Energetici nezvládají kvůli sněžení opravovat popadané vedení, na severu Čech vyhlásili kalamitní stav

Husté sněžení a vítr dál komplikují dopravu napříč republikou, především v horských oblastech. Zcela neprůjezdný je hraniční přechod do Saska nedaleko Jáchymova, krušnohorský Boží Dar kalamita odřízla od světa. Pro kamiony byl několik hodin uzavřen i jihočeský vjezd do Rakouska v Dolním Dvořišti. Bez proudu se během středy ocitly tisíce domácností, zejména na Liberecku. Ve třech severočeských okresech vyhlásili energetici ve středu večer kalamitní stav. A meteorologové varují před dalšími přívaly sněhu.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před některými z projevů zimy platí pro celou republiku:

Sněžení: Před pokračujícím sněžením varuje ČHMÚ výše položené oblasti Karlovarska a části Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého a Ústeckého kraje a Vysočiny. V Krušných a Jizerských horách a Krkonoších může za jedinou noc přibýt patnáct až dvacet centimetrů sněhu.

Sněhové jazyky: V celém Karlovarském kraji a na Českolipsku, Liberecku a Děčínsku je výstraha před sněhovými jazyky v platnosti až do páteční půlnoci. Výstrahy platí pro oblasti v polohách nad 500 metrů nadmořské výšky.

Závěje: Do páteční půlnoci je v platnosti výstraha před závějemi s vysokým stupněm nebezpečí pro dlouhý pás podkrušnohorských oblastí od Kadaně po Ústí nad Labem (nad 700 metrů nadmořské výšky). Totéž varování se týká i jizerských a krkonošských regionů: Jablonce, Tanvaldu a Jilemnice.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČT24

Náledí: Pro všechny kraje na Moravě a ve Slezsku je v platnosti výstraha před náledím do čtvrteční deváté ranní. Pro všechny kraje v Čechách pak platí výstraha před náledím od čtvrtečních 16:00 do pátečních 09:00. Obě výstrahy před náledím platí pro místa v polohách pod 400 metry nadmořské výšky.

Sníh přitom komplikuje chod republiky již několikátý den – a středa nebyla výjimkou.

UDÁLOSTI: Sníh způsobil v českých horách kalamitu (zdroj: ČT24)

Kalamitní stav ve třech severočeských okresech

Kvůli sněžení a silnému větru je bez elektrického proudu několik tisíc lidí, především na severovýchodě Čech. Jen ČEZ ve středu večer evidoval 25 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny zůstávalo 13 tisíc odběratelů. Informovala o tom mluvčí ČEZu pro severní a střední Čechy Soňa Holingerová. 

 „Z důvodu kumulace poruch a nepříznivé sněhové prognózy vyhlašuje ČEZ Distribuce dne 9. ledna 2019 k 21:00 kalamitní stav v okresech Jablonec nad Nisou, Semily a Děčín. Kalamitní stav platí do odvolání,“ uvedla.

I když se opraváři snažili během středy poruchy opravit, práci jim mařilo počasí. V postižených lokalitách na severu Čech i večer sněžilo a foukal vítr. Sněžit má i v noci a dopoledne. „I když se nám v průběhu dne podařilo tisíce odběrných míst připojit a desítky poruch na vedení opravit, stromy stále pod tíhou přibývajícího sněhu padají do vedení a dochází k dalším poruchám na místech, kde jsme již poruchy opravovali,“ poznamenala Holingerová. 

Zdůraznila, že týmy opravářů jsou nadále v terénu a pracují na odstranění následků sněhové nadílky. „Situace je nejvážnější ve třech zmiňovaných okresech,“ dodala Holingerová. 

Výpadky proudu postihly ve středu také jižní Čechy. Energetická firma E.ON zaznamenala 19 poruch na vedení vysokého napětí. Výpadky postihly 18 tisíc odběrných míst. Mluvčí E.ONu Martina Slavíková po devatenácté hodině uvedla, že dodávky proudu už se podařilo na všech místech obnovit.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji během posledních dní napadlo už osmdesát centimetrů sněhu, jen za středu šlo o dvacet čísel a stále sněží, přičemž hrozí jak jazyky, tak závěje.

Bez proudu se kvůli kalamitě v kraji ocitlo až jedenáct tisíc domácností, kolem osmé hodiny večer šlo asi o šest tisíc odběrných míst. Největší problémy hlásily Jizerské hory a Krkonoše; bez proudu jsou stále lidé v některých lokalitách Desné, Tanvaldu, Kořenova, Harrachova či Železného Brodu. Podle Holingerové se ne všechny domácnosti podaří během středy připojit. Odstraňování poruch bude pokračovat v noci a ve čtvrtek.

Spadané stromy zastavily ráno provoz na železniční trati ze Smržovky do Josefova Dolu v Jizerských horách, provoz se podařilo obnovit až odpoledne. Před spadlým stromem zastavily i ranní vlaky mezi Kořenovem a Desnou v Jizerských horách a na krkonošské trati mezi Poniklou a Jabloncem nad Jizerou na Semilsku. Kvůli sněhu měly zpoždění vlaky i na hlavní trati z Liberce na Harrachov.

