V krajích se vyjednává. Zopakuje se vyšachování ANO v Královéhradeckém kraji i jinde?

Jednání o krajských koalicích. V Královéhradeckém kraji chtějí strany obejít ANO (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO dosáhlo v letošních krajských volbách vítězství v devíti krajích, dlouho se však z něho radovat nemusí. Jen několik hodin stačilo stranám v Královéhradeckém kraji, aby se dohodly bez ANO. I v Pardubickém kraji se Babišovo hnutí obává, aby se tento scénář neopakoval. Vítězové napříč stranami zároveň spíš prohlašují, že nejdřív budou jednat s celkem, který se umístil těsně za nimi.

Suverénní vítězství hnutí ANO v Královéhradeckém kraji se snaží přebít koalice pěti celků, které mohou dohromady získat pohodlnou většinu. Na spolupráci se domlouvá ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, TOP 09 a uskupení Starostů a Východočechů.

„Nebuďme naivní, za tři hodiny se nedá poskládat koalice na základě průniku programu, na základě toho, že by se lidé shodli na tom, co chtějí věcně dělat. To je nesmysl, společný zájem je jiný,“ podotkl politolog a sociolog Tomáš Lebeda.

Rozdělení mandátů v Královéhradeckém kraji
Zdroj: ČSÚ

Musí podle něj mít velmi silnou motivaci, proč tak rychle zformovali širokou, pětičlennou koalici. V zastupitelstvu, kde je devět subjektů, je podle něj pět stran v radě poukázkou na nestabilitu. „Jediné, co ji může držet pohromadě, je nějaký velmi silný společný zájem. Zájem určitě může být na straně těch, kteří v minulosti vládli, to chápu,“ uvedl.

Politolog Lukáš Valeš zase míní, že je velký zájem vstoupit do hry i s ohledem na to, že se rozpočty krajů navyšují. Proto budou vznikat namixované koalice. „Jsou tam jak strany levice, tak strany pravice, neexistuje tady ani ideologická příbuznost stran,“ dodal.

Nevěřím tomu, že by například ODS nebo TOP 09 považovala tento způsob voleb za generální úklid. Kde jsou předvolební prohlášení o zkažené ČSSD a o změně, kterou náš kraj potřebuje? Pokud to takto opravdu chodí, pak voliči nemusejí chodit k volbám.
Klára Dostálová
lídryně kandidátky hnutí ANO v Královéhradeckém kraji

Hnutí ANO se nicméně v tomto kraji šance na vládnutí nevzdává. Chtělo by vytvořit trojkoalici. „Ještě večer jsme s jedním z politických subjektů absolvovali jednání o sestavení silné trojkoalice,“ uvedla v tiskové zprávě kandidátka na hejtmanku Klára Dostálová, která byla v čele kandidátky ANO. Jednat má hnutí i v neděli. Snahu o vytvoření pětikoalice ANO označilo za naprosto bezprecedentní podvod na voliče.

Obcházení vítězů

Povolební vyjednávání se rozjíždí i v Pardubickém kraji. První tři strany ANO, ČSSD a Koalice pro Pardubický kraj mají výsledky téměř vyrovnané. Hnutí ANO se tu obává, aby ho nepostihl podobný osud jako v sousedním regionu. Lídr zdejší kandidátky za ANO Jan Řehounek tvrdí, že bude dělat všechny kroky pro to, aby se hnutí dostalo do vládní koalice.

Lídr Koalice pro Pardubický kraj Roman Línek uvedl, že se určitě setkají s hnutím ANO a s ČSSD. „Případně budeme vnitřně diskutovat s těmi, kteří mají zvolený mandát, jakou cestou matematicky konstruovat příští radu Pardubického kraje,“ doplnil Línek.

Dosavadní hejtman Martin Netolický (ČSSD) řekl,  že nejdříve se sejdou zástupci ČSSD a lidovecká Koalice pro Pardubický kraj, které spolu dosud spolupracovaly v krajské vládě, a poté si k jednání přizvou vítěze voleb hnutí ANO. „Potom budeme jednat s ostatními stranami v zastupitelstvu,“ uvedl Netolický. Podle něj výsledky voleb ukázaly, že současná koalice v Pardubickém kraji voliče oslovila, neboť ČSSD a Koalice pro Pardubický kraj získaly dohromady přes 40 procent mandátů.

Rozdělení mandátů v Pardubickém kraji
Zdroj: ČSÚ

Politolog Lebeda v souvislosti s možností, že by sociální demokraté v řadě případů z druhých míst obešli vítězné ANO, zvažuje možná rizika takového počínání. „Riskují angažmá v krajských exekutivách za všech okolností a voliče si tím mohou i pohněvat, protože se ukážou jako strana, která není schopna odejít do opozice a chce křesla za každou cenu a s kýmkoli,“ řekl.

Mohlo by se podle něj stát, že skončí úplně stejně jako ODS, která ve sněmovních volbách v roce 2010 také šla do toho, že sestaví vládu z druhé pozice, a odeslala ČSSD do opozice. „Nemělo to pro ni pozitivní efekt,“ dodal.

