Sesuv půdy zastavil vlaky na trase Posázavského pacifiku, trať už je zase průjezdná

Na železniční trati na trase takzvaného Posázavského pacifiku, na kterou se v noci sesunul svah, se podařilo v pondělí odpoledne obnovit provoz. Úsek mezi Ledčí nad Sázavou a Vlastějovicemi byl uzavřený do pondělních čtvrt na pět odpoledne.

Železniční trať mezi Ledčí nad Sázavou a Vlastějovicemi, na kterou se v noci z neděle na pondělí sesunul svah, v pondělí odpoledne nejprve pomáhal čistit bagr. Cestující v úseku přepravovaly náhradní autobusy. Provoz na jednokolejné trati v trase takzvaného Posázavského pacifiku byl provoz obnoven v 16:15. 

Události: Nános bahna po přívalovém dešti zastavil vlaky podél Sázavy (zdroj: ČT24)

Bagr pomáhal s uvolňováním trati asi od 10:30. „Naši pracovníci hned ráno zjistili, že to není na odklízení pouze ručním nářadím a musel se objednat tento speciální drážní bagr,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš. Podle odpoledního vyjádření mluvčího SŽDC pak bylo ještě potřeba železniční těleso zkontrolovat.

O dočištění kolejiště od kamení a bahna se museli postarat lidé s lopatami a košťaty. „Až bude to železniční těleso úplně čisté, tak se přeměří geometrická poloha kolejnice, to znamená, jestli se ty kolejnice vzájemně proti sobě neposunuly,“ uvedl v pondělí dopoledne.

Kvůli bouřce v noci hasiči ve středním Posázaví zasahovali i na dalších místech. Přímo v Ledči nad Sázavou odstraňovali stromy, které popadaly na silnici.  Kvůli vyvráceným stromům zasahovali během noci i v nedaleké vsi Bojiště. V obci Hradec čerpali vodu ze sklepa a v Pavlově čistili komunikaci.

Jinde na Vysočině bouřky tolik škod nenapáchaly. Hasiči ale přesto vyjížděli k několika incidentům; na Pelhřimovsku v neděli večer čerpali na dvou místech vodu ze sklepů a na Třebíčsku likvidovali nad ránem v Budkově požár stromu, který způsobil úder blesku. Blesk zasáhl rodinný dům také v Nové Vsi u Nového Města na Moravě na Ždársku. 

Bouřky řádily o víkendu i na Zlínsku

Kvůli silným dešťům zasahovali během víkendu hasiči také ve Zlínském kraji. Jenom v noci ze soboty na neděli vyjížděli ke dvěma desítkám událostí. Kromě sklepů voda zatopila některé rekonstruované budovy a ve zlínském hospici se ucpalo potrubí.  Zlínští hasiči museli také řešit nánosy bahna na silnici nebo vodu v podjezdu pod železnicí.