Vojtěch chce zlepšit dostupnost léčebného konopí, pacienti by ho mohli mít z většiny hrazené

Zatímco nyní si pacienti platí léčebné konopí sami, nově ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby jim bylo z 90 procent hrazeno, řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Limit bude 30 gramů měsíčně. Ministerstvo návrh připravuje do legislativního procesu, začít by měl platit od příštího roku. Léčebné konopí mělo loni předepsáno průměrně 67 pacientů měsíčně, s průměrnou spotřebou 6,3 gramu.

„Uvědomujeme si, že léčebné konopí pro některé pacienty, například pobírající invalidní důchod, může být finančně nedostupné,“ řekl ministr.  Podle dotazníku mezi lékaři, kteří konopí předepisují, asi 63 procent z těch, kdo léčbu ukončili, skončilo z finančních důvodů.

Desetiprocentní doplatek se má pohybovat v řádu stokorun, podle ministra představuje pojistku proti nadměrnému zneužívání.

Brífink ministra Vojtěcha ke změnám v oblasti léčebného konopí (zdroj: ČT24)

Změna by se ovšem vztahovala na menší množství prostředku – 30 gramů. V současnosti jinak platí měsíční limit hmotnosti léčiva určeného pro jednoho pacienta 180 gramů. Někteří pacienti si přitom stěžují na to, že povolená měsíční dávka není na jejich obtíže dostatečná.

Producent léčebného konopí, společnost Elkoplast ze Slušovic na Zlínsku, návrh ministerstva vítá. „Pacientům, kteří konopí potřebují, a bude jich čím dál víc, to obrovsky pomůže. To se musí jedině chválit,“ řekl ČTK jednatel společnosti Ladislav Krajča. Firma dodala Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv loni v červnu 4,2 kilogramu konopí, nedávno podle Krajči další kilogram a chystá se další předávka šesti kilogramů. „Jsme však okamžitě schopni zvýšit produkci až na stovky kilogramů ročně, jsme na to zařízení. Samozřejmě je to rostlina a není to možné ze dne na den,“ uvedl Krajča.

  • 2015 – 30
  • 2016 – 130
  • 2017 – 125
  • 2018 – 447

V roce 2018 mělo léčebné konopí alespoň jednou předepsáno 447 pacientů, oproti předchozímu roku se jejich počet zvýšil trojnásobně, stejně jako počet předepisujících lékařů. Vydáno bylo 4800 gramů. „Předpokládáme, že se počet bude zvyšovat spolu s ekonomickou dostupností,“ dodal ministr. Odhaduje, že léčit konopím by se mohlo asi 1500 až 2000 lidí.

Dostupné je české a zahraniční konopí, cena českého byla stanovena na 180 korun bez DPH za gram. Po zavedení úhrady z veřejného zdravotního pojištění by podle Vojtěcha byla cena regulovaná.

Ministr chce data o léčbě. Nejsou studie prokazující účinnost, vysvětlil

Předepisovat marihuanu může podle ministerstva k začátku letošního roku 74 lékařů, většinou onkologové, neurologové, ortopedi, geriatři nebo psychiatři a odborníci na paliativní péči. Pacienti konopí získají proti speciálně evidovanému elektronickému receptu. „Zatím neexistují studie, které by prokazovaly účinnost léčby, což je problém,“ dodal ministr. Bude proto od předepisujících lékařů pravidelně chtít data o léčbě. 

Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí, neboli marihuana, obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. 

Asi 90 procent všech pacientů má konopí předepsáno na chronickou neztišitelnou bolest, asi čtyři procenta kvůli roztroušené skleróze. Podle Jiřího Kozáka, který vede Společnost pro studium a léčbu bolesti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, se objevují i žádosti bez lékařské indikace. „Je třeba rozlišovat mezi lékařských a rekreačním použitím,“ dodal Kozák. Legalizaci rekreačního užívání ministerstvo podle Vojtěcha nepodporuje.

  • Konopí může být lékařem předepsáno ke zmírnění symptomů doprovázejících onemocnění, která jsou vyjmenována ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví číslo 221/2013 Sb.
  • Je doplňkem k ostatním léčivům, zejména díky psychoaktivní látce THC (tetrahydrocannabinol) má analgetické účinky. Pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou zmírňovat svalové napětí a třes, osobám s Tourettovým syndromem snižuje četnost tiků. Ulevuje i lidem po chemoterapii větší chutí k jídlu a snížením pocitu nevolnosti.
  • Cesta k legalizaci konopí pro léčebné účely v Česku začala v polovině srpna 2011 zveřejněním Petice za léčebné konopí, kterou podepsalo skoro 60 tisíc lidí. Pod záštitou tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) vznikla pracovní skupina, která během následujícího čtvrt roku vypracovala návrh nutných legislativních změn. Sněmovna se návrhem začala zabývat počátkem června 2012 a schválila jej 7. prosince téhož roku. Norma následně prošla Senátem a podepsal ji i prezident, účinnosti nabyla v dubnu 2013.
  • Dovážet a pěstovat léčebné konopí mohou pouze firmy s licencí. Jinak lze legálně pěstovat jen konopí s obsahem THC nižším než 0,3 procenta (technické konopí).
  • Licence k pěstování konopí pro léčebné použití a jeho výkup v Česku zajišťuje Státní ústav pro kontrolu léčiv. Část konopí pro pacienty dodala česká firma Elkoplast, od února 2017 ale dodávky chyběly. V květnu se proto začalo dovážet konopí z Nizozemska s cenou 300 korun za gram. Od ledna 2018 bylo dostupné od kanadské firmy Tilray s cenou kolem 200 korun za gram. Teprve v červnu 2018 ústav pro kontrolu léčiv nakoupil další léčebné konopí českého původu.
  • Oficiální cena konopí v lékárně je přitom stejná nebo spíše vyšší než na černém trhu, lidé si ovšem také sami pěstují. Jeho soukromé užívání pro léčebné účely je přitom mnohem rozšířenější než případy, kdy konopí předepisuje lékař. Na samoléčení ho ročně využije aspoň jednou 880 tisíc lidí.
  • Pro lékařské účely bylo schváleno užití marihuany v Evropě například v Belgii, Velké Británii, Finsku, Francii, Chorvatsku, Itálii, Německu, Nizozemsku, Rakousku, Slovinsku, nebo Španělsku. Ve světě je marihuana legalizována pro lékařské účely například v Izraeli, Argentině, Brazílii, Mexiku, Kolumbii, Chile, Peru, nebo Zambii.