O víkendu bude horko. Pak se přeženou bouřky a teploty zamíří opět ke třicítce

Vydatné deště, které v posledních dnech zasáhly severovýchodní Moravu, už odcházejí. Počasí o víkendu bude v Česku horké a slunečné, v sobotu odpoledne se na západě republiky objeví srážky a občasné bouřky. Zemi však stále trápí sucho a většina řek není pro vodáky sjízdných.

V Beskydech za poslední dny napršelo na některých místech i přes 200 litrů na metr čtvereční. „Hodně pomohlo, že pod Lysou horou je vodní nádrž Šance. Přitékalo do ní až 50 kubíků vody za vteřinu a odtékalo pouze půl kubíku,“ říká meteorolog ČT Jan Šrámek. Nádrž tlumila povodňovou vlnu, což pomohlo například Ostravě. „Kdyby tam ta přehrada nebyla, byla by situace podstatně horší,“ doplňuje Šrámek.

Počasí
Zdroj: ČT24

Na Ropičance a Morávce ještě platí první stupeň povodňové aktivity. „Je to ten nejnižší stupeň, to znamená, že řeka nevytéká z koryta,“ říká Šrámek s tím, že situace by se tam už zhoršovat neměla.

V posledních hodinách už srážky ustupovaly. V okresech Frýdek-Místek a Karviná však až do páteční 15:00 platí výstraha před druhým stupněm povodňové aktivity.

Srážky za čtvrtek
Zdroj: ČT24

Čeká nás letní víkend

Na většině území je během pátečního dopoledne jasno, na severovýchodě zataženo. Postupně bude během pátku i tam mraků ubývat. Teploty dosáhnou 26 až 30 stupňů Celsia, jen na severovýchodě bude o něco chladněji.

Počasí v pátek
Zdroj: ČT24

V sobotu odpoledne by se od západu měly nad české území posouvat srážky s občasnou bouřkou. O něco víc jich pak bude v neděli, opět hlavně na západě země. Pršet by mělo odpoledne až večer.

Teploty o víkendu ještě trochu vyrostou na 27 až 31 stupně Celsia. Nejtepleji bude v Polabí a v Poohří a pravděpodobně také na jihu Moravy. V neděli se trochu ochladí, hlavně na jihovýchodě, kde meteorologové očekávají srážky.

V dalších dnech by mělo pokračovat letní počasí. To znamená, že ráno bude většinou jasno nebo polojasno a odpoledne by se s malou pravděpodobností mohly vyskytovat přeháňky i bouřky. Bude se také oteplovat, od středy by teploty měly vystoupit na 27 až 32 stupňů Celsia. 

Půda je na jihu Čech, severu Moravy a ve Slezsku silně nasycená vodou. Naopak na jižní Moravě, v Polabí a v Poohří trpí suchem. V řekách je vody spíš méně, takže situace pro vodáky není ideální a většina řek není sjízdných.

Sjízdnost řek
Zdroj: ČT24