Budoucí koalice plánuje zvýšit minimální mzdu či nižší DPH na knihy

Praha - Rodící se koalice ČSSD, ANO a lidovců chystá zásadní změny v sociálním a daňovém systému. Podle koaliční smlouvy, kterou má Česká televize k dispozici, chtějí strany zvýšit minimální mzdu či znovu zavést daňovou slevu pro pracující důchodce. Důchody by měly růst rychleji; naopak léky, dětské pleny a knihy by měly mít nižší DPH. Vyjednavači stran chtějí koaliční smlouvu zítra dokončit, dokument pak musí interně schválit jednotlivé strany.

  • Minimální mzda by se z dnešních 8,5 tisíce korun měla zvýšit v průběhu čtyř let až na deset tisíc korun. „Byla tam shoda, že bychom chtěli zvyšovat minimální mzdu řekněme až ke 40 procentům průměrné mzdy v České republice,“ uvedl první místopředseda lidovců Marian Jurečka. „My jsme už ve volebním programu požadovali, abychom průběžně výrazným způsobem zvyšovali minimální mzdu,“ vysvětlil šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.
  • Kromě snížení DPH na léky (více čtěte zde) počítá návrh koaliční smlouvy i se snížením DPH na knihy, dětské pleny nebo dětskou výživu. Výše třetí sazby DPH ale zatím není jasná. Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) v Interview DD řekla, že by sazba mohla být na deseti procentech. V Česku jsou nyní dvě sazby DPH - 21 procent a 15 procent; v nižší sazbě jsou například potraviny nebo knihy.
  • Rodinám s dětmi by měla o několik set korun měsíčně vzrůst daňová sleva. „Principiálně se domnívám, že bychom byli pro,“ potvrdil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. O daňové zvýhodnění pro rodiny stáli hlavně lidovci.
  • Podle návrhu koaliční smlouvy také minimálně v celém příštím roce nemají růst přímé ani nepřímé daně. „Nejdřív je nutné udělat pořádek ve veřejné správě a zacpat díry,“ domnívá se předseda ANO Andrej Babiš. To se líbí i odborům. „Už dlouho jsme žádali předcházející vládu, aby se udělaly audity na jednotlivých ministerstvech,“ uvedl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl. Právě odboráři dnes zástupcům ANO předali své požadavky, které mají na novou vládu. „V období, které nás čeká, je možné, že nebude potřeba zvýšit daně, ale je také možné, že bude potřeba zvýšit daně,“ nebyl příliš konkrétní k otázce daní v následujících letech šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). „To, že by se ve všech sektorech vůbec nezvedly daně, to tak prostě není. To já nebudu lhát ani našim voličům,“ dodal v Událostech, komentářích Faltýnek. ANO chce ale více peněz do státního rozpočtu dostat hlavně díky lepšímu výběru daní nebo vyššímu zdanění hazardu. V návrhu koaliční smlouvy je i zavedení minimální daně pro OSVČ.
  • Rodící se koalice se také shodla na zrušení poplatků u ambulantních lékařů. Na pohotovosti by ale lidé měli platit dál. Koaliční smlouva stále počítá i s poplatkem za recept, ČSSD ale naznačuje, že to se ještě může změnit. „I poplatek za recept by podle našeho názoru měl být zrušen,“ uvedl Sklenák. Poplatek za hospitalizaci v nemocnici se zřejmě nezruší, pacienti by ale platili maximálně 30 dní v roce. „Pokud chceme rušit některé poplatky, je nutné říct z čeho a jak dokážeme kompenzovat tyto výpadky zdravotnickým zařízením, lékařům a lékárnám,“ podotkl ale v Událostech, komentářích místopředseda lidovců Marian Jurečka.
  • Pracujícím důchodcům chtějí strany vrátit dvoutisícovou měsíční daňovou slevu. Tu stát zrušil před rokem. „My si myslíme, že to je diskrimující a chtěli bychom tuto slevu opět vrátit,“ vysvětlil Jurečka. Všem důchodcům, ať už pracujícím, či ne, by pak už neměly růst penze jen o třetinu inflace a reálné mzdy, ale o celou inflaci. Pokud by takto rostly důchody už na začátku příštího roku, dostali by penzisté přidáno místo 45 korun zhruba 130 korun.
  • V textu, který má ČT k dispozici, se píše o tom, že všechny strany podporují dostavbu Temelína. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka se ale musí prověřit výhodnost dostavby i smlouvy.
  • Budoucí koalice počítá s tím, že šéfa Finančně analytického útvaru bude nově schvalovat celá vláda. Má tak dojít k odpolitizování tohoto úřadu.
  • Strany vznikající koalice chtějí zpřísnit regulaci hazardu a prosadit chtějí i jeho vyšší zdanění. Zatím ale není jasné, o kolik – podle místopředsedy lidovců Mariana Jurečka se ještě neřeší přímo parametry.
  • Rodící se koalice chce taky rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. „Máte různé státní firmy, které jsou v gesci ministerstev a NKÚ je nemá možnost kontrolovat,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.