Stala se z nás „sekta přímé diktatury“, museli jsme psát do diskusí, popisuje bývalá členka SPD

Reportéři ČT: SPD za úsvitem (zdroj: ČT24)

Vedení nyní už rozpuštěné moravskoslezské organizace SPD nutilo členy a sympatizanty, aby aktivně diskutovali na internetu a hájili zájmy hnutí. Hrozilo jim, že jinak nemají šanci získat funkce. Vyplývá to z nahrávek a svědectví o dění uvnitř SPD, které získali Reportéři ČT.

„Já jsem do hnutí vstupovala proto, protože jsem panu Okamurovi věřila, pak následně jsem věřila i panu Volnému. Ale ona se z toho postupem času stala sekta přímé diktatury, jak někteří píšou, a já s tím bohužel dneska už musím souhlasit,“ říká bývalá členka SPD Jana Štablová.

O sporech v SPD v Moravskoslezském kraji a odchodu desítek členů informovala ČT už před rokem. Tehdy ale Tomio Okamura a vedení SPD nijak nereagovali. Hnutí mezitím opustily desítky dalších lidí. Reportéři ČT teď získali zvukové záznamy schůzek moravskoslezské buňky SPD, které ukazují, jak to uvnitř hnutí chodilo.

„Budete fungovat ve prospěch SPD Tomio Okamura, nebudete se organizovat v žádných zákulisních skupinách, nebudete se podílet na žádných akcích mimo struktury SPD. A věřte tomu, že v okamžiku, kdy jednáte s krysama, tak mezi těma krysama je vždycky větší krysa, než jste vy,“ říká na záznamu z listopadu 2017 poslanec a tehdejší předseda moravskoslezské SPD Lubomír Volný.

Krajské vedení vyžadovalo po členech a čekatelích na členství, aby se aktivně zapojovali do diskusí na internetu. „Muselo se přispívat na Novinkách a Parlamentních listech a různých jiných serverech. A vždy samozřejmě tak, aby se hájily zájmy SPD,“ popisuje Štablová. 

„Kdo tohle nedělá, ať se ne**re do funkcí“

„Mě zajímá, proč bojkotujete naše nařízení psát na Novinky, když je to taková zbraň… Nebo na Parlamentní listy, na kterých nemusíte čekat na registraci. Je to taková zbraň, že je to prostě neuvěřitelná mediální válka, která nám vyhrála voliče. A vy to bojkotujete. To je pro mě taky jeden z aspektů toho, že členství jsem některým lidem nepodepsal,“ říká na nahrávce Marian Bojko, další nyní už bývalý poslanec SPD.

„A kdo tohle nedělá, tak ať se ne**re do funkcí. Chápete to? Kdo není ochotný tohle podstoupit, tak ať se ne**re do funkcí,“ varoval na záznamu Volný. Členové měli i další povinnosti, třeba mít své auto polepené hesly SPD.

Že by taková taktika vycházela z nařízení celostátního vedení, místopředseda hnutí Radim Fiala odmítl. „Ne, ne, ne, o tom já nic nevím,“ reagoval na dotaz ČT. 

Lidé s nepohodlnými názory byli z hnutí postupně vylučováni. „Ty jsi navržený na vyloučení. A já tě žádám, pokud nejsi bezcharakterní prostě spodina, abys sám odevzdal průkazku SPD a složil mandát. Protože nemáš nárok. Ani lidsky, ani morálně, ani stranicky,“ vysvětluje Volný na nahrávce.

„Jak jsem v té době byla zaslepená, tak jsem vlastně si vůbec neuvědomila, jak nám pan Volný zasahoval třeba do našich soukromých životů,“ přiznává bývalá členka SPD Jana Štablová.

Lubomír Volný, Marián Bojko i předseda SPD Tomio Okamura odmítli zjištění komentovat. Volný a Bojko spolu s Ivanou Nevludovou, kteří byli zvoleni do Poslanecké sněmovny za SPD v Moravskoslezském kraji, už přestoupili do nové strany.