putuje ke státnímu zástupci, který na základě předložených důkazů rozhodne o tom, jestli trestní stíhání zastaví, vrátí případ policii k došetření, anebo podá obžalobu.

„Je to politická kauza. Myslím, že každý to vidí. Kdybych nebyl v politice, tak si nikdo nevzpomene, že v roce 2007 něco bylo. Jednoznačně politická kauza,“ řekl Babiš. 

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou unijní dotací na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Premiér dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného.

Změny majitele

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Právě dvě Babišovy děti, jeho manželka Monika a švagr Martin Herodes patří k dalším obviněným.

Babiš mladší loni v listopadu sdělil novinářům, že spolupracovníci jeho otce ho kvůli vyšetřování kauzy Čapího hnízda drželi na Krymu. Premiér reagoval tak, že jeho syn trpí schizofrenií. Opozice pak ve sněmovně vyvolala hlasování o nedůvěře, které vláda ustála.