Mach volá po referendu: EU se po brexitu nechytila za nos, naopak chce víc regulovat

Předvolební Politické spektrum (zdroj: ČT24)

Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach se před sněmovními volbami vzdal mandátu europoslance. Dospěl k závěru, že Evropská unie je nereformovatelná a chtěl by z ní vystoupit. Podobný názor má i Blok proti islamizaci či Občané 2011. „Evropská unie je hospodářský rozvoj. Desintegrace znamená hospodářský pokles. Bylo by nám hůře,“ oponoval Pavel Sehnal (ODA) v předvolební diskuzi České televize.

„Myslel jsem si, že po brexitu se Evropská unie chytne za nos, že se napraví, ale vypadá to, že ne. Naopak si myslí, že teď silný tandem Německa a Francie může ostatní státy regulovat ještě více,“ uvedl Mach. Svobodní proto chtějí uspořádat referendum a jejich předseda bude hlasovat pro vystoupení.

„Minimálně bych apelovat, aby naše budoucí vláda vyjednala dvě základní výjimky. Z migrační politiky, abychom tak jako Dánsko nepodléhali kvótám, a z povinného eura. Myslíme si, že euro je fajn, ať si s ním každý platí, ale nerušme korunu. Ať si každý vybere,“ sdělil Mach.

I podle Občanů 2011 je Evropská unie nereformovatelná. „Navíc tam hrozí obrovské nebezpečí,“ zamyslel se jejich předseda Ludvík Adámek. „Jestliže Německo zlegalizuje migrantům pobyt, tak je tady budeme mít,“ obává se příchodu lidí, kteří do Evropy přišli v rámci uprchlické krize. Chce proto podporovat vystoupení ze společenství.

„Do Evropské unie jsme vstupovali referendem, a proto je férové vyhlásit referendum o setrvání,“ volá po plebiscitu i Radek Nováček z Bloku proti islamizaci. „Současná Evropská unie je výrazně jiná, než byla ta, do které jsme vstupovali,“ dodal s tím, že se proměnila hlavně Lisabonskou smlouvou. „Nemáme hlas a nikdy ho nebudeme mít proti velkému Německu a Francii,“ tvrdí Nováček.

Z této perspektivy se dívá i na evropskou migrační politiku. Západoevropské státy si podle něj uvědomily, že přijímáním uprchlíků pochybily, a nyní se snaží „odsunout tento problém na státy, které tímto nebyly postiženy“. Jmenoval Polsko, Maďarsko a Českou republiku. „Jakákoliv snaha těchto států o to, zachovat si vlastní samostatnost, je z Evropské unie bojkotována,“ myslí si.

UHAVEL chce počkat, ODA setrvat

„Já si myslím, že vystupovat v současné době z Evropské unie je blbost. Je třeba počkat, jak to dopadne s brexitem,“ očekává, jaké budou dopady vystoupení Velké Británie ze společenství Vladimír Havel Šedivý, který je lídrem Unie hrdosti, aktivity, vlastenectví, empatie a lidskosti 2017 (UHAVEL). Dovede si ale představit i odtržení a vznik středoevropské unie na bázi V4.

Pražský lídr Občanské demokratické aliance Pavel Sehnal varoval, že vystoupení z Evropské unie by lidem sice dalo pocit nezávislosti, ale bylo by jim ve skutečnosti hůře. „Myslíte si, že firmám stoupnou tržby? Klesnou,“ odpověděl si na otázku, co by se stalo po opuštění Unie. Český průmysl je totiž podle něj napojen na západní Evropu. „Jakákoliv desintegrace z Evropy nás ohrozí,“ podotkl s tím, že by chtěl zahájit proces přijmutí eura.

Ekonomickou spolupráci chápe Sehnal i jako záruku míru. „Obě světové války i všechny ostatní ozbrojené konflikty v Evropě vznikly útokem mezi evropskými zeměmi navzájem. Pokud budou evropské státy hospodářsky spolupracovat, nebude důvod k ozbrojeným konfliktům,“ soudí.

Zastavit dotace

Kdyby ODA uspěla ve volbách, Sehnal by rád omezil nebo úplně zastavil dotace do podnikatelského prostředí. S tím souhlasí i Šedivý. Že někdo dostane dotaci, a někdo jiný ne, považuje za nespravedlivé. „A hlavně to přibržďuje ekonomiku,“ přitakal Mach.

„Dotace do soukromých podniků jsou samy o sobě postavené na hlavu. Musí se zrušit, křiví trh a nepřináší nic, co by všichni občané pocítili na své kůži,“ apeloval Nováček. Adámek si o dotacích navíc myslí, že jsou „živnou půdou“ pro korupci. Mluvil o desítkách údajně „neodsouzených“ kauz, které však nekonkretizoval. „Jestli chci něco rozdělovat, musí být nejdřív pořádek,“ rozohnil se.