Po Slovácích Poláci. Babiš pozve Varšavu na jednání do Prahy

Česká vláda pozve na společné zasedání polský kabinet. Oznámil to premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který zároveň ve středu v Praze přijal předsedu slovenské vlády Petera Pellegriniho. Společné jednání s Poláky se podle Babiše bude konat v červnu. Premiér podotkl, že česká vláda tím plní svůj slib, že přivítá polské kolegy v Česku.

Naposledy se česká a polská vláda sešly před dvěma lety ve Varšavě. Společná jednání vlád se konají od roku 2011. Zatím se schůzka v tomto formátu uskutečnila čtyřikrát. Babiš se ve středu před novináři zmínil o svém dobrém vztahu s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, který v prosinci vystřídal v čele vlády Beatu Szydlovou.

Babiš oznámil plánované společné jednání s Poláky v reakci na novinářský dotaz ohledně rozdílných národních zájmů členských zemí Visegrádské skupiny, do níž patří ještě Slovensko a Maďarsko. Právě visegrádská spolupráce bývá jedním ze společných témat.

Babiš v Praze přijal nového předsedu slovenské vlády

Ve středu Andrej Babiš v pražské Kramářově vile přijal nového předsedu slovenské vlády Petera Pellegriniho. Diskutovali o tématech česko-slovenských vztahů i o spolupráci na mezinárodní úrovni. Pellegrini je na první oficiální návštěvě Česka od březnového nástupu do úřadu.

Po společné schůzce následovala tisková konference, v jejímž úvodu Babiš ocenil, že Pellegrini dodržel tradici a ke své první zahraniční cestě si zvolil právě Českou republiku. Uvedl, že Česko a Slovensko mají nadstandardní vztahy. „Vždycky jsme byli spojenci,“ řekl český premiér.

Kromě jiného byly tématem jejich jednání podobně jako při nedávné návštěvě prezidenta Miloše Zemana u východních sousedů oslavy 100. výročí vzniku Československa. Při příležitosti otevření výstavy ke kulatému výročí navštíví Andrej Babiš 26. dubna Bratislavu.