Papežský nuncius Giuseppe Leanza dostal od Zemana Řád T. G. Masaryka

Prezident Miloš Zeman udělil apoštolskému nunciovi Giuseppemu Leanzovi Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Leanza v Česku zastupuje Vatikán. Letos mu bylo 75 let, a proto ve funkci končí. Jeho nástupce by měl být znám během letošního roku.

Druhé nejvyšší státní vyznamenání České republiky předal Zeman ve středu při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě. Leanza řád dostal za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv.

Zeman v proslovu Leanzovi poděkoval za to, co udělal pro Českou republiku. Poznamenal, že udílený řád má zajímavou analogii. Připomněl, že Masaryk vyvěsil na Pražském hradě vlajku s husitským kalichem a tehdejší apoštolský nuncius poté na protest odjel asi na dva roky z Prahy.

„Dnes je situace úplně jiná. Naše vztahy jsou přátelské, pan kardinál nechal nedávno na Týnský chrám umístit pozlacený kalich. Myslím si, že jako důkaz smíření a přátelství mi bude ctí, když vám dnes předám právě Řád Tomáše Garrigua Masaryka,“ řekl Zeman. 

Leanza v Praze zastupuje Vatikán od října 2011. Do funkce ho jmenoval papež Benedikt XVI. Předtím působil na stejném postu v mnoha zemích světa, například na Haiti, v Zambii, Bosně a Hercegovině, Makedonii nebo Irsku. Sloužil také na nunciaturách v Paraguayi, Ugandě a USA.

Vzhledem k tomu, že je cizí státní příslušník, mohlo mu být české státní vyznamenání uděleno i jindy než v řádové dny, kterými jsou 28. října a 1. ledna. Podle dostupných informací takto významné české státní vyznamenání žádný z předchůdců Leanzy nedostal. Nejvyšší státní vyznamenání od předchozích českých a československých prezidentů po roce 1989 dostali představitelé českých katolíků.

Zeman udělil nejvyšší státní vyznamenání pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi. Řád TGM dostali od někdejších prezidentů Václava Havla a Václava Klause třeba arcibiskupové František Tomášek, Josef Beran nebo Miloslav Vlk. Řád TGM dostal také rabín Karol Sidon.

Řád T. G. Masaryka je po Řádu bílého lva druhým nejvyšším českým vyznamenáním. Zeman ho dosud udělil 13 osobnostem, vyznamenal jím i cizí státní příslušníky. Několika cizincům prezident udělil i Řád bílého lva. Předal ho například Robertu Ficovi, jordánskému králi Abdalláhu II. nebo zachránci židovských dětí Nicholasi Wintonovi.