Dozorci, policisté, listonoši či třeba řidiči. Nedostatek pracovníků už ovlivňuje každodenní život Česka

Události: Volná pracovní místa v Česku (zdroj: ČT24)

Nové pracovníky hledají firmy už skoro ve všech oborech. A do souboje o zaměstnance se pouští i policie či vězeňská služba. Aby naplnily stav, sází hlavně na náborový příspěvek.

Vězeňská služba shání v celé republice 429 lidí. V Praze jí ve dvou věznicích chybí 90 příslušníků, v Plzni pak 36. Následují Valdice, Kynšperk, Nové Sedlo nebo například Vinařice.

Práce to však není jednoduchá. „Nejtěžší je asi ustát věčné konflikty s obviněnými, kteří si často nejsou jistí tím, proč tu jsou, nebo si nedokážou uvědomit, že udělali něco špatně,“ říká dozorce Tomáš Knotek. Do vazební věznice Praha Pankrác přišel z Valdic. 

Slouží 12 hodin denně a do práce chodí i ve svém volnu, na takzvané brigády. „Ta psychická zátěž je opravdu těžká a i já sám toho mám opravdu plný zuby, nejradši bych zahodil pásek a odešel, pak si ale uvědomím, že je důležité tady být,“ říká. 

Sázka na náborový příspěvek

Aby vězeňská služba naplnila stav, nabízí od ledna náborový příspěvek až 150 tisíc korun. Jeho získání má ale jasná pravidla.

„Příslušník ho po nástupu získá až po zkušební době. Dalším kritériem je, že příslušník bude sloužit u vězeňské služby po dobu šesti let,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. 

Na peněžní formu náboru sází i policie – od letoška speciálním náborovým příspěvkem. V regionech, kde je největší nedostatek policistů, tedy v metropoli a ve středních Čechách, může dosáhnout až 150 tisíc. V Karlovarském kraji pak 110 tisíc a v ostatních 75 tisíc korun. Až 150 tisíc můžou dostat ve všech krajích třeba odborníci na organizovaný zločin nebo kybernetickou a ekonomickou kriminalitu.

„I do těchto míst můžeme využívat maximální horní hranici, ale jedná se o individuální posuzování a vždy o tom budeme ve vedení policie diskutovat,“ přiblížil policejní prezident Tomáš Tuhý. 

Ke konci loňského roku oblékalo policejní uniformu něco málo přes 40 tisíc mužů a žen, za čtyři roky jich má být podle plánů vedení policie až o pět tisíc víc. 

Práce1
Zdroj: ČT24

V Česku je nyní nejnižší nezaměstnanost ze zemí Evropské unie. Úřady práce nabízejí přes 210 tisíc volných míst. Nejhůř se zaměstnanci shánějí v Praze, chybí jich přes 40 tisíc. Ve středních Čechách asi 30 tisíc.

Největší zájem je o řidiče. Dlouhodobě chybějí také lékaři a další zdravotnický personál. Někde i úředníci nebo listonoši.

V soukromém sektoru je situace podobná. Podniky brzdí například nedostatek pracovníků zaměřených na informační technologie. Volná místa jsou ve výrobě, stavebnictví či logistice. Rychle roste i zájem o posily ve službách – ať už o kuchaře, nejrůznější ostrahy, uklízečky nebo další pomocný personál.

obrázek
Zdroj: ČT24

Své o tom vědí například v Červeném Hrádku. Tam do schránek nevhodili pošťáci dopisy údajně už měsíc. Lidé si tak často musí dojít na pobočku sami. V okrese chybí sedm doručovatelů. Ostatní nestíhají zásilky roznášet. Málo je ale doručovatelů i ve velkých městech.

S kvalifikací a odborností je problém rovněž u lékařů. Třeba v Plzni od nového roku přestala kvůli nedostatku stomatologů fungovat nepřetržitá zubní pohotovost.

Nedostatek je také řidičů tramvají, autobusů, ale i metra. Například pražský dopravní podnik kvůli tomu omezil provoz a spoje jezdí v delších intervalech.

Po celém Česku pak mnohé domácnosti od nového roku nedostaly předplacený denní tisk. Chybí totiž lidé na ranní roznášku.