První část amerického konvoje opustila Česko. Ve čtvrtek přijede druhá

První část amerického konvoje už projela Českem, poslední vojáci překročili kolem 19:00 u Náchoda hranice a pokračují dále do Polska a Pobaltí na cvičení Saber Strike 2018. Konvoj vyjel v úterý z bavorského Vilsecku a přes Rozvadov a dálnici D5 se vojáci přemisťovali ke kasárnám ve Staré Boleslavi, kde byl plánován nocleh. Ve středu pak zamířili po D11 směr Náchod a dál do Polska. Další část konvoje projede Českem po stejné trase také ve čtvrtek a v pátek.

První část amerického konvoje projela Českem: Celkem se přesouvá tisícovka vojáků (zdroj: ČT24)

První vozy amerického konvoje vjely do Česka v úterý krátce před půl osmou večer. Celkem v úterý přijelo do ČR ze základny v Německu do 170 vozidel a do 300 lidí. Aby konvoj co nejméně narušoval provoz na českých silnicích, rozdělil se do sedmi částí, které na české území vstoupily se zhruba hodinovými rozestupy.  

Do půlnoci se však za české hranice dostala jen polovina ze sedmi částí úterního konvoje. Někteří vojáci se tak do cíle ve Staré Boleslavi dostali až ráno a vůbec nešli spát. 

Mezi vozy jsou obrněné transportéry Stryker, nákladní automobily i víceúčelové terénní vozy Humvee. Podle informací ČT se v konvoji přesouvá dělostřelectvo i parašutisté. „Složení jednotek je mnohem pestřejší než v minulých letech. Zájem veřejnosti je tentokrát ale vzhledem k pozdním hodinám přesunu mizivý,“ dodal Beránek.

V Rozvadově, kudy američtí vojáci vstoupili na české území, se první část konvoje zhruba na půl hodiny zastavila. Vojáci vyvěsili na transportéry prapory se symbolikou odkazující na 100 let československo-amerických, respektive česko-amerických vztahů.

Pak se konvoj, doprovázený policejními vozy s majáčky, vydal na další cestu. Příjezd sledovaly z lávek nad dálnicí skupinky lidí, někteří z nich mávali, další fotili.

Konvoj zamířil v doprovodu Vojenské policie a Policie ČR po dálnici D5 a dále po trase Pražský okruh, D1 a D10 do kasáren ve Staré Boleslavi, kde vojáci přenocovali. Po noclehu ve Staré Boleslavi pokračovali vojáci od středeční 7. hodiny ráno k hraničnímu přechodu Náchod a přes Polsko dál směrem na  Pobaltí.

Během přesunu přes ČR došlo k jediné komplikaci: k poruše vozidla z amerického konvoje, které ve středu ráno komplikovalo dopravu na dálnici D5 nedaleko Ejpovic: Na 67. kilometru ve směru na Prahu byl kvůli tomu dočasně uzavřen pravý jízdní pruh a v místě se
tvořily kolony.

Američtí vojáci znovu projíždějí Českem (zdroj: ČT24)

S ukázkami pro veřejnost se nepočítá

Celkem má přes Českou republiku přejet zhruba 400 vozidel a tisíc vojáků. Konvoj je rozdělen do dvou částí. Ta druhá projede Českem ve čtvrtek a v pátek. Stejně jako o dva dny dříve se konvoj rozdělí na několik skupin, do ČR vjede navečer a vojáci přenocují ve Staré Boleslavi.

Českou republikou za poslední tři roky projelo několik větších konvojů americké armády. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu zpočátku ozývali hlavně odpůrci NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí. Tentokrát se ale s ukázkami armádní techniky nepočítá.