Vojenská nemocnice v Olomouci se stala nejlepším špitálem letošního roku

Nejlepší nemocnicí roku 2018 se stala Vojenská nemocnice v Olomouci. Ocenění se v úterý v podvečer udělovalo v sedmi kategoriích. O některých titulech rozhodovali sami pacienti – třeba o zařízeních, která jsou „nejusměvavější“. Tuto cenu získaly díky přívětivému personálu královéhradecká a Karvinská hornická nemocnice. Mezi pojišťovnami anketu ovládla VZP.

Nemocnicí roku 2018 je podle hodnocení Health Care Institutu Vojenská nemocnice Olomouc, jejímž zřizovatelem je ministerstvo obrany. Další příčky obsadily Hornická nemocnice v Karviné a krajská Oblastní nemocnice v Kolíně. Ocenění byla předána na úterní konferenci Efektivní nemocnice.

Oceněná olomoucká nemocnice byla založena v roce 1748 a je nejstarší vojenskou nemocnicí na území bývalého Československa. Zdravotnické zařízení, které sídlí v objektu národní kulturní památky Klášterní Hradisko, má zhruba 270 lůžek. Ročně tam bývá hospitalizováno kolem sedmi tisíc pacientů a dalších šestatřicet tisíc je ošetřeno v ambulancích.

Loni byla olomoucká vojenská nemocnice třetí, celkovým vítězem se stala Nemocnice Písek a druhá skončila Ústřední vojenská nemocnice Praha. Do absolutního výsledku se promítlo hodnocení nemocnice zaměstnanci a pacienty lůžkových oddělení nebo ambulancí. Experti hodnotili také hospodaření zdravotnických zařízení včetně zadluženosti nebo průměrné mzdy v nemocnici.

Hodnotitelé pracovali s daty poloviny českých nemocnic

Potřebné podklady měli hodnotitelé od 86 nemocnic ze zhruba 160 celkových. „Bonifikujeme nemocnice, které mají dostatek prostředků na hrazení svých závazků, hradí závazky v přiměřené době, investují do svého majetku a dokážou adekvátně odměnit svůj personál,“ řekl při vyhodnocování Jakub Kovář ze společnosti Nexia, která hodnocení zpracovávala.

Do výše průměrné mzdy se ale podle něj promítá i to, jestli si nemocnice stravování či úklid, kde jsou mzdy tradičně nižší, řeší z vlastních zdrojů nebo dodavatelsky. Průměrná mzda v těchto 86 hodnocených nemocnicích byla loni více než 36 tisíc korun. Meziročně vzrostla o 11 procent, stejně jako medián. Podobně dramaticky rostou mzdy podle pořadatelů už poněkolikáté.

„I v roce 2017 si v oblasti výše průměrné mzdy zachovávají dominantní postavení přímo řízené organizace. Z deseti nemocnic vyplácejících nejvyšší mzdy je přímo řízených organizací celkem osm,“ uvedli dále pořadatelé.

Na prvním místě se z hlediska finančního zdraví umístila Nemocnice České Budějovice, na druhém Nemocnice Mladá Boleslav a na třetím Centrum léčby pohybového aparátu spadající do skupiny Vamed Mediterra. Skupina provozuje v Česku osm zdravotnických zařízení.

Hodnotit mohli i pacienti a zaměstnanci nemocnic

Ze státních nemocnic byla nejlépe hodnocená Fakultní nemocnice Hradec Králové, mezi krajskými Nemocnice České Budějovice a z městských Úrazová nemocnice v Brně.

Nemocnice hodnotili také pacienti a zaměstnanci. „Z hodnocení vyplynul negativní trend ohledně včasné reakce personálu na bolest pacientů a hůře je hodnocený také přístup lékařů a sester v ambulancích,“ dodal Kolář.

V hlasování více než šesti tisíc zaměstnanců zvítězila z fakultních zařízení Fakultní nemocnice Hradec Králové a Městská nemocnice Duchcov vlastněná společností Vita mezi ostatními. Hospitalizovaní nejlépe hodnotili Fakultní nemocnici Hradec Králové a Karvinskou hornickou nemocnici, ambulantní pacienti Fakultní nemocnici Brno a Nemocnici Podlesí v Třinci, kterou provozuje skupina Agel vlastněná podnikatelem Tomášem Chrenkem.

HCI nově hodnotil i on-line komunikaci nemocnic, tedy jejich webové stránky a profily na sociálních sítích. Jako nejlepší vybral Fakultní nemocnici Brno a Nemocnici Český Těšín, která také patří do skupiny Agel.