Politici i aktivisté oslavili První máj. Na demonstraci DSSS zasahovala policie

Politické strany, odboráři, aktivisté nebo studenti v úterý pořádali tradiční prvomájová shromáždění. Stovky příznivců KSČM se už dopoledne sešly na pražském Výstavišti k oslavě Svátku práce. I letos u Křižíkovy fontány protestovala také skupina antikomunistů. První máj oslavili také ANO, ODS nebo sociální demokraté. Na demonstraci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Plzni zasahovala policie.

Demonstraci s názvem Národní 1. máj, kterou na plzeňském náměstí Republiky pořádala krajně pravicová DSSS společně s Dělnickou mládeží a Blokem proti islamizaci, narušily na počátku dvě osoby z DSSS. Ještě před projevy vběhly mezi shromážděné odpůrce demonstrace. Policie oba muže zadržela a předvedla na obvodní oddělení.

„Situace se tímto uklidnila a v současné době jsou oba muži řešeni pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Demonstrace DSSS na plzeňském náměstí Republiky
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK

Demonstrace krajní pravice se zúčastnilo zhruba 100 až 150 lidí, nebylo zcela jasné, kdo jsou náhodní kolemjdoucí a kdo sympatizanti a zástupci stran. Odpůrců, většinou mladých lidí, bylo zhruba padesát. Skupiny od sebe oddělily čtyři policejní dodávky a kordon asi 20 policistů.

Komunisté se setkali s odpůrci

Na prvomájové akci komunistů na pražském Výstavišti už tradičně hrála dechovka, kterou na pódiu střídali politici. S ohledem na komunální a senátní volby dostali prostor lokální politici, kteří budou letos kandidovat. Na místě byly stánky s občerstvením a propagačními materiály.

Události: Politici i aktivisté oslavili První máj (zdroj: ČT24)

Podle komunistických kandidátů do zastupitelstva je hlavním problémem hlavního města nedostatek bytů. „Bydlení je jedna naše priorita, aby lidé měli právo na střechu nad hlavou,“ uvedla kandidátka KSČM na primátorku a také do Senátu Marta Semelová.

Stejně jako v minulých letech i letos ke Křižíkově fontáně dorazila skupina antikomunistů, vyzbrojených vlajkami USA a NATO, transparenty připomínajícími zločiny komunismu a hesly typu „Rudý zrůdy“. Výměna názorů se místy vyostřovala a chvílemi museli diskutující jednotlivce kvůli vyostřené náladě oddělovat policisté.

První máj slaví další strany i odbory

ODS letos spojila svou tradiční prvomájovou akci na pražském Petříně s připomínkou stoletého výročí existence Československa. Kromě modré zmrzliny a vědomostních soutěží ale nabídla také svůj rámcový program pro podzimní komunální volby v hlavním městě. Zmiňuje například opravy chátrajících komunikací v hlavním městě.

Akce byla podle europoslance Jana Zahradila připravena především jako oslava svátku lásky, jara, klidu a pohody, nikoli jako politický mítink. Přesto se ale příchozím představovali i pražští zástupci občanských demokratů s výhradami k současnému chodu metropole. 

Hnutí ANO pro své příznivce připravilo program v parku Ladronka. Na místo dorazila třeba dosluhující pražská primátorka Adriana Krnáčová, která celé setkání zahájila, nebo zastupitel Patrik Nacher, který by měl být lídrem ANO pro podzimní komunální volby.

Přišla také skupinka asi deseti lidí s transparenty, kteří kritizovali premiéra v demisi a předsedu hnutí Andreje Babiše. Poukazovali na to, že Babiš je trestně stíhaný pro dotační podvod. Většina příchozích se ale věnovala především sportovním aktivitám.

Sociální demokraté a jejich příznivci se setkali na Střeleckém ostrově. U piva a klobásy si lidé mohli poslechnout hudební interprety a slova zástupců vedení pražské i celorepublikové ČSSD. 

Předseda strany Jan Hamáček připomněl, že ČSSD letos slaví 140 let své existence a také 128 let od vůbec první oslavy prvního máje na Střeleckém ostrově, kdy se lidé sešli na podporu zavedení osmihodinové pracovní doby. Po krátkém proslovu přítomným ženám rozdával oranžové růže.

První máj lákal k polibku pod třešní i pod mamutem (zdroj: ČT24)

V zahraničí trávil Svátek práce předák SPD Tomio Okamura. Ve francouzském Nice se na pozvání vůdkyně nacionalistické Národní fronty Marine Le Penové zúčastnil srazu evropských nacionalistických a protiimigračních stran. Okamura stejně jako další šéfové stran kritizoval Evropskou unii a podpořil tradiční národní státy a vlastenectví.

První máj si připomínají také odbory. Odborový svaz Kovo pořádal kulturně-společenské odpoledne na brněnském hradě Špilberk. Představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) oslavili Svátek práce společně se slovenskými odboráři v Žilině. Předseda největší odborové centrály v Česku Josef Středula na Slovensku řekl, že odbory v Česku chtějí vytvářet tlak na konec levné práce. 

Demonstrace za dostupné bydlení i dort za práva homosexuálů

Téměř 200 lidí se zúčastnilo demonstrace s názvem Za dostupné bydlení a důstojnou mzdu, kterou organizovaly Socialistická Solidarita, Alternativa zdola a iniciativa za dostupné bydlení Bydlet-žít. Průvod za skandování hesel jako „prázdné domy lidem“ přešel z Jungmannova náměstí na Malé náměstí, kde demonstrace skončila.

Karel Růžička z Alternativy zdola kritizoval drahé pronájmy bytů v Praze. Řešením by podle něj mělo být zavedení regulačních pravidel jako v zahraničí. Připomněl také, že výdělek z provozování služby Airbnb je třikrát až čtyřikrát vyšší než z klasického pronájmu bytu. Vyzval rovněž ke komplexnějšímu řešení zákona o sociálním bydlení. 

Aktivisté za práva homosexuálů z iniciativy Jsme fér první májový den oslavili jako svátek lásky a zamilovaných. Na pražském Malostranském náměstí rozdávali kolemjdoucím rekordní svatební dort na podporu přijetí zákona o manželství pro gaye a lesby.

V Praze se koná také tradiční studentský majáles. Průvod v maskách vyrazil z Kampy a prošel centrem města až k sídlu Univerzity Karlovy do areálu Karolina, kde akce pokračuje. Večer studenti volí krále a královnu majálesu, kteří získají i pomyslnou vládu nad městem.

  • Svátek práce nebo První máj je mezinárodní dělnický svátek, který se v tento den slaví od roku 1890. Připomíná generální stávku amerických dělníků 1. května 1886, kteří bojovali za zkrácení pracovní doby na osm hodin denně, a následné násilné potlačení protestů. První máj je ale tradičně připomínán také jako svátek zamilovaných.