Spadané stromy zastavily provoz na několika železničních tratích
Zdroj: ČT24

Popadané stromy nebo větve v elektrickém vedení vyslaly do terénu opakovaně také hasiče. „V jednom kole jsou hlavně na Semilsku. Jezdí ke stále se opakujícím situacím, kdy stromy buď ohrožují nad vozovkou řidiče, nebo už přes cestu spadly. Nejčastějším úsekem těchto událostí jsou komunikace v okolí Jilemnice, Tanvaldu a Jablonce nad Nisou. Problémy jsou také kolem Liberce, Chrastavy a Raspenavy,“ řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková.

Uzavřená zůstane minimálně do čtvrtečních 10:00 pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Autobusy a osobní auta úsekem projedou. Uzavřená je pro nákladní dopravu nad šest tun také silnice třetí třídy z Mníšku na Liberecku přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy.

V horách jsou vozovky zúžené sněhovými mantinely, někde mají i více než metr. Na Horních Mísečkách silničáři nasadili frézu, protože sníh už nebylo kam hrnout. Totéž je zřejmě čeká i v Bedřichově.

Kvůli sněhu je od středy v Jablonci nad Nisou parkování na některých místech zdarma. Magistrát nechal vypnout parkovací automaty na Horním náměstí a na parkovišti v Tržní ulici za autobusovým nádražím. Vedení města se tak snaží uvolnit ulice zablokované zaparkovanými auty, aby je mohlo nechat uklidit. Tento režim bude platit do odvolání, řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. 

Sníh a spadlé stromy zastavily vlaky na Jablonecku, některé domácnosti byly bez elektřiny (zdroj: ČT24)

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji je kvůli hustému sněžení pro kamiony uzavřena silnice I/7 z Chomutova přes Horu sv. Šebestiána do Německa, osobní auta projedou jedním pruhem. Cestu k hraničnímu přechodu už ráno zablokovaly nákladní automobily v kopci na zasněženém úseku.

Zavřené jsou kratší úseky silnic nižších tříd na Chomutovsku, Mostecku a Teplicku. Týká se to například úseku mezi Výsluním a Rusovou na Chomutovsku, lidé se nedostanou ani z obce Malý Háj na Mostecku k hranici chomutovského okresu. Další zavřené silnice jsou v okolí Měděnce nebo v úseku Moldava–Mikulov na Teplicku. Potíže mají řidiči kolem Tisé na Ústecku nebo na Děčínsku.

Pluh v Libouchci na Ústecku u odbočky na uzavřenou silnici do Tisé
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

„Všechny vozy a lidi jsou v terénu, bohužel na horách silně fouká a po projetí pluhu se hned tvoří sněhové jazyky,“ uvedla dispečerka. Hasiči během noci a rána likvidovali devět stromů spadlých na vozovky a další pod tíhou sněhu spadly dopoledne. Poruchy evidují energetici kolem Telnice na Ústecku a na Chomutovsku v okolí Měděnce a Perštejna. 

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji jsou největší problémy v Krušných horách. Kvůli neustávajícímu sněžení a silnému větru jsou do odvolání uzavřeny všechny silnice do Božího Daru, včetně silnice I/25 z Jáchymova na Boží Dar a hraniční přechod do Saska. Uzavřena je také silnice z Přebuzi na Rolavu a z Jindřichovic na Háj na Sokolovsku.

„Město Boží Dar urgentně žádá všechny motoristy, aby svou cestu odložili. Podle předpovědi meteorologů může tento stav trvat až do středeční půlnoci,“ uvedl starosta Božího Daru Jan Horník. Ve městě ráno ve sněhové vánici několik aut zcela zapadlo, provoz musel přerušit i skiareály Neklid a Plešivec.

Extrémně špatné podmínky jsou ovšem v celých Krušných horách; silnice zapadaly sněhem, některá odlehlejší místa jsou odříznutá, hrozí sněhové závěje. Komplikace hlásí také další lyžařské areály.

Na Klínovci byly v provozu lanovky Prima a CineStar Express, dostat se k nim šlo z Jáchymova k dolní stanici Primy, protože silnice na severní stranu nebyly sjízdné. Extrémní počasí způsobilo také výpadky elektrického proudu, kvůli kterým na Klínovci musel být přerušen provoz lanovky Dámská.

Sněhová kalamita v Krušných horách
Zdroj: Libor Čihák junior/iReportér

Jihočeský kraj

Na jihu Čech se s komplikacemi potýkal především česko-rakouský hraniční přechod v Dolním Dvořišti. Už dopoledne zde došlo k omezení provozu kvůli uvízlému kamionu na rakouské straně hranice a v místě se tvořily kolony.

