Noc i ráno bez dálnice. D1 přijde o další mosty, řidiči u Humpolce musí sjet

V neděli již řidiči nespatří dva mosty, které byli zvyklí podjíždět na dálnici D1. V noci i v neděli ráno, kdy dojde k jejich demolici, však řidiči neuvidí ani patnáctikilometrový úsek samotné dálnice mezi křižovatkami Hořice a Humpolec, který je od 19 hodin uzavřený. Nákladní vozy nad 12 tun musí ještě na delší objízdnou trasu, zajedou až do Tábora.

Uzavírka dálnice D1 mezi 75. a 90. kilometrem je obousměrná, ve směru na Brno ale není možné jet po dálnici již od 66. kilometru. Kvůli omezením na křižovatce u Hořic by nemohla auta sjíždět.

Uzavírka začala v sobotu v 19 hodin a skončit by měla v neděli kolem deváté dopoledne. Objízdná trasa pro osobní auta či lehčí náklaďáky do 12 tun vede v každém směru jinudy – na Brno přes Čechtice a Želiv, směrem na Prahu přes Humpolec a kolem Ledče nad Sázavou.

Kamiony pak musí sjet ve směru na Brno již u Mirošovic a jet po státních silnicích I/3 (a dálnici D3), I/19 a I/34 kolem Benešova, Tábora a Pelhřimova. Objízdná trasa pro těžká vozidla je obousměrná. „Nákladní auta to mají nejdelší. Objízdné trasy pro vozidla do 12 tun nejsou vhodné pro kamionovou dopravu,“ vysvětlil vedoucí dálniční policie z Velkého Beranova David Jirák.

Již před úplným uzavřením D1 a také po něm musí řidiči počítat také s dílčím omezením. Od sobotního poledne se mezi 86. a 90. kilometrem jezdilo v každém směru pouze jedním pruhem. Totéž se bude opakovat v neděli. Ve směru na Brno zůstane jeden jízdní pruh uzavřen až do pondělního rána, ve směru na Prahu silničáři druhý pruh otevřou na nedělní špičku od 15 do 20 hodin, ale v noci na pondělí zase ponechají řidičům jen jeden.

Bourání i bez modernizace

Dálnici D1 na pomezí Středočeského kraje a Vysočiny nechalo Ředitelství silnic a dálnic uzavřít kvůli demolici dvou nadjezdů – u Jiřic na 87. kilometru a u Hněvkovic na 90. kilometru. Jak ŘSD upozornilo, bourá se v jednom z posledních úseků, kde ještě nezačala oprava dálnice. Ta na etapy probíhá mezi 21. a 182. kilometrem.

„Důvodem je skutečnost, že na úseku mezi Koberovicemi a Humpolcem se nachází hned čtyři nadjezdy, které není možné zbourat zároveň, neboť by byla zásadním způsobem omezena prostupnost území ležícího podél dálnice D1. Proto se ŘSD rozhodlo zrekonstruovat dva nadjezdy již v letošním roce v předstihu,“ uvedli silničáři.