Policii chybí lidi. Od začátku ledna se mohou hlásit i uchazeči bez maturity

Události ČT: Policii chybí lidi. Od nového roku se mohou hlásit i bez maturity (zdroj: ČT24)

Od začátku roku se můžou k policii nově hlásit i lidé bez maturity – zatím na méně kvalifikované posty a v nejnižší hodnosti referenta. Vedení sboru tím chce přilákat nové síly. Ke konci loňského roku chybělo ve službě skoro 1800 lidí, více než polovina z toho v Praze, středních Čechách a Karlovarském kraji.

Nejvíce trápí nedostatek policistů českou metropoli. Počet mužů a žen v uniformách tak má nově zvýšit taky náborový příspěvek. V Praze a ve středních Čechách může být až 150 tisíc korun.

Pokud chceme bezpečnost, musíme si ji zaplatit.
Tomáš Tuhý
policejní prezident

Policejní personalisti už teď můžou kromě jednorázového náborového příspěvku nabízet novým uchazečům i lepší platové podmínky. Od roku 2015 průměrný plat u policie stoupl o pět tisíc korun.

„Stále platí, pokud chceme bezpečnost, musíme si ji zaplatit,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý. 

Dalších peněz navíc se mají dočkat i policisté ve službě, vedení sboru chce totiž prosadit do budoucna i speciální stabilizační příplatek.

„Rozhodně by to bylo v řádech tisíců, protože stovková motivace neřeší v tuto chvíli konkurenceschopnost v rámci České republiky,“ dodal Tuhý.

Zvýšit počet zájemců chce vedení policie do budoucna i dalšími kroky, plánuje třeba za určitých podmínek nabídnout práci ve sboru i cizincům.