Vpodvečer pak bylo potřeba přechod zcela uzavřít pro nákladní dopravu – opět kvůli nehodě na rakouské straně. Kolem osmé hodiny večer se přechod otevřel i pro kamiony.  

Ráno sněžilo také na Jindřichohradecku, Prachaticku a Táborsku, hasiči kvůli spadaným stromům zasahovali taky na Českokrumlovsku. Naopak nejklidnější situace byla na Českobudějovicku. 

Ve středu brzy ráno v jižních Čechách kulminovaly výpadky proudu, které postihly celkem 18 tisíc odběrných míst. Poruchy se energetikům podařilo ještě během dopoledne odstranit.

Situace na česko-rakouské hranici u Dolního Dvořiště
Zdroj: ČT24

Kraj Vysočina

Na Vysočině uvízlý kamion dopoledne na dvě hodiny zablokoval silnici 34 u Jitkova na Havlíčkobrodsku a také silnici I/19 u Divišova na Žďársku. Varování před kluzkou vozovkou platí pro dálnici D1, ledovka je i jinde v kraji. Jen s opatrností jsou kvůli ní sjízdné silnice u Věžnice na Jihlavsku nebo u obce Rozsochy na Žďársku. Sněhové jazyky zhoršují sjízdnost silnic zejména v okolí Nového Města na Moravě a v Bystřici nad Pernštejnem.

Dopravu na Vysočině od rána kromě sněhu komplikují také popadané stromy, kvůli nimž v kraji nejezdily ráno vlaky, hlavní železniční trať na Brno mezi Žďárem nad Sázavou a Ostrovem nad Oslavou nevyjímaje.

Vzpříčený kamion na silnici mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji leží nový sníh na většině silnic, problémy způsobuje hlavně ve vyšších polohách. Většinou je po solení rozbředlý, někde tvoří uježděnou vrstvu. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné, informují silničáři. Opatrní by měli být řidiči zvláště ve východní části regionu a na Hlinecku. Na Svitavsku se tvoří sněhové jazyky. Silnice I/11 přes Suchý vrch, kde se nepoužívá sůl, je sjízdná se sněhovými řetězy.

Energetici zaznamenali dopoledne dvě poruchy na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí. Poruchy zasáhly všechny okresy. 

Od večera do středečního dopoledne hasiči zasahovali u 25 událostí. Například v Běstvině na Chrudimsku auto narazilo do zábradlí mostu. Kolize se obešla bez zranění. V Lichkově na Orlickoústecku auto skončilo v příkopu. Ve Studeném na Orlickoústecku kamion s návěsem dostal smyk, zarazil se o strom a zablokoval silnici. V Kameničkách na Chrudimsku a v Damníkově na Orlickoústecku vyprošťovali hasiči autobus.

Královéhradecký kraj

V Královéhradeckém kraji přidělal těžký a mokrý sníh práci hlavně energetikům, kteří řešili poruchy na elektrických vedeních především v okolí Černého Dolu, Janských Lázní, Žacléře a Špindlerova Mlýna v Krkonoších.

„Dopoledne jsme evidovali čtyři poruchy na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí,“ uvedla mluvčí ČEZu Šárka Lapáčková Beránková. Hlavně v horských oblastech se podle ní opraváři s těžkou technikou dostávají k poruchám jen velmi obtížně. 

Řidiči si musejí dát v Královéhradeckém kraji pozor na silnicích s ujetým či rozbředlým sněhem. Opatrní musejí být řidiči zejména v Krkonoších, Orlických horách a na Trutnovsku. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové a hlavní silniční tahy v kraji byly dopoledne většinou mokré a bez sněhu. 

Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji jsou silnice po chemickém ošetření. Na Vyškovsku mezi Drnovicemi a Podomím je pro vozidla nad 12 tun uzavřená silnice II/379. Na Hodonínsku jsou zbytky rozbředlého sněhu, v Bílých Karpatech se nachází ujetá vrstva sněhu.

Sněhové přeháňky se objevily v noci na Znojemsku, komunikace jsou posypané. Pozor musí řidiči dávat na všech silnicích včetně dálnice D1 od Vysočiny k Brnu. Ostatní úseky D1 a další dálnice jsou sjízdné bez omezení.

Moravskoslezský kraj

V Moravskoslezském kraji jsou silnice většinou mokré po chemickém ošetření, hlavně na silnicích nižších tříd a ve vyšších polohách na nich ale jsou zbytky sněhu nebo ujetá sněhová vrstva. Na Opavsku může být v některých místech ledovka a tvoří se tam i sněhové jazyky. Viditelnost snižují sněhové nebo dešťové přeháňky, v Ostravě dopravu komplikuje i několik nehod, například v Místecké a Opavské ulici.

Pro kamiony je stále uzavřena silnice I/56 mezi Frýdlantem nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Pro těžká nákladní vozidla nad 12 tun je uzavřen rovněž úsek silnice I/48 Rybí–Příbor na Novojičínsku, kde se pracuje na přestavbě silnice na dálnici.