Stovky lidí se rozloučily s kynologem, který zahynul na misi v Afghánistánu

Události v regionech: Stovky lidí se rozloučily s kynologem, který zahynul v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Stovky lidí se přišly v Prachaticích rozloučit se štábním praporčíkem Tomášem Procházkou. Jedenačtyřicetiletý vojenský kynolog zahynul 22. října na misi v Afghánistánu. Poslední rozloučení s vojenskými poctami proběhlo na hřbitově v Prachaticích, odkud Procházka pocházel.

Na začátku obřadu prolétly nad hřbitovem armádní stíhačky. Kromě armádní hudby zněly v obřadní síni pomalé písně od kapel Pink Floyd, Red Hot Chili Peppers a Metallica a Erika Claptona.

„Važme si každého vojáka, který je ochoten bránit výdobytky naší evropské civilizace s nasazením života tak jako Tomáš. Položil život na zahraniční vojenské misi, a stal se tak prachatickým novodobým hrdinou. Já i naši spoluobčané jsme na tebe hrdí,“ uvedl ve smuteční řeči prachatický starosta Martin Malý.

Samotný pohřeb trval přibližně půl hodiny. Do obřadní síně se vešly pouze čtyři desítky příbuzných a nejbližších kamarádů. Ostatní lidé stáli před síní. Na závěr smutečního obřadu zazněla česká hymna a také tři čestné salvy.

Poslední rozloučení s Tomášem Procházkou s vojenskými poctami na hřbitově v Prachaticích
Zdroj: ČTK

Procházka zemřel po útoku afghánského vojáka

Tomáš Procházka v Afghánistánu působil jako kynolog Centra vojenské kynologie Chotyně u jednotky, kterou tvoří především příslušníci speciálních sil. Zemřel na základně Šindánd v provincii Herát, když afghánský voják zahájil střelbu na projíždějící české vozidlo. 

Procházka, který by se v prosinci dožil 42 let, byl in memoriam povýšen do hodnosti štábního praporčíka. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) mu rovněž udělil Kříž obrany státu. Toto vyznamenání dostávají vojáci například za hrdinství v boji nebo za to, že se s nasazením svého života zasloužili o obranu Česka.

Tomáš Procházka se narodil v Prachaticích v prosinci 1976, s rodinou žil v Hrádku nad Nisou. Do armády vstoupil v roce 2002. Nejprve působil jako řidič u 4. brigády rychlého nasazení, o dva roky později nastoupil ke kynologům. Podílel se na výcviku desítek psů. Působil ve čtyřech zahraničních misích, kromě Afghánistánu byl také v Iráku a dvakrát v Kosovu.

Speciální síly na pomoc jeho rodině vypsaly charitativní sbírku. Své příspěvky mohou lidé posílat do Nadačního fondu speciálních sil do 23. listopadu na účet číslo 43-9412310217/0100 s použitím variabilního symbolu 601.

Afghánistánem už prošlo devět tisíc Čechů

Zahraniční jednotky v Afghánistánu zaznamenaly v letošním roce zatím 12 obětí, které tvoří pouze američtí a čeští vojáci. Američanů v zemi letos padlo osm, Češi čtyři. Kromě Tomáše Procházky zahynuli v srpnu Kamil Beneš, Martin Marcin a Patrik Štěpánek. Všichni sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Zahynuli při teroristickém útoku, když byli na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu.

Česká armáda působí v Afghánistánu od roku 2002. Od té doby do země poslala více než devět tisíc vojáků, mezi nimi příslušníky polních nemocnic, strážních jednotek, chemické ochrany, rekonstrukčních týmů, ale i bojových jednotek. Čtrnáct z nich na misi zemřelo.

V současnosti slouží v Afghánistánu téměř 350 českých vojáků, kteří působí především na kábulském letišti a na základně Bagrám. V provinciích Herát a Lógar pomáhají s výcvikem afghánských ozbrojených složek. Český parlament letos v červnu rozšířil mandát mise a navýšil možný počet členů.

Místa působení českých vojáků v Afghánistánu
Zdroj: ČT24