Krajské koalice: Rozpad TOP 09 ve středních Čechách potvrzen, hejtmankou nakonec Jermanová

Události: Vyjednávání o koalicích finišuje v dalších krajích (zdroj: ČT24)

Týden po krajských volbách finišují vyjednávání v dalších krajích. Nově je jasno o koalici na Vysočině, kterou budou tvořit vítězná ČSSD, ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu. V neděli večer se dohodla také koalice ve Středočeském kraji, kde se v týdnu rozdělil zastupitelský klub TOP 09. Tři jeho zastupitelé tak podpoří novou koalici, ve které budou ještě vítězné ANO, STAN a ODS. Hejtmankou nakonec bude lídryně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, která se kvůli tomu chystá opustit svůj post místopředsedkyně sněmovny.

Zástupci všech čtyř subjektů podepsali v neděli koaliční smlouvu. V 65členném středočeském zastupitelstvu bude mít koalice 44 hlasů. ANO má v krajské radě čtyři zástupce včetně hejtmana, STAN také čtyři, ODS dva a TOP 09 jednoho. V opozici skončili sociální demokraté a komunisté, kteří dosud kraj vedli.

Personální obsazení rady budou strany ještě řešit. „Máme rozdělené obory, kdo se čím bude zabývat,“ uvedla Jermanová. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová, která byla tváří Starostů do voleb, nakonec v radě nebude. Podle lídra STAN Víta Rakušana je to její vlastní rozhodnutí.

Jermanová jako hejtmanka rozštěpila TOP 09

Středočeská TOP 09 zastavila vyjednávání o koalici ve čtvrtek, důvodem bylo podle lídra Petra Tisa rozšíření původního tříčlenného uspořádání o ODS a nominace Jaroslavy Jermanové (ANO) na hejtmanku. Původně se totiž mluvilo o lídrovi STAN Vítu Rakušanovi. Jejich postoj schválil krajský výbor TOP 09. 

Jenomže tři zastupitelé, místopředseda středočeské TOP 09 Daniel Marek, Milan Schweigstill a Michaela Vojtová, navzdory rozhodnutí krajského výboru ve vyjednávání pokračovali.

Podle jeho předsedkyně Heleny Langšádlové se tak jedná o koalici založenou na přeběhlících. Langšádlová proto navrhne výkonnému výboru strany vyloučení všech tří členů, kteří vstoupili do středočeské koalice. O případném vyloučení mluvil už v pátek jeden z „rebelů“ Daniel Marek. 

Odcházet ze strany určitě nehodlám. Pokud mě někdo vyloučí, tak mi to bude líto a určitě se k tomu nějakým způsobem postavím.
Daniel Marek
středočeský zastupitel

Na Vysočině zřejmě hejtmanem Běhounek

To vyjednávání na Vysočině bylo o poznání klidnější. Vzniká tam koalice, jež by měla ve 45členném zastupitelstvu 29 mandátů. Hejtmanem bude pravděpodobně lídr ČSSD Jiří Běhounek (nestr. za ČSSD). Zástupci sociálních demokratů, ANO, ODS a Starostů pro Vysočinu mají během neděle začít jednat o koaliční dohodě.

Sociální demokraté by měli mít v devítičlenné radě kraje pět mandátů, ve volbách druhé hnutí ANO dva mandáty a ODS s koalicí Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu. „Tři uvolněné předsedy výborů jsme obětovali za pět mandátů v radě. Nebude žádný uvolněný předseda výboru ani komise. Diskuse o zásadních programových nebo personálních bodech bude vedena tak, že ČSSD nebude moci partnery přehlasovat,“ řekl Běhounek.

V minulých dvou volebních obdobích vládla na Vysočině menšinově ČSSD s tichou podporou komunistů. KSČM za to obsadila placené funkce tří předsedů výborů.

Další jednání koaličních partnerů stanoví počty náměstků, personální složení rady kraje a rozdělení resortů i mechanismus dohadování ve sporných otázkách. Nárok ČSSD na post hejtmana podle Běhounka při jednáních nikdo nezpochybnil. 

V Olomouckém kraji zřejmě hejtmanem Košta

Na Olomoucku vznikla koalice ANO, ČSSD a ODS už během týdne, o víkendu ji ale ještě projednávaly stranické orgány. Koaliční smlouvu podepíší zástupci stran hned v pondělí. Hejtmanem by podle dohody měl být lídr ANO Oto Košta. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice většinu 30 hlasů.

Vítěznému hnutí ANO by mělo v jedenáctičlenné krajské radě připadnout šest míst, tři obsadí druhá ČSSD a dva zástupce má mít ODS. Vyjednávači se dohodli i na tom, že prvním náměstkem hejtmana bude lídr ČSSD Jiří Zemánek.

Počet náměstků by se měl zvýšit o jednoho na sedm: ANO a ČSSD by měly mít po třech náměstcích a ODS jednoho. ANO by podle návrhu koaliční smlouvy mělo mít na starost dopravu, životní prostředí, sport, kulturu a volný čas a jeho hejtman sociální oblast. ČSSD kromě financí připadlo i školství a regionální rozvoj a ODS zdravotnictví.   

V Libereckém kraji se rýsuje nejsilnější koalice v historii

Koalice už je potvrzená také v Libereckém kraji: tam povládnou vítězní Starostové pro Liberecký kraj spolu s hnutím ANO, ČSSD a ODS. Hejtmanem bude i v dalším období lídr Starostů Martin Půta. Vznik čtyřkoalice v neděli potvrdili zastupitelé za SLK a vyjednávači domluvili i formát koalice. 

V krajském zastupitelstvu bude mít čtyřkoalice většinu 35 mandátů ze 45. Tak silná koalice zatím v čele Libereckého kraje nikdy nestála. V devítičlenné krajské radě by měli mít Starostové většinu pěti míst včetně hejtmana, ANO obsadí dva posty a lídr jeho kandidátky Jitka Volfová bude statutární náměstkyní.

„Resorty jsou předjednány, měli bychom podle předběžné dohody mít ekonomiku, správu majetku a informatiku,“ dodala Volfová. Podle Půty bude ANO zodpovídat také za regionální rozvoj a evropské dotace.

ČSSD by měla dostat sociální péči, ODS zdravotnictví. Vítězným starostům zůstanou investice a veřejné zakázky, doprava, školství, resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova a také oblast kultury a cestovního ruchu.

Na jihu Čech přestane ANO preferovat ODS

Na jihu Čech hnutí ANO odblokovalo složitou vyjednávací situaci. V neděli se totiž jeho zástupci dohodli, že přestanou preferovat ODS jako koaličního partnera. S občanskými demokraty mají problém sociální demokraté, kteří v kraji vyhráli.

„Prioritou při vytváření koalice pro nás zůstává ODS. Máme k ODS blízko z mnoha důvodů. Pokud s ní má ČSSD nepřekonatelný problém, tak budeme jednat i s ostatními. Nechceme blokovat vznik budoucí koalice,“ uvedla předsedkyně jihočeské buňky ANO Radka Maxová.

V kraji dokonce hrozil opačný scénář povolebního vyjednání: a sice, že se ostatní strany domluví a vyšachují z rady vítěze voleb. Jenže zatímco v ostatních krajích se ocitlo mimo hnutí ANO, tak na jihu Čech by zůstali v opozici sociální demokraté.