Lídři stran se sešli kvůli směřování EU, Piráti otevřeli i turecké téma

Politici před schůzkou: Fiala s Hamáčkem chtějí slyšet o EU, Bartoš promluví o Turecku (zdroj: ČT24)

Ve Strakově akademii se sešli předsedové sněmovních stran, aby jednali o zahraniční politice. Podle předsedy ODS Petra Fialy, na jehož výzvu se schůzka uskutečnila, se strany shodly na českém postoji k evropské migrační politice. K dalším tématům by se mohly dostat na příštím jednání ve stejném formátu. Předseda Pirátů Ivan Bartoš předem avizoval, že chce hovořit také o dění v Turecku, dalším tématem bylo dění ve Velké Británii.

Schůzku svolal na Úřad vlády premiér v demisi Andrej Babiš, který je zároveň předsedou nejsilnějšího politického uskupení ANO. Petr Fiala řekl po skončení schůzky, že předsedové stran hovořili především o českém postoji k evropským otázkám.

„Mluvili jsme o tom, jak bude schvalován Dublin IV, jak vůbec bude debatována v EU migrační a azylová politika a její nové ukotvení, bavili jsme se o českých národních zájmech, mluvili jsme i o širších otázkách zahraniční politiky,“ shrnul Petr Fiala.

Podle Andreje Babiše hovořili politici také o agendě pro zasedání Evropské rady, které proběhne na konci příštího týdne. „Jsou důležitá témata jako obchod nebo vnitřní trh,“ upozornil premiér v demisi. 

Babiš podotkl, že se schůzka nedržela pouze unijních témat. „Probírali jsme i (…) vztah k Turecku nebo aktuální situaci v rámci útoku, který se stal ve Velké Británii,“ přiblížil.

Piráti: Turecko je na štíru s lidskými právy

Zájem o Turecko ostatně již předem avizoval předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Připravili jsme pro pana premiéra dokument, který si myslíme, že by měl zaznít na Radě (EU). Je to apel na Turecko, se kterým se musí v Evropě počítat – aby byla EU ostřejší, nebo naopak diplomatičtější,“ nastínil Ivan Bartoš. Zdůraznil, že „ta země je na štíru s lidskými právy, okrajují se tam demokratické principy, posiluje se moc Erdogana a zároveň je složitý konflikt, kdy dochází k bombardování vlastních měst pod záminkou boje s terorismem“.

Na čtvrteční jednání dorazili téměř všichni předsedové stran s výjimkou Vojtěcha Filipa (KSČM). Ten za sebe poslal zástupce. Podle Petra Fialy by se schůzka měla „v dohledném termínu“ zopakovat. S tím počítá i Andrej Babiš.

Loni schůzku ve stejném formátu svolal také Babišův předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předsedové stran zastoupených ve sněmovně na ní formulovali české priority pro vyjednávání o vystoupení Velké Británie z EU. Jednání se zúčastnili všichni předsedové s výjimkou Babiše, kterého zastoupil tehdejší expert ANO pro zahraniční politiku, europoslanec Pavel Telička.