Když první jednají s druhými

Vítězové většinou prohlašují, že nejdřív budou jednat s celkem, který se umístil těsně za nimi. Ve středních Čechách se to týká hnutí ANO a Starostů a nezávislých. Ovšem po jednáních se tu rýsuje koalice ještě s TOP 09. Zástupci všech tří subjektů se dohodli, že budou jednat exkluzivně v tomto formátu. Uvedli to předsedové středočeských organizací ANO a STAN František Petrtýl a Věslav Michalik. Některou z pravicových stran coby třetího koaličního partnera už dříve upřednostnila i lídryně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

V Jihočeském kraji si místní ČSSD sedla se zástupci hnutí ANO. „Domluvili jsme se na tom, že ani jedna strana nebude jednat za zády té druhé a nebudeme se navzájem obcházet. Naše spolupráce je možná, ale jsme teprve na začátku jednání,“ uvedl lídr kandidátky ČSSD a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. S představiteli ANO se chtěl sejít nejdřív s ohledem na to, že v kraji skončilo hnutí druhé.

V Ústeckém kraji hnutí ANO preferuje vznik dvojkoalice. O možné spolupráci v neděli jednalo s druhým v pořadí, KSČM. Variant možné spolupráce je několik, uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který je ve vyjednávacím týmu. Nevylučuje ani, že by Oldřich Bubeníček (KSČM) mohl setrvat ve funkci hejtmana.

Podle Bubeníčka, který vede vyjednávací tým KSČM, se obě uskupení shodla téměř na všech programových bodech. „Naše programy jsou velice podobné. Je jen jeden bod, na kterém bychom se asi moc nedohodli. Z toho jsme vycházeli,“ řekl Bubeníček. Jediným sporným bodem je podle něj otázka limitů těžby hnědého uhlí. Zatímco komunisté podporují jejich prolomení, ANO je proti. „Vzhledem k tomu, jak vláda rozhodla, si myslíme, že minimálně v tomto volebním období to nebude bod, o kterém se bude hovořit,“ dodal Bubeníček. Zda dvojkoalice vznikne, by mělo být jasné v polovině týdne. 

Vyjednávat ANO začalo i v Plzeňském kraji. Lídr Miloslav Zeman si dovede představit spolupráci s ČSSD, dopředu neodmítá ani komunisty. Nebude trvat ani na křesle hejtmana. Strany, které byly úspěšné v letošních volbách, už absolvovaly první schůzky. Zatím ale nikdo nechce říct, kdo s kým o možném povolebním uspořádání jedná. Jasněji by mělo být v pondělí.

Z různých zdrojů se ozývají hlasy, že by se v kraji mohla utvořit podobná koalice, jako je v Plzni. Tam rovněž v komunálních volbách vyhrálo ANO, ale ocitla se v opozici.

V Karlovarském kraji chce hnutí ANO začít oslovovat případné koaliční partnery v neděli. Postupně chce jednat se všemi osmi stranami, které se do zastupitelstva dostaly.

Na Moravě ANO bojuje o koalice

Vítězné hnutí ANO se v Olomouckém kraji dohodlo na koaliční spolupráci s ČSSD. Společně ale ještě nemají v zastupitelstvu potřebnou většinu. Stejnou nabídku, podle které by ANO mělo obsadit funkci olomouckého hejtmana, proto dostala ještě ODS a Koalice pro Olomoucký kraj vytvořená KDU-ČSL a Stranou zelených. S ODS se nedohodly, na vyjádření Koalice pro Olomoucký kraj ještě čekají.

V Moravskoslezském kraji se rýsuje koalice vítězného hnutí ANO se stranami, které se umístily až na čtvrtém a pátém místě – KDU-ČSL a ODS. Došlo by tak k úplné obměně rady, protože dosavadní koalici v kraji tvořily ČSSD a KSČM.

V Jihomoravském kraji jednali zástupci hnutí ANO, KDU-ČSL i ČSSD mezi sebou i s ostatními stranami o koalici. Žádná zatím nevznikla, zjistila ČTK od zástupců stran. „Absolvovali jsme první kolo jednání a dnes budeme pokračovat,“ uvedla členka vyjednávacího týmu ANO Taťána Malá, která byla na kandidátce druhá. Hnutí se setkalo s reprezentanty KDU-ČSL, TOP 09 i ODS. Podle Malé se uskutečnila i krátká schůzka zástupců ANO s ČSSD, avšak bez současného hejtmana Michala Haška. Hnutí ANO se proti spolupráci s jihomoravským lídrem ČSSD vymezilo, stejně jako to udělaly TOP 09 s Žít Brno a Strana zelených.

Ve Zlínském kraji jako v jediném moravském kraji zvítězili lidovci a ti už zahájili jednání o koalici. Mluvili již se zástupci hnutí ANO, ČSSD a Starostů a nezávislých. Lídr KDU-ČSL v kraji Jiří Čunek po volbách řekl, že je připraven jednat se všemi stranami s výjimkou komunistů. Krajská tajemnice lidovců Karla Vaculínová uvedla, že další jednání by měla pokračovat v pondělí.