ANO si drží v preferencích náskok, Piráti uzmuli ODS druhé místo

Srpnový volební model nadále přisuzuje hnutí ANO vedoucí pozici na české politické scéně. Během prázdnin se jeho preference výrazně nezměnily. Zato došlo ke změně na dalších místech. Posílili Piráti, kteří přeskočili ODS na pozici druhé nejsilnější strany. Sociálním demokratům pak vstup do koaliční vlády s hnutím ANO lepší výsledek nepřinesl. Výzkum zpracovala agentura Kantar TNS pro Českou televizi.

Volby by v současné době vyhrálo hnutí ANO, které by získalo 28 procent, což je jen nepatrný rozdíl oproti poslednímu měření. Preference hnutí tak nijak nezměnila skutečnost, že v polovině července se jeho předsedovi Andreji Babišovi podařilo jako premiérovi získat ve sněmovně důvěru pro menšinový kabinet, který vytvořil s ČSSD a který podporují komunisté, čímž skončilo dlouhé období od loňských říjnových voleb, kdy se stranám nedařilo dohodnout na vládě.

V případě sociálních demokratů zapojení do vlády nepřineslo zlepšení preferencí. V srpnovém modelu získali 6,5 procenta, což je nejen méně než v červnovém průzkumu, ale je to i pod úrovní jejich skutečného výsledku podzimních voleb, který už tak byl nejnižší po roce 1993.

Za hnutím ANO se na dalších místech umisťují opoziční strany. O druhé místo se přetahují ODS a Piráti. V srpnu se dopředu posunuli Piráti, kteří posílili na 15 procent, což je o čtyři procentní body víc, než s jakým výsledkem se dostali do sněmovny. Občanští demokraté naopak hlasy ztratili a v srpnu dosáhli 13 procent.

„Největšími změnami v preferencích proti červnovému měření je výrazné posílení České pirátské strany a pokles u ODS. U Pirátů to celkem jednoznačně připisujeme začínající kampani před komunálními volbami. U ODS pro ten pokles v datech nevidíme v podstatě žádnou další oporu a máme podezření, že jde jen o lokální výkyv v datech,“ komentuje výsledky šetření analytik TNS Kantar Pavel Ranocha.

O čtvrté místo se pak dělí SPD a KSČM s osmi procenty. Za nimi je jak ČSSD, tak STAN s 6,5 procenty. Lidovci vykázali 5,5 a na pětiprocentní hranici se vrátila TOP 09. Do sněmovny by se tak podle posledního modelu opět dostalo všech devět stran, které tam působí nyní.

U mladých vedou Piráti nad ANO, s růstem věku se situace obrací

Detaily o rozvrstvení podpory pro jednotlivé strany přibližují sociodemografické ukazatele. Zisk hnutí ANO například významně roste s věkem. Zatímco mezi mladší skupinou 18 až 29 let má podporu 11,5 procenta, u starších šedesáti let už činí 42 procent.

Přesně naopak je tomu u Pirátů. Ti nejčastěji získávají podporu mezi mladými lidmi do třiceti let (skoro jedna třetina), zatímco u nejstarší generace se řadí se šesti procenty mezi minoritní varianty. Mezi staršími lidmi nalezneme větší podíl voličů KSČM.

Volební model – třídění dle sociodemografií
Zdroj: Kantar TNS pro ČT/4. 8. – 26. 8. 2018/851 respondentů/tech. CATI

Několik odlišností přináší rovněž pohled na kategorii vzdělání. Lidé se základním vzděláním a vyučení mají tendenci častěji volit KSČM a SPD. Mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním pak nalezneme častěji voliče STAN, KDU-ČSL a pravicových stran ODS nebo TOP 09.

Pokud by se konaly volby do Poslanecké sněmovny v době sběru dat, pak by o svém výběru bylo pevně rozhodnuto 47 procent voličů a dalších 27 procent by své rozhodnutí spíše neměnilo. Čtvrtina lidí pak deklaruje, že by své rozhodnutí spíše nebo velmi pravděpodobně ještě změnila.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost Kantar TNS. Sběr dat probíhal ve dnech 4. 8. až 26. 8. 2018 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 851 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,4 až 3,0 procentního bodu.