ANO přislíbilo podporu Okamurovi na post místopředsedy sněmovny. Lidovci jednali se Zemanem

SPD by mělo v nové sněmovně obsadit post předsedy hospodářského a bezpečnostního výboru. Shodli se na tom zástupci hnutí s představiteli ANO. Hnutí ANO také podpoří předsedu SPD Tomia Okamuru jako místopředsedu sněmovny. Ve vzájemné dohodě zase SPD podpoří Radka Vondráčka (ANO) jako předsedu dolní komory. Povolební jednání mezi stranami doplňují i setkání s prezidentem Milošem Zemanem. V Lánech s ním jednali lidovci.

On-line přenos

Povolební vyjednávání (od 31. 10.)

  • 22:30

    ČT24 bude sledovat povolební jednání zase ve čtvrtek 15.11. V tuto chvíli se s vámi, milí diváci, loučíme a děkujeme za vaši pozornost.

  • 22:26

    "Toto převolení je velmi složité," komentoval nápad Fiala.

  • 22:24
    Tomio Okamura

    Podle Okamury je nutné mít na paměti, že při případném protahování druhého pokusu o sestavení vlády mají poslanci osmdesáti hlasy možnost vyvolat hlasování o zvolení nového předsedy sněmovny.

„Řekli jsme prezidentovi, že je tady mnoho dalších variant než ta, aby tady vznikla menšinová vláda premiéra Babiše,“ řekl po setkání s prezidentem Milošem Zemanem předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Domníváme se, že setrváváním na pozici pana Babiše, že nevyjednává s ostatními stranami, že trvá na svojí menšinové vládě, tak blokuje další jednání. Není to konstruktivní, musí tady být snaha po kompromisu, aby se povolební situace odblokovala. Mohli bychom si odpustit první pokus, který bude zřejmě neúspěšný, co se týče důvěry,“ dodal.

Lidovci jsou podle svého předsedy připraveni jednat s ostatními stranami, ale ne podporovat kandidáty hnutí, jejichž názory jsou za hranicí toho, co považují za parlamentní demokracii. „Je pro nás přijatelná eventuální varianta polopolitické nebo úřednické vlády, která by odblokovala pat,“ uvedl Bělobrádek.

„Deklarovali jsme, že budeme konstruktivní opozicí. Nelze od nás očekávat nulovou toleranci, ale budeme podporovat návrhy, které budeme pokládat za správné, a odmítat ty, které budou v neprospěch občanů republiky,“ podotkl Bělobrádek.

Lidovci přijeli za prezidentem jako sedmí v pořadí. Ve středu Zemana ještě čeká jednání s představiteli TOP 09 a ve čtvrtek se Starosty a nezávislými. Jde o další z řady jednání se zástupci stran, které uspěly v říjnových sněmovních volbách a které prezident zve podle volebního zisku. V pondělí tak jednal se sociálními demokraty.

S prezidentem chtěli lidovci jednat i o církevních restitucích, jejichž dodatečné zdanění v pondělí zmínil Andrej Babiš. Podle politologa Josefa Mlejnka může jít o Babišův pokus, jak lidovce do vlády nalákat. „Dosud se o zdanění restitucí nemluvilo, protože lidovci byli ve vládě. Kdyby do koalice vstoupili znovu, zdanění by se nepodařilo prosadit,“ zhodnotil Mlejnek. 

KDU-ČSL má po volbách ve sněmovně deset mandátů, ve srovnání s minulým volebním obdobím o čtyři přišla. Stranická celostátní konference lidovecké poslance zavázala k tomu, aby s hnutím ANO nevstupovali do koalice a ani žádným způsobem nepodpořili jeho menšinovou vládu. „Lidovci nepodpoří menšinový kabinet a nepodpoří ani nikoho, kdo je trestně stíhán a je ve vládě,“ prohlásil předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Jako první přijal prezident v závěru října představitele ANO a předsedu hnutí Andreje Babiše při té příležitosti pověřil jednáním o sestavení vlády. Po ustanovení nové sněmovny a následné demisi vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) hodlá prezident jmenovat Babiše premiérem; očekává, že mu Babiš poté představí své kandidáty na ministry.

Okamura: ANO nás ubezpečilo, že jsme lídrem v oblasti bezpečnosti

Tomio Okamura (SPD) po jednání s hnutím ANO oznámil, že dvě křesla v čele sněmovních výborů připadla jeho hnutí. Jde o hospodářský a bezpečnostní výbor. „Jsem rád, že nás ANO považuje za kompetentní vést hospodářský výbor a že nás považuje za lídra v oblasti bezpečnosti,“ uvedl Okamura. Do čela hospodářského výboru Okamura vyšle předsedu poslaneckého klubu SPD Radima Fialu. Kdo povede bezpečnostní výbor, Okamura neupřesnil.

Faltýnek: Přislíbili jsme podporu Okamurovi při volbě místopředsedy sněmovny (zdroj: ČT24)

Jedním  z místopředsedů sněmovny by se měl stát právě Okamura. Ten ale prosazuje, aby byli jen čtyři místopředsedové sněmovny. Dosud se mluvilo o pěti místech a tento počet zopakovalo i hnutí ANO. Obě hnutí se dohodla, že SPD podpoří Radka Vondráčka (ANO) na předsedu sněmovny.

Okamura rovněž zdůraznil, že je pro hnutí důležité, aby v mandátovém a imunitním výboru nemělo ANO nadpoloviční většinu, ale výbor byl obsazen rovnoměrně. Zástupci SPD a ANO rovněž mluvili o složení sněmovních komisí a podvýborů, tam ale podle Okamury debata ještě neskončila. 

Komunisté pak trvají na tom, že také podpoří ve volbě předsedy sněmovny kandidáta ANO Radka Vondráčka. Po jednáních s Piráty a ČSSD to uvedl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Ačkoliv předseda komunistických poslanců zmínil, že stejně bude hlasovat také sociální demokracie, ta takovou interpretaci závěrů schůzky popřela. O podpoře kandidátů do čela dolní komory rozhodnou až na pondělní schůzi poslaneckého klubu, řekla novinářům jeho místopředsedkyně Kateřina Valachová.

ČSSD podle ní stále čeká na Vondráčkův postoj, jak by postupoval v případě, že by ve třetím pokusu navrhoval prezidentovi kandidáta na premiéra. „Nepřislíbili jsme podporu ani jednomu z kandidátů, konec konců máme ještě týden,“ zdůraznil předseda frakce ČSSD Jan Chvojka. Do funkce chce kandidovat také šéf ODS Petr Fiala.

Poslanci se dohodli na počtu zástupců ve volební komisi

Poslanci v úterý dopoledne ustavili volební komisi, která má zajišťovat volby do funkcí a orgánů na ustavující schůzi sněmovny. Komise bude mít 19 členů a zastoupeny v ní budou všechny sněmovní strany. Největší klub ANO bude mít v komisi osm zástupců, větší strany dosáhnou na dva zástupce, menší strany získají po jednom zástupci. Zatím není jasné, kdo usedne v čele.

V plánu jsou i další povolební jednání mezi stranami. Odpoledne se sejdou zástupci ODS a Pirátů a také hnutí Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie s ČSSD. Na čtvrtou odpolední je plánovaná například neformální schůzka zástupců ODS, lidovců, TOP 09 a Starostů.