Snadno dostupný a zdánlivě neškodný. Paracetamolem se loni otrávilo nejvíc lidí za třináct let

Paracetamolem se loni otrávilo 607 lidí, o téměř osmdesát více než v předchozím roce. Vyplývá to z údajů Toxikologického informačního střediska, které je poskytlo České televizi. Paracetamol obsahují nejčastěji léky proti chřipce, které pomáhají tlumit bolest a zvýšenou teplotu. Při zkombinování několika léků se stejnou účinnou látkou nebo překročení doporučené dávky může způsobit silnou otravu nebo selhání jater.

„Ze statistik, které máme k dispozici, vyplývá, že počet otrav způsobených paracetamolem neustále narůstá,“ uvedla vedoucí Toxikologického informačního střediska Daniela Pelclová.

Rostoucí trend je podle ní znepokojivý – od roku 2005, kdy jich středisko evidovalo 183, se jejich počet více než ztrojnásobil. „Přispívá k tomu mnoho faktorů. Ať už vyšší dostupnost léků nebo pocit pacientů, že je lék možné dávkovat bez omezení,“ řekla Pelclová.

Paracetamol se jako účinná látka přidává do řady volně prodejných léků, které pomáhají tlumit bolest a snižovat horečku. Díky jeho snadné dostupnosti je hojně využívaný například při lehčích onemocněních, jako je chřipka nebo nachlazení. Jde například o Paralen, Coldrex, Panadol nebo Valetol.

Pozor na denní dávku

Přestože odborníci paracetamol považují za bezpečný lék, je důležité dodržet zásady jeho užívání a nepřekračovat doporučenou denní dávku. Ta by u dospělého neměla přesáhnout čtyři gramy – například osm tablet Paralenu po 500 miligramech.

Lidé by navíc měli užívat maximálně dvě tablety najednou, a to alespoň v čtyřhodinových rozestupech. U dětí se pak denní dávka určuje podle toho, kolik kilogramů váží – maximum je 60 miligramů paracetamolu na kilo dětské váhy.

Výroba Paralenu ve firmě Zentiva
Zdroj: ČTK

Při překročení denní dávky se výrazně zvyšuje riziko předávkování, které se z počátku projevuje především nechutenstvím, nevolností, zvracením nebo ospalostí. Při nerozpoznání příznaků však může vést až k akutnímu selhání jater nebo ledvin.

Hlavní nebezpečí při užívání paracetamolu vidí odborníci v tom, že hranice mezi jeho léčebným a toxickým účinkem je relativně úzká. Ke smrtelnému předávkování může u dospělého dojít už při užití 7,5 gramu, tedy přibližně dvojnásobku doporučené denní dávky.

Otrava se projevuje podobně jako chřipka

První příznaky otravy je ale podle vedoucího hepatologické ambulance z Institutu klinické a experimentální medicíny Pavla Trunečky často velmi obtížné rozpoznat – jsou totiž podobné právě projevům chřipky, kterou si lidé paracetamolem snaží léčit.

„Obecně je paracetamol dobře snášený lék. Někteří lidé ho ale užívají v nadměrných dávkách a často zcela neadekvátně k jejich zdravotnímu stavu,“ uvedl Trunečka. Nemocným či oslabeným pacientům může způsobit problém i doporučená denní dávka. „Někdy si tak lidé přivodí těžkou otravu i v případech, kdy by se neočekávalo, že může lék potíže způsobit,“ dodal.

Pro některé pacienty je pak paracetamol zcela nevhodný – alkoholici nebo chronicky nemocní by ho neměli užívat vůbec. „Z léků s podobnými terapeutickými účinky bych doporučil spíše ibuprofen, není tak snadné se jím předávkovat,“ uzavřel.

Dostupnost je podle lékárníků problém

V souvislosti s rostoucím počtem otrav se dlouhodobě diskutuje o snadné dostupnosti léku. Lidé ho běžně seženou například v drogeriích, obchodech nebo na benzinových pumpách. Podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv je v Česku takových prodejců přes 2500.

„Zvýšenou dostupnost těchto léků vnímáme jako velký problém,“ uvedla mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová. Podle ní má lékárník povinnost seznámit pacienta s doporučeným dávkováním i s riziky nevhodného užívání a zjistit jeho zdravotní stav. Pokud shledá, že by lék mohl pacientovi uškodit, má dokonce právo jej nevydávat. „Žádnou z těchto povinností prodavači v obchodech nemají,“ dodala.

I kvůli rostoucímu trendu neúmyslných předávkování se tak lékárníci snaží prosadit změnu legislativy. „O změnu, která by zamezila prodeji léků mimo lékárny, usilujeme už delší dobu. Kvůli lobby s prodejem léčiv to ale není vůbec snadné,“ řekla Bažantová.

  • 2005: 182
    2006: 230
    2007: 276
    2008: 183
    2009: 235
    2010: 228
    2011: 293
    2012: 342
    2013: 396
    2014: 476
    2015: 504
    2016: 405
    2017: 530
    2018: 607
  • Zdroj: Toxikologické informační středisko