Rafaj asi bude muset vysvětlovat roli v mýtné kauze vládě. Odvolání mu ale nehrozí, zastal se ho prezident

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj se stal jednou z ústředních postav nedávného policejního zátahu, který souvisel s mýtným tendrem. Premiér Andrej Babiš (ANO) nyní chce, aby Rafaj svoji pozici vysvětlil vládě. České televizi Babiš řekl, že zvažuje jeho pozvání na jednání kabinetu. Zároveň chce o mýtném tendru hovořit s vicepremiérem a šéfem koaliční ČSSD Janem Hamáčkem i prezidentem Milošem Zemanem. Ten by mohl Rafaje i odvolat, ale nechystá se k tomu.

Petr Rafaj by měl setrvat v čele Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže do roku 2021. Podezření související s mýtným tendrem ale jeho pozicí otřásají. Předčasné odvolání by museli provést dva lidé – může to totiž učinit prezident republiky, ovšem jen na návrh předsedy vlády.

Premiér Babiš prozatím hovoří o tom, že by měl Rafaj přijít na jednání vlády. „Budeme o tom diskutovat. Uvidím, co na to řekne pan prezident, jestli má víc informací. Domluvíme se s koaličním partnerem, aby to přišel pan předseda ÚOHS vysvětlit,“ řekl premiér.

Dále než k předvolání před vládu ale Babiš jít stejně nemůže. Prezident Miloš Zeman dal najevo, že by případnému návrhu na Rafajovo odvolání nevyhověl. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes přirovnal zásah policie na antimonopolním úřadu ke kauze z roku 2013, kdy policisté mimo jiné přišli na úřad vlády a následně padla Nečasova vláda. Prezident Zeman se domnívá, že výsledky této akce byly  chabé. Oba zásahy mají společné to, že na ně dohlíží olomoucké vrchní státní zastupitelství, v jehož čele stojí Ivo Ištvan.

„Nevěřím na základě této zkušenosti panu Ištvanovi, nevěřím tomu, co tady teď rozpoutává, a pokud mám reagovat, tak jedině na základě pravomocného soudního rozhodnutí,“ řekla hlava státu deníku.

Petr Rafaj působí v čele ÚOHS od roku 2009. Jeho první funkční období vypršelo v roce 2015. O dalším jeho působení rozhodovala vláda, kterou tehdy tvořila koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Hlasování bylo velmi těsné, Rafaj uspěl o jeden hlas. ČTK napsala, že pro něj nehlasoval žádný ministr za ANO ani dva ze tří lidovců. Robert Pelikán (ANO), který byl ministrem spravedlnosti, Rafaje ostře kritizoval a činnost úřadu pod jeho vedením označil za katastrofální.

Aktuální kauza, která se Rafaje týká, však má významný vliv i na ANO. Souběžně s razií na ÚOHS provedla policie také domovní prohlídku u místopředsedy vládního hnutí Jaroslava Faltýnka. Ten sám potvrdil, že se v době, kdy se rozhodovalo o provozovateli mýta, scházel jednak s Rafajem, jednak i se zástupci společnosti Kapsch. Ta se o zakázku neúspěšně ucházela, a výsledek pak rozprorovala právě u antimonopolního úřadu.

Faltýnek svoji pozici vysvětloval ve sněmovně. Poslancům řekl, že se snažil zabránit tomu, aby nastala situace, kdy stát přestane vybírat mýto, a že přispěl k tomu, že stát na provozu mýtného systému ušetřil. Ujistil, že komunikace s antimonopolním úřadem „byla podle mého v souladu s ustanovením zákona“.