Babiš: I dvouleté děti do školek patří. Vzdělané matky chtějí chodit do práce

Kabinet Andreje Babiše (ANO) v demisi zaujal k návrhu ODS na zrušení povinné účasti v mateřských školách pro pětileté děti negativní stanovisko. Vláda také odmítla, aby školkám odpadla povinnost přijímat dvouleté děti.

Kabinet v demisi se k návrhu ODS postavil negativně, přestože ještě v podkladech pro jednání vlády bylo stanovisko neutrální. Místo rušení povinnosti školek přijímat dvouleté děti (pokud o to rodiče budou mít zájem) a všechny pětileté předškoláky se vláda rozhodla najít pro zřizovatele mateřských škol další finance.

„Současný zákon není dokonalý, protože nebylo dotaženo financování výstavby mateřských škol. To bychom chtěli změnit,“ prohlásil po jednání vlády premiér v demisi Babiš. Jednat o tom chce dále s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem.

Podle Babiše se postoj vlády opírá o statistiku. „Šedesát procent absolventů vysokých škol jsou ženy. Nikdo je nenutí dávat děti do školky, ale ony chtějí mít rodinu a zároveň jít do zaměstnání. Máme nízkou porodnost, přestože většina lidí si přeje více než dvě děti. Musíme mladé lidi motivovat,“ uvedl.

Jako motivace podle něj nestačí pouze daňové úlevy, ke kterým přistoupila minulá vláda. „Chceme budovat projekt rodinné politiky, která bude pozitivní,“ dodal Babiš s tím, že vláda rovněž hodlá podpořit vznik startovacího bydlení nebo novomanželských půjček.

Andrej Babiš po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Předkladatelé novely v čele s předsedou školského výboru Václavem Klausem mladším tvrdí, že masová přítomnost dvouletých dětí v mateřských školách by předškolní vzdělávání rozvrátila, když by se podle nich jednalo o babysitting organizovaný státem. Pro povinnou docházku pětiletých dětí podle autorů neexistuje žádný rozumný důvod. Nynější situace podle nich zvyšuje byrokracii školek i rodičů a náklady, které odhadli na miliardu korun ročně.

Ředitelka školky: Vadí nám povinnost, nemáme kapacitu

S návrhem ODS na zrušení povinnosti mateřských škol přijímat dvouleté děti se ztotožnila například ředitelka pražské MŠ Čtyřlístek Dana Moravcová. Podle ní na to chybí školkám kapacita – od prostor přes zařízení a nábytek po schopné učitelky, které to s dvouletými dětmi „umí“.

Ředitelka mateřské školy: Vadí nám nárokovost místa pro dvouleté děti (zdroj: ČT24)

„Mělo by to být na zřizovatelích, jestli dvouleté děti konkrétní školky přijmou. Zřizovatel ví, kde mají kapacity. A měly by se rozhodnout i učitelky, jestli chtějí s dvouletými pracovat. Často totiž neví, jak se věnovat takto malým dětem,“ řekla pro ČT Moravcová.

Podle ní by měly být dvouleté děti umístěny do „detašovaných pracovišť“, tedy do samostatných jeslí, skupin nebo oddělených tříd. „Dochází ke střetávání toho, co nabízíme starším dětem a co potřebují malé děti,“ dodala.