Růžové brýle dolů. Kandidáti na předsedu ČSSD nabízeli debatu ve straně i sebevědomí

Nabídnout větší diskusi v rámci sociální demokracie, vrátit důvěryhodnost nebo zbavit se nálepky klientelismu. To zaznívalo v projevech kandidátů na předsedu ČSSD. Jiří Zimola dokonce přinesl růžové brýle a líčil realitu strany viděnou přes ně a následně bez nich. Došlo ale i na vymezování vůči hnutí ANO. Zatímco Milan Chovanec vyjádřil obavu, aby se z ČSSD nestal při spolupráci s hnutím ANO fíkový list zakrývající koalici ANO s SPD a KSČM, Jan Jukl varoval, aby se z ČSSD nestaly Kostelecké uzeniny české politiky. Zvítězil Jan Hamáček.

O pozici šéfa ČSSD usilovali dosavadní úřadující předseda Milan Chovanec, bývalý předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl, bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, olomoucký primátor Antonín Staněk, bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola a starostka České Lípy Romana Žatecká.

Výčet kandidátů, kteří měli možnost v abecedním pořadí pronést desetiminutový projev, s kterým přesvědčovali delegáty sjezdu, odpovídá dřívějším prohlášením. Přímo na sjezdu se žádný nový kandidát neobjevil. Z výčtu vypadl Jiří Sokol, který se dopisem přihlásil těsně před sjezdem, v neděli nicméně neprošel nominačním procesem.

Jan Hamáček nabídl delegátům čtyři základní cíle. Jsou jimi shoda, síla, energie a budoucnost. Pokud jde o sjednocení, ví, že zde byly vždy dva silné proudy, tradiční a středový. „Chci se pokusit o to, abychom se sjednotili v diskusi,“ přiblížil. Musí podle něj skončit to, že vedení a členové ČSSD spolu nemluví. „Léta je slibováno, že členové budou mít podíl na rozhodování. Před sjezdem jsem ve středních Čechách udělal anketu. Položil jsem čtyři otázky. To samé budeme dělat i v celé straně,“ dodal.

Zmíněnou silou má být podle Hamáčka jejich program. Energii vidí ve způsobu práce. „Máme strašně moc práce a máme strašně málo času. Pokud se za krátkou dobu do voleb mají dostavit výsledky, musíme se do práce pustit hned a energicky,“ přiblížil. „Vedl jsem dvě úspěšné volební kampaně a stejně jako fungovaly volební týmy pod mým vedením, bude fungovat i nové vedení sociální demokracie,“ sdělil.

Pokud jde o budoucnost, jde o případnou účast ve vládě. „Pokud zůstaneme v opozici, velmi často budeme stát proti vlastnímu volebnímu programu v podání hnutí ANO, protože ANO nám náš program vytunelovalo,“ prohlásil. „Nemůžeme být totální opozicí, nemůžeme hlasovat proti růstu minimální mzdy,“ dodal. Myslí si, že by ČSSD měla jednat o vládě, ale když nepůjdou prosadit priority, může se jednání ukončit. Konečné rozhodnutí by mělo být na vnitrostranickém referendu.

Hamáček
Zdroj: ČT24

Milan Chovanec ve svém projevu zmínil, že si myslel, že se najde nová talentovaná osoba pro funkci předsedy. „Když jsem jezdil napříč republikou, v mnohých komunálních politicích jsem ji viděl, proto jsem chtěl sjezd v dubnu, proto jsem chtěl, aby byl volen všemi členy,“ uvedl. Ovšem kvůli tomu, jaká je nabídka kandidátů, se sám rozhodl kandidovat. „Je mi jasné, že nejsem ani Macron, ani Fico a že k ideálnímu kandidátovi mám daleko,“ poznamenal.

Podle něj ale není první věcí k debatě, jestli jít do vlády s Babišem, nebo ne. „První je třeba přesvědčit členy, že má smysl kandidovat do komunálních voleb, do senátních voleb, mluvit s nimi,“ řekl. „Nový předseda ČSSD nemůže sedět ve vládě,“ uvedl. Musí podle něj sedět v Lidovém domě a během roku a půl zbytku řádného mandátu řešit problémy sociální demokracie, přípravu voleb a nastartovat vnitrostranickou debatu.

Pokud jde o vládu, bojí se toho, aby ČSSD nebyla fíkovým listem koalici ANO, SPD a komunistů. „Myslím, že to nám volič neodpustí. Pokud chceme jednat o vládě, jednejme, ale na základě programových podmínek,“ dodal. Snaha vládnout za každou cenu bude ale podle něj znamenat propad v komunálních volbách.

Kandidovat se rozhodl ze dvou důvodů – že sociální demokracii dluží, díky ní se stal opozičním zastupitelem v Plzni, byl náměstek hejtmanky, hejtman a nakonec ministr. „Druhý impuls, který to ve mně zlomil, byly výroky Andreje Babiše, který si objednává pokorné vedení sociální demokracie,“ upozornil. „Jediné co nabízím, je práce, manažerské schopnosti, snad i životní zkušenosti,“ řekl.

Chovanec
Zdroj: ČT24

Aby se z nás nestaly Kostelecké uzeniny české politiky, varoval Jukl

Jan Jukl na úvod citoval Franka Zappu: „Bez odchýlení se od normy není žádný pokrok možný.“ Jukl zdůraznil dva problémy, ve kterých se sociální demokracie potřebuje až radikálně posunout – problém členské základny a základní důvěryhodnosti strany.

