Praní oranžového prádla. Potřebujeme svého Fica, zrušme ČSSD, znělo na sjezdu

V královéhradeckém kulturním domě Střelnice se sešel volební sjezd ČSSD, který má ambici vyvést stranu z krize, do níž se dostala po debaklu ve sněmovních volbách. Delegáti sjezdu v rámci plenární diskuse nešetřili kritikou dosavadního politického kurzu, volali po charismatickém lídrovi typu šéfa slovenského SMERu Roberta Fica a zazněl i návrh na zrušení celé sociální demokracie.

Se stranickou sebekritikou začal už statutární místopředseda Milan Chovanec, který v úvodu sjezdu přednášel tradiční bilanční zprávu o stavu strany. V ní se vrátil k politickému dění uplynulých měsíců, kdy se dnes již bývalý šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka snažil vynutit demisi ministra financí Andreje Babiše tím, že oznámil demisi celé vlády.

„Jako všichni členové a všichni ve vedení sociální demokracie jsem se dozvěděl o demisi z médií. Po té jsem navrhoval, aby se sociální demokracie pokusila vyvolat předčasné volby. Zůstat ve vládě bez Andreje Babiše byla hloupá politická chyba,“ prohlásil a současně kritizoval i předvolební trojvládí, kdy Sobotka zůstával premiérem, stranu řídil on a volebním lídrem se stal Lubomír Zaorálek. Chovanec prý navrhoval, že dá svou funkci k dispozici, aby stál v čele strany tehdejší šéf diplomacie, stranické grémium to ale odmítlo.

Z úst bývalého ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka zněla na hlavu nepřítomného Bohuslava Sobotky už explicitní kritika. Za jeden z důvodů volebního debaklu označil jeho slabou osobnost. Bývalý premiér měl prý pouze program „být u toho“ a byl zvyklý plnit stranické úkoly, například úkol zprivatizovat OKD. Po změnách předsedových názorů bylo podle Mládka voličstvo zděšené, protože nevědělo, jestli Sobotka vůbec nějaký názor má. „Měl jen názor na církevní restituce. Bohužel opačný než voliči,“ konstatoval.

Dienstbier: Jsme v katastrofální situaci

Účty před delegáty sjezdu skládal Lubomír Zaorálek, který stranu vedl do voleb a nedokázal už zabránit dramatickému odlivu hlasů z Lidového domu směrem k Babišovu hnutí. „Lidé ztratili pocit, že na ně myslíme. Sociální demokracie musí přesvědčit lidi, že je schopná se jich zastat,“ prohlásil. „Vlastností, kterou by měl mít sociální demokrat, je empatie a oddanost lidem.“

V obdobném duchu a s ještě razantnější rétorikou vystoupil v Hradci bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. „Jsme v katastrofální situaci ve všech parametrech,“ oznámil spolustraníkům s tím, že odborné zázemí, které by mělo fungovat ve stranické centrále, je ve skutečnosti v rozkladu a vedení navíc neumí komunikovat s vlastní členskou základnou. Za hlavní problém ale označil „krizi hodnotové identity sociální demokracie“.

„Máme hluboké a vážné rozpory, které ohrožují samu podstatu sociální demokracie z hlediska jejích tradičních hodnot, ať už je to humanismus, snaha o důstojné místo pro každého jednoho člověka v této společnosti,“ konstatoval a zároveň odmítl možnost, že by ČSSD měla vstupovat do vlády: „Ať budeme jednat jakkoliv, nedosáhneme důstojné dohody, která by umožnila přežít sociální demokracii jako silné politické straně s vlastním programem.“

Valachová: Potřebujeme Roberta Fica

S kritikou stranického vedení ve své řeči před spolustraníky předstoupila také někdejší ministryně školství Kateřina Valachová, která v ní reagovala na zdravici šéfa slovenské sociální demokracie, premiéra Roberta Fica. „Přála bych si, aby se nám podařilo najít Roberta Fica. Protože to potřebujeme jako sůl a je jedno, jestli to bude sůl na skývu chleba v opozici nebo koalici,“ konstatovala.

Strana podle ní nedokázala hledat témata pro své voliče – na rozdíl od slovenského SMERu, který otevřel otázku příplatků za noční práce a inicioval bezplatné lyžařské kurzy pro školáky. Valachová upozornila, že totéž navrhovala už před dvěma lety grémiu ČSSD. „Vyprovodili mě středem, že to není náš program a že nás učitelé nevolí. Chtěla jsem analýzu, jestli nás nevolí rodiče a prarodiče. Nedočkala jsem se,“ podotkla.

Rozruch v sále potom vzbudil příspěvek delegáta sjezdu Davida Spálenky, který prohlásil, že kandidáti na předsedu Milan Chovanec a Jan Hamáček i jiní objížděli straníky a kupovali si od nich hlasy pro své zvolení. „Není to v souladu s dobrými mravy. Tohle kšeftování je obraz politické neserióznosti naší strany,“ řekl s tím, že se kvůli tomu strana stala nevolitelnou – a navrhl její zrušení.

„Nevidím důvod, proč by naše strana, která nemá vůli ke změně, měla ještě dále existovat a vázat tak politické i lidské zdroje a kapitál členů a občanů. Vyzývám všechny delegáty, aby hlasovali pro zrušení strany. Navrhuji a předkládám následující usnesení: Sjezd ruší a rozpouští Českou stranu sociálně demokratickou,“ oznámil za nesouhlasného ruchu v sále.