Pokud policie požádá o vydání Faltýnka, nemám problém zvednout ruku, uvedl Filip ke kauze Kapsch

První část pořadu Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zatím nečeká odvolání šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje z funkce. Ke kauze, kdy policie zasahovala na ÚOHS a ve firmě Kapsch provozující mýtný systém, je prý málo informací, uvedl ministr v pořadu Otázky Václava Moravce. Předseda KSČM Vojtěch Filip prohlásil, že pokud by policie požádala o vydání místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, který se s Rafajem scházel, pak „nemá problém pro jeho vydání zvednout ruku“.

Deník Právo citoval policejní dokumenty: podle nich se Jaroslav Faltýnek setkal s ředitelem Kapsche Karlem Feixem. O hodinu později pak na jiném místě jednal se šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. „Faltýnek řekl předsedovi ÚOHS Rafajovi mj., že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ shrnují podle deníku detektivové obsah rozhovoru.

Podle ministra Petříčka by vláda o odvolání Rafaje měla hlasovat jen v případě, že by policie šéfa ÚOHS oficiálně obvinila z trestného činu. „Myslím, že nikdo z nás neviděl policejní spis. Čerpám pouze z médií a myslím, že je předčasné hovořit o konkrétních krocích ze strany vlády, ale koaliční rada může o této záležitosti v blízké době jednat,“ uvedl ministr.

Podobně jako Petříček se v pořadu České televize vyjádřil i předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana menšinovou vládu ANO a ČSSD ve sněmovně podporuje. Pokud bude Rafaj obviněn, budou podle Filipa komunisté požadovat, aby vláda ve věci jednala. Ze zákona jmenuje a odvolává šéfa antimonopolního úřadu prezident, ovšem právě na návrh kabinetu.

Předseda opoziční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že by vláda neměla čekat na případné sdělení obvinění, ale měla by Rafaje předvolat na své jednání. „Určitě by se to mělo na vládě probrat,“ řekl. Podle něj by bylo vhodné vyjasnit, proč se Rafaj stejně jako zástupci Kapsche scházel s prvním místopředsedou ANO a co probírali.

„Divím se, že se pan předseda ÚOHS vůbec schází s panem Faltýnkem, i kdyby spolu jednali o tom, jestli je lepší Sparta, nebo Slavie, protože pak to vždycky může končit takovými debatami, obzvláště v období, kdy se jedná o tak závažných věcech,“ komentoval kauzu Bělobrádek.

Filip kritizoval tendr na mýto: „Zase budeme někomu platit“

Vojtěch Filip se v Otázkách vyjádřil velmi kriticky k celému tendru na mýto: „Od dubna loňského roku jsem říkal: zrušte ten tendr, je špatný, protože místo toho, aby si stát konečně převzal ten mýtný systém, aby vydělával pro stát, tak jsme tu privatizaci prodloužili ještě dál, sice pro jinou firmu, ale zase někomu budeme platit,“ uvedl.

Filip současně upozornil, že nechce na policii vytvářet tlak. „Tady se vytváří velmi nepříjemný nátlak na policisty a na státní zástupce a já nebudu toho součástí. Nebudu se o tom vyjadřovat, dokud nebude nějaký závěr,“ uvedl předseda komunistů a dodal: „Ať policie koná. Jestliže přijde žádost o vydání Jaroslava Faltýnka, nemám problém zvednout ruku pro jeho vydání, protože to je vážná zakázka.“

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v neděli k Faltýnkovu případu blíže nevyjádřil. Novinářům při odletu do Polska řekl, že zatím s prvním místopředsedou svého hnutí nemluvil. Doufá v brzké vyjasnění role, kterou v kauze údajné korupce Faltýnek hraje. Již v pátek večer Babiš novinářům v USA řekl, že se s Faltýnkem potká v úterý v Poslanecké sněmovně.

Faltýnek schůzky přiznal, chtěl prý zajistit provoz mýta na příští roky

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek už přiznal, že se scházel se zástupci společnosti Kapsch a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Faltýnek podle svých slov chtěl, aby se na zakázku vypsal tendr a zajistil se provoz mýta na další roky. Podle deníku Právo proti němu svědčí policejní odposlechy – podle nich měl Faltýnek prosazovat zájmy rakouské firmy Kapsch. V případu ale není mezi obviněnými. 

Policie se zajímá o veřejné zakázky, kterými se ÚOHS zabýval, včetně tendru na mýtný systém, oznámil už ve čtvrtek žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Policisté zasahovali v brněnském sídle ÚOHS, v pražském sídle firmy Kapsch i u Faltýnka doma. 

Kapsch provozuje mýtný systém v Česku od roku 2007. V tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 ale vyhrálo konsorcium CzechToll/SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun za deset let provozu. Nový mýtný systém se satelitní technologií by měl být na dálnicích spuštěn letos 1. prosince, na silnicích první třídy od ledna 2020.

Kapsch výsledky tendru napadl a ÚOHS pak nejprve loni v květnu výběr vítěze tendru zrušil. V září ale své předchozí rozhodnutí přehodnotil a platnost smlouvy potvrdil. Kapsch následně neuspěl ani s rozkladem proti rozhodnutí ÚOHS. Rakouská firma se proto v únoru obrátila na soud.