ANO vyzvalo ČSSD k vypovězení koaliční smlouvy, ta to odmítla

Bělobrádek: Žádná ze stran nechce vypovědět koaliční smlovu (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO na koaličním jednání vyzvalo ČSSD, ať vypoví koaliční smlouvu. Sociální demokraté to odmítli, řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyloučil, že by mohl rezignovat. Současně však zástupci hnutí připustili, že by Babiše mohla nahradit jeho náměstkyně Schillerová. Lidovci kvůli krizi vyzvali prezidenta Zemana, aby odložil cestu do Číny, ten to ale odmítl. Od 13 hodin kvůli nahrávkám schůzek Babiše s novináři mimořádně jednají poslanci.

On-line přenos

Vládní krize - 10. květen

  • 22:00

    Bez komentáře opustil hotel, kde se konala schůzka s prezidentem, vicepremiér Andrej Babiš. Z vyjádření představitelů ČSSD i KDU-ČSL vyplývá, že stále chtějí, aby ve vládě skončil. K průběhu jednání se nevyjádřil ani prezident.

  • 21:57

    KSČM se podle Pavla Kováčika začne snažit vyvolat předčasné volby, pokud se vládní strany nedomluví na uklidnění situace do příští schůze sněmovny. Na ní má premiér podle aktuálního usnesení podat poslancům informaci o vývoji vládní krize.

  • 21:52
    Bohuslav Sobotka

    Bohuslav Sobotka:  "Nevím, jestli bych tam vystupoval, ale určitě bych se šel podívat na Václavák, kdybych měl tu možnost."

Zástupci ANO podle Bělobrádka v závěru schůzky uvedli, že si musejí některé věci rozmyslet. Mimo jiné to, zda si přejí pokračovat v současné koalici. Právě kvůli tomu se zatím nedospělo k dohodě na konkrétním termínu, kdy by se koaliční špičky měly znovu sejít.

„Výsledkem je to, že žádná strana nechce vypovědět koaliční smlouvu,“ uvedl Bělobrádek. ANO podle něj sociální demokraty vyzvalo, ať smlouvu vypoví, ale Sobotka uvedl, že k tomu nevidí důvod. „A jestli chtějí oni, ať si ji vypoví,“ dodal podle šéfa KDU-ČSL Sobotka.  

Premiér také vyzval ANO, ať jméno případného Babišova nástupce pošle písemně, aby se s ním pak sešel, uvedl Bělobrádek. Odmítl potvrdit, zda jde o dosavadní náměstkyni ministra financí Alenu Schillerovou, o které se hovoří. Že její jméno na schůzce zaznělo ale potvrdil místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Bělobrádek znovu zopakoval, že debata o koaliční smlouvě v souvislosti s návrhem na odvolání Babiše není relevantní. „Prezident je povinen jednat podle ústavy bez dalších podmínek,“ řekl. Je také přesvědčen, že hlava státu by měla zůstat v Česku do vyřešení vládní krize, místo aby zamířila na cestu do Číny.

Podle lidovců by nová sestava vlády měla kopírovat současné rozdělení ministerstev. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka vyloučil, že by si ČSSD a ANO prohodily resorty financí a školství. Jedním z východisek z krize je podle něj shoda na dodatku k současné koaliční smlouvě. Zachován by měl být také poměr ministrů.

ANO chce úpravu smlouvy

Místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec před koaličním jednání řekl, že vláda by měla pokračovat na současné bázi. „Nicméně bychom si měli říct, co teď,“ uvedl. Je přesvědčen, že premiér porušil koaliční smlouvu, když nezískal pro odvolání Babiše podporu jeho hnutí. Podle ANO by tak měl Sobotka koaliční smlouvu vypovědět a jednat o nové.

„Nám se nelíbí, že si premiér může dělat, co chce, klidně může zítra odvolat dalšího ministra. Proto chceme upravit koaliční smlouvu. My jsme ji neporušili, to byl premiér,“ řekl po jednání předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. 

