Terezín loni navštěvovali převážně studenti. Míří tam i cizinci, hlavně Němci a Američané

Návštěvnost Památníku Terezín loni dál rostla na téměř 297 tisíc lidí. Meziročně to je zruba o deset tisíc návštěvníků více. Polovinu tvořili děti a studenti ze školních skupin. Podíl českých turistů je asi pětina. Z cizinců Terezín navštěvují nejčastěji Němci, kterých v posledních letech lehce ubývá. Následují Američané, kterých naopak loni přibylo asi o 10 procent.

Polovinu z těch, kteří loni navštívili Památník Terezín, tvořili děti a studenti ze školních skupin. Podíl českých turistů roste jen velmi pozvolna na současných zhruba 20 procent. Památník patří mezi nejnavštěvovanější místa v Ústeckém kraji.

V roce 2017 si jej prohlédlo 286 964 osob, loni 296 749. Například v roce 2012 to bylo 230 tisíc návštěvníků.  Z cizinců jezdí do Terezína nadále nejvíc Němců, i když v posledních letech těchto turistů nepatrně ubývá. „Pak hned jsou lidé z USA, u této skupiny byl loni nárůst zhruba deset procent,“ uvedl mluvčí památníku Tomáš Rieger.

Většina lidí jezdí nadále do Terezína pouze na půldenní nebo jednodenní výlet. Památník se snaží přilákat do města turisty také na návštěvu výstav, koncertů, divadelních představení a dalších akcí.

„Přestože je svou povahou Památník Terezín výrazně specifickým muzeem, registrujeme i my probíhající změnu od koncentrace na sbírkový předmět k lepšímu cílení na návštěvníka a jeho potřeby. Snažíme se našim návštěvníkům lépe naslouchat a více s nimi komunikovat, především prostřednictvím sociálních sítí,“ uvedl Rieger.

  • O zřízení terezínského Památníku národního utrpení rozhodla vláda v roce 1947, později byl přejmenován na Památník Terezín. Jediná instituce svého druhu v České republice vznikla oficiálně 6. května 1947 a první expozice pak v roce 1949.
  • V roce 1991 vzniklo Muzeum ghetta, které dokumentuje osudy Židů. V roce 1997 k památníku přibyla expozice v Magdeburských kasárnách, kde je možné například vidět repliku ubikace v terezínském ghettu či exponáty věnované umění v něm.
  • Nacisté zavlekli mezi lety 1941 a 1945 do terezínského ghetta na 155 tisíc Židů z celé Evropy. Na 117 tisíc z nich se osvobození nedožilo. Věznicí gestapa v Malé pevnosti prošlo na 32 tisíc mužů a žen. V Terezíně jich zahynulo 2600, další tisíce potom v jiných nacistických táborech.

Tradičně nejnavštěvovanější akcí je Terezínská tryzna, kam každoročně přijede zhruba čtyři tisíce osob. Letos se na národním hřbitově uskuteční 19. května. Ještě předtím se bude konat pieta v Den holokaustu 2. května a ve stejný den se položí věnce v Malé pevnosti u příležitosti výročí poslední popravy. Pietní akt je v plánu také 27. června u příležitosti výročí popravy Milady Horákové.

K 75. výročí likvidace takzvaného Terezínského rodinného tábora v koncentračním táboře Auschwitz (Osvětim) chystá památník dokumentárně-historickou výstavu. Vystavovat se budou také práce žáků a studentů zaslané v rámci Memoriálu Hany Greenfieldové.

Zájem o Terezín mají nadále kromě badatelů také filmaři. „Natáčejí především dokumentární snímky,“ uvedl Rieger. Náklady na provoz Památníku Terezín, který zaměstnává zhruba 129 lidí, loni činily zhruba sto milionů korun. Letos zahájí památník rekonstrukci nové ubytovny pro vzdělávací aktivity. „Čeká nás rekonstrukce sociálních zařízení na parkovištích, plánujeme dokončit dlouhodobou opravu pevnostního zdiva Malé pevnosti, pokračuje také postupná oprava střech s výměnou krytin,“ uvedl mluvčí.

Památník se musel dvakrát vypořádávat s následky ničivých povodní, a to v roce 2002 a pak v roce 2013, to už škody nebyly tak velké díky protipovodňovým opatřením. Pevnost Terezín založil v roce 1780 Josef II. na obranu proti Prusům. Za druhé světové války ji zneužili nacisté, kteří v pevnosti zřídili židovské ghetto a koncentrační tábor.

Podle dostupných údajů zavlekli nacisté do Terezína 155 tisíc Židů z celé Evropy, z nichž 118 tisíc nepřežilo. O zřízení Památníku národního utrpení rozhodla vláda v roce 1947, později byl přejmenován na Památník Terezín.