ČSSD chce jednat o přímé účasti ve vládě. ANO pokračuje v oťukávání komunistů a SPD

Reportáž: ČSSD se chystá na programové jednání s ANO (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté chtějí jednat o přímé účasti strany ve vládě s hnutím ANO Andreje Babiše. Řekl to v úterý nový předseda ČSSD Jan Hamáček při jednání prezidentu Miloši Zemanovi. Špičky hnutí ANO a ČSSD se sejdou k druhému jednání o případné nové vládě ve středu odpoledne, projednají ale program, nikoliv personálie.

„Budeme se bavit hlavně o programu, to jsme také panu prezidentovi sdělili. A na závěr jsme pana prezidenta informovali, že forma, kterou sociální demokracie prosazuje a bude o ní nadále vyjednávat, bude forma přímé účasti sociální demokracie ve vládě,“ uvedl nový šéf strany.

Zeman na nedávném sjezdu sociální demokraty od přímé účasti ve vládě zrazoval. Hamáček zopakoval, že k jednání o přímé účasti ve vládě dostalo nové vedení strany mandát právě na královéhradeckém sjezdu. 

Šéf sociální demokracie se chce předsedy ANO Andreje Babiše zároveň zeptat na nedávné kroky jeho kabinetu v demisi, jako bylo odvolání některých ředitelů nemocnic nebo tlak na ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína. „Tyto kroky ve mně důvěru nevzbuzují, protože je to vláda bez důvěry,“ řekl Hamáček a doplnil, že podle něj byla zmíněná rozhodnutí vlády navíc vágně odůvodněna.

Současně doplnil, že spolu se Zimolou s prezidentem probrali různé povolební varianty a sdělili mu i dojmy z první schůzky mezi novým vedením sociální demokracie a premiérem v demisi Babišem. Zemanovi slíbili, že ho budou o situaci pravidelně informovat.

Program, nikoliv personálie

Sociální demokracie zároveň trvá na tom, že v koalici nechce usednout s trestně stíhaným premiérem, Hamáček to doslova označuje za „zásadní problém“. Středeční schůzka se má ale věnovat programu; ANO od reprezentantů Lidového domu obdrží seznam programových priorit, jako třeba růst důchodů a mezd, udržení zdravotnických standardů nebo vyřešení bytové politiky. O tom, jestli do vlády sociální demokraté půjdou, má rozhodnout členská základna.

Jasný názor svých členů chce znát i hnutí ANO. „Budu je informovat dopisem o všech jednáních, která proběhla, a současně je poprosíme, aby nám řekli, jakou variantu (vlády) podporují,“ oznámil druhý muž hnutí Jaroslav Faltýnek.

Programové priority ČSSD
Zdroj: ČT24

Schůzka s KSČM i Okamurou

Sociální demokraté navíc nebudou jediným uskupením, se kterým se nejsilnější sněmovní formace sejde. Tentýž den zasedne Babiš a jeho lidé k jednacímu stolu s komunisty, jejichž experti momentálně řeší své programové priority s konkrétními ministry Babišovy vlády v demisi.

„Kroky některých ve mně budí dojem, že snad ani důvěru nechtějí. Musím říct, že jsme tak slabě za polovinou,“ uvedl na adresu společných vyjednávání předseda KSČM Vojtěch Filip.

Setkání potom Babišovo hnutí na tento týden plánuje i s formací, se kterou už bezprostředně po volbách vytvořilo ve sněmovně hlasovací koalici – Svobodou a přímou demokracií Tomia Okamury. „Očekávám, že mi pan premiér řekne, co si myslí o našem programu, a předpokládám, že mi taky řekne, v jaké fázi jsou jednání s ostatními stranami,“ řekl Okamura.

Rodí se opoziční blok

Piráti čekají na odpověď ohledně programových průniků. „Už na podzim jsme poslali hnutí ANO seznam dvaceti bodů, které byly rozpracovány až na úroveň konkrétních zákonů, zatím jsme neobdrželi žádnou odpověď, včera jsem to ještě urgoval,“ uvedl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Další strany pak zajímají v první řadě informace, jak vyjednávání hnutí ANO pokračuje – a označují ho za pomalé. „Jsme připraveni být konstruktivní opozicí, alternativou hnutí ANO, posuzovat každý zákon podle obsahu, a ne podle toho, kdo ho předloží,“ oznámil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. ODS by navíc spolu s TOP 09 a hnutím STAN mohla vytvořit společný opoziční blok; na jeho přípravě a podobě teď pracují.