Nejvyšší soud odmítl dovolání kvůli 8 milionům zabaveným u Ratha

Ratmír Rath se domáhal osmi milionů korun zabavených při domovní prohlídce u jeho syna Davida Ratha s tím, že šlo o jeho celoživotní úspory. Poté, co soudy jeho žalobu již dříve zamítly, nyní rozhodnutí potvrdil i Nejvyšší soud. Ratmíra Ratha, který zemřel v říjnu 2014, zastupoval před soudem správce pozůstalosti Jan Vondráček. Ten nyní zvažuje podání stížnosti k Ústavnímu soudu.

Informace ČT potvrdil mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 7 Roman Podlešák. „Dovolání žalobce se odmítá, tudíž byla potvrzena správnost rozsudku zdejšího soudu a následně i rozsudku Městského soudu v Praze jako odvolacího,“ řekl Podlešák.

Ve sporu figuruje jako správce pozůstalosti advokát Jan Vondráček. „Předpokládám, že proti tomuto rozhodnutí bude z mé strany podána ústavní stížnost, protože ta rozhodnutí nepovažuji za správná. K čemu došlo, je poměrně silný zásah do vlastnického práva profesora Ratha,“ okomentoval verdikt Vondráček.

obrázek
Zdroj: ČT24

Peníze zabavili policisté při prohlídce domu Davida Ratha v Hostivici v květnu 2012. Ratmír Rath trval na tom, že zabavených více než 8 milionů korun (7,3 milionu korun a 39 tisíc eur) jsou jeho celoživotní úspory.

Jak dříve uvedla ČTK, Ratmír Rath podal žalobu na ministerstvo vnitra v roce 2013. Obvodní soud pro Prahu 7 ji v červenci 2014 zamítl. Ratmír Rath se proti rozhodnutí odvolal. O tři měsíce později však zemřel. Ve sporu proto pokračoval správce pozůstalosti Jan Vondráček.

Obvodní soud a následně i odvolací Městský soud v Praze dospěly k závěru, že peněz zajištěných v trestním řízení se nelze domáhat prostředky civilního práva.

Nejvyšší soud se má zabývat i stížností na zrušení rozsudku nad Rathem

Nepravomocný rozsudek v korupční kauze okolo exhejtmana Davida Ratha, která s domovní prohlídkou souvisela, odvolací soud loni zrušil. Původně dostal David Rath za přijímání úplatků trest 8,5 roku vězení a propadnutí majetku v hodnotě přes 20 milionů korun. Celý případ se tak vrátil na začátek a bude ho znovu projednávat Krajský soud v Praze.

Vůči zrušení rozsudku má ale výhrady ministerstvo spravedlnosti. Ministr Robert Pelikán (ANO) proto podal stížnost pro porušení zákona, kterou bude řešit Nejvyšší soud.