Je nutné se podle něj odchýlit od běžné normy stranického uvažování. Personifikoval by tuto normu názory a tužbami všech těch, kteří volají po staré dobré ČSSD. „Nemyslím tu historickou, myslím tu starou dobrou ČSSD, kterou v 90. letech budoval Miloš Zeman, která dokázala přesvědčit 30 procent voličů a vstoupila do Strakovy akademie předním vchodem,“ řekl. Taková velmi podobná strana tady už ale podle něj je – ANO.

„Pokud se chceme vydat cestou s chimérou staré dobré ČSSD, tak zcela jistě podepíšeme spolupráci s podnikatelem Babišem a dle mého soudu tato cesta povede jenom k tomu, že se z ČSSD stanou Kostelecké uzeniny české politiky,“ varoval.

Sociální demokracie se podle něj musí otevřít světu, novým lidem a novým myšlenkám. Jak ale získat nové lidi, když ani voliči nevěří, že politiku myslí upřímně, ptal se auditoria. „Aby nám lidé znovu věřili, musíme chlapsky strhnout nálepku korupce a klientelismu, za kterou si můžeme sami,“ řekl. Zároveň by vzkázal každému, kdo nebude spokojený s výsledkem sjezdu, ať hlavně ze strany neodchází. „Strana vás teď nejvíc potřebuje,“ prohlásil.

Jukl
Zdroj: ČT24

Miroslav Krejčík řekl, že by mohl být změnou. Nenechal by sociální demokraty, jak uvedl, uprostřed bitvy osamocené, jako to udělal v půlce loňského roku před podzimními sněmovními volbami tehdejší předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Krejčík rozebíral v projevu mimo jiné své motivace ke kandidatuře. Uvedl, že loni ČSSD a jejímu vedení stejně jako další členové a patrně i voliči přestal rozumět. „ČSSD je vnímána jako strana, která má velmi silný klientelistický systém, který odrazuje a dělá z ní stranu nevolitelnou,“ prohlásil Krejčík.

ČSSD podle něho ani neumí vysvětlovat vlastní program. „Potřebujeme se dostat na 15 a více procent, abychom mohli opět začít prosazovat v praxi svou politiku,“ dodal. V projevu se nezmínil o tom, jaký postoj by měla strana zastávat k případným jednáním s hnutím ANO o vládě.

Krejčík
Zdroj: ČT24

„Chci straně především vrátit důvěryhodnost, bez důvěryhodnosti těch, kteří za ni mluví, nikdy znovu neosloví voliče, kteří se od strany odvrátili,“ řekl úvodem svého projevu olomoucký primátor Antonín Staněk. Cesta podle něj vede přes srozumitelnost domácí a čitelnost zahraniční politiky.

Podle něj stále žije v Česku hodně lidí na hranici chudoby, kterých je přes milion. „Jsou to naši potenciální voliči a musíme jim dát šanci na důstojný život. Životní úroveň jim vůbec neroste, ale klesá, to stejné platí i u zaměstnanců, kterým musí růst životní úroveň, když se zemi daří,“ řekl Staněk.

Staněk
Zdroj: ČT24

Zimola začal rozdáním růžových brýlí v sále

Bývalý hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola před svým projevem nechal v sále rozdat delegátům růžové sluneční brýle, čímž způsobil rozruch i pobavení. Sám si je u řečnického pultu nasadil. „Jsme silná, sebevědomá, hrdá strana, která neřeší problémy sama sebe, ale jejích voličů,“ začal Zimola svůj projev s nasazenými růžovými brýlemi a ironií v hlase.

A s nasazenými růžovými brýlemi líčil ideální smyšlenou story o sociální demokracii. „Situace je skvělá. Všechno nějak dopadne, hlavně žádné problémy,“ dodal a poté brýle odložil a vyzval k tomu i kolegy v sále. „Zapomněli jsme poslouchat lidi, odlákal nám je miliardář vydávající se za filantropa,“ zamířil Zimola narážkou na premiéra v demisi a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.

„Lidi chtějí zpět politiky, kteří rozumí jim a jejich životům,“ řekl také ve svém proslovu. „Naprosto jsme rezignovali na levicový program, a co hůř, my sami možná ani nevíme, co to ten levicový program je,“ sdělil s tím, že ČSSD „voličům přinášela dobro, o které nestáli“. „Nemáme čas na žádné přešlapování, ani na žádné chyby a dlouhé kecy,“ dodal Zimola.

Zimola
Zdroj: ČT24

Jako poslední měla projev starostka České Lípy Romana Žatecká. „Nabízím cestu, na jejímž konci bude znovu sebevědomá sociální demokracie, které budou lidé znovu rozumět a znovu jí věřit, ale cestou k ní prošlapeme několikery boty,“ uvedla s tím, že si to vyžádá změny v řízení i v komunikaci.

„Jsou čtyři měsíce po volbách a my si přitom teprve děláme pořádek a trneme, zda nás komunální volby nesmetou z radnice,“ řekla s tím, že už by se strana měla zabývat strategiemi do komunálních a senátních voleb. „Musíme se vrátit do hospod, kaváren, na ulice a na pracoviště, potřebujeme modernizovat program a podstatně lépe komunikovat, diskutovali jsme, ale neviděli jsme lidi, kteří bezradně stojí na křižovatkách svých životů,“ dodala.

Zmínila konrétně třeba strach o ztrátu zaměstnání, z uprchlíků a „další každodenní problémy obyčejných lidí“. Závěrem uvedla, že nespěchá do vlády. „Dostali jsme od voličů stopku,“ dodala starostka České Lípy a odmítla i vládu s trestně stíhaným premiérem.

Žatecká
Zdroj: ČT24