Zeman lidovce nevyslyšel, do Číny poletí

Spory se mezitím promítly i do prezidentovy cesty do Číny. Tři ministři z ČSSD – Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Miloslav Ludvík – se jí odmítli zúčastnit a pošlou místo sebe své náměstky. Lidovci dokonce prezidenta vyzvali, aby do vyřešení vládní krize neopouštěl republiku. Zeman ale vzkázal, že do Číny ve čtvrtek odletí.

„Pan ministr Herman, známý milovník dalajlamy, dospěl k názoru, že by bylo třeba, aby se do Číny neletělo. Přitom tam jsou rozjednány rozsáhlé obchody, letí se mnou dvě letadla plná podnikatelů a kvůli panu ministrovi bychom měli tuto návštěvu zrušit. Nevím, jestli je to závist nebo nedostatek ekonomické inteligence,“ řekl Zeman.

Cestou prezidentské delegace do Číny se zabývala také vláda. Ministři museli, stejně jako u dalších prezidentských cest, schválit financování návštěvy. Náklady jsou předběžně vyčísleny na 5,6 milionu korun. V částce není zahrnuta doprava armádními letouny ani ochrana ústavních činitelů.

Ministři Daniel Herman a Marian Jurečka už předem oznámili, že za současných okolností proplacení Zemanovy cesty nepodpoří. Vicepremiér Pavel Bělobrádek se hlasování zdržel. Řekl, že nechce, aby byla úplně zrušena kvůli obchodním jednáním, delegaci by podle něj ale mohl vést ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Vláda nakonec Zemanovu cestu schválila.

Program na 10.5.
Zdroj: ČT24

Sněmovna chce vysvětlení nahrávek

Současnou politickou krizi probírají také poslanci na mimořádné schůzi sněmovny, kterou vyvolala pravicová opozice. Řešit chtějí nahrávky ministra financí, zveřejněné v posledních dnech. Konkrétně to, zda Babiš nezasahoval do chodu médií, která donedávna vlastnil. Jediný bod jednání je nazván „Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti“.

ODS chce navrhnout, aby sněmovna uvedla, že šéf ANO Babiš opakovaně veřejně lhal a že zneužíval média ke kompromitaci politických soupeřů. „Ministr financí lhal. Tvrdil, že neovlivňuje média. Prokazuje se ale, že média ovlivňoval,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Sněmovna by podle něj měla vyzvat Zemana, aby důsledně dodržoval ústavu. „Žádný člen vlády nesmí zneužívat svoji moc a vliv vůči nezávislým institucím,“ dodává předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Poté, co byla schůze svolána, se navíc na anonymním twitterovém účtu objevil další záznam. Nyní už bývalý redaktor MF Dnes Marek Přibil na něm Babišovi předává informace z živého policejního spisu. Týkají se poslední velké akce, kterou v květnu 2016 rozjel ÚOOZ vedený Robertem Šlachtou. Šlo o zásah v sídle protikorupční policie, ze které měly unikat informace.

Babiš ale odmítá, že živý spis někdy dostal a kvůli nahrávkám podal trestní oznámení. Tvrdí, že jde o cílenou provokaci. Policie už začala prověřovat jak informace ze záznamů, tak zřejmě i okolnosti vzniku nahrávek. „Teď je potřeba ty policisty najít, postavit před soud a zároveň pravděpodobně řešit i otázku Andreje Babiše a pana Přibila, jak moc porušili zákon,“ řekl ČT ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Vládní krize se nakonec večer přenese i do ulic měst, kde se chystá několik demonstrací. Pojí je protest proti Babišovi a obhajoba demokratických hodnot. V 18:00 se lidé sejdou například v horní části pražského Václavského náměstí. Na stejnou dobu jako v hlavním městě jsou svolány demonstrace na podporu dodržování ústavy v Brně, Plzni, Českých Budějovicích, Olomouci nebo